• پنجشنبه / ۱۸ خرداد ۱۳۹۱ / ۰۸:۲۸
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: orumiyeh-5734

/سالروز جنگ تاریخی چالدران/

واقعه دشت چالدران نگینی در تاریخ شیعه ، مهجور و مغفول از...

واقعه دشت چالدران نگینی در تاریخ شیعه ، مهجور و مغفول از...

چالدران آشناترین نام از منطقه آذربایجان غربی در کتب تاریخی و مذهبی است. شهری که هر چند به خاطر اتفاق تلخی چون جنگ، پرآوازه گشته اما مطمئنا آن شهری است که  جنگ روی داده در آن برای ایران و ایرانی مسلمان آکنده از افتخار و ثابت قدمی در راهی است که آن را اعتقاد خود می داند.

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه آذربایجان غربی، شهر چالدران در شمالغربی ترین نقطه ایران و استان آذربایجان غربی واقع شده است؛ نام سابق این شهرستان، "قره عيني" بوده و سپس به علت عبور رودخانه‌اي از وسط شهر، نام "قره‌سو" (سيه‌چشمه) را بخود گرفته اما پس از انقلاب‌اسلامي به لحاظ جريان و اهميت جنگ تاریخی چالدران نام این شهرستان به «چالدران» تغيير یافته است.

  

جنگ تاریخی چالدران( به عنوان یکی از خونین ترین جنگ های تاریخ ایران) 513 سال پیش در ۳۱ مرداد سال ۸۹۳ هجری خورشیدی برابر با دوم رجب سال 920 هجری قمری میان سپاه ایران به فرماندهی شاه اسماعیل صفوی با ارتش عثمانی به فرماندهی سلطان سلیم در دشت چالدران رخ داد که مورخان دلیل اصلی آن را  برنتافتن قدرت گرفتن یک دولت مستقل اسلامی شیعی مذهب و متعصب در ایران از سوی دولت عثمانی می دانند.

 

"نعمت آقازاده" یک کارشناس ارشد تاریخ در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، در این رابطه اظهار کرد: سلطان سلیم با سپاهی که تعداد آنرا در حدود صد هزار نفر نوشته‌اند به سمت ایران حرکت کرد تا اینکه در اول رجب ۹۲۰ قمری (مرداد ۸۹۳) به دشت چالدران رسید و در آنجا اردو زد و در دوم رجب طی یک جنگ نابرابر، 27 هزار ایرانی شیعی جان خود را در دفاع از اعتقادات و عقاید خود فدای اسلام و ولایت کردند.

 

وی دلایل شکست ایرانیان را برتری تعداد سپاهیان عثمانی بر سپاه صفوی، استفاده از سلاح آتشین و توپخانه توسط عثمانی و همچنین موقعیت سوق الجیشی منطقه که به نفع سپاهیان عثمانی بود را عنوان کرد و گفت: سپاهیان ایران استفاده از سلاح آتشین در میدان نبرد را ناجوانمردانه می دانستند و اعتقادی به استفاده از سلاح های آتشین در میادین نبرد نداشتند.

 

وی از دست دادن سرزمین هایی از ایران تا منطقه تبریز و همچنین شکست ابهت شاه اسماعیل صفوی به عنوان یک پادشاه شکست ناپذیر را از مهمترین آثار و نتایج جنگ تاریخی چالدران عنوان کرد.

 

وی جنگ چالدران را بزرگترین جنگ تاریخ ایرانیان عنوان کرد و گفت: شهامت و شجاعت ایرانیان در دفاع از اسلام و شهادت 27 هزار نفر در دشت چالدران مانند نگینی در تاریخ شیعه می درخشد ولی متاسفانه تاکنون اقدامی شایسته برای شناساندن اهداف و آثار این جنگ نابرابر نشده است.

 

"اسماعیل رضایی اقدم" بخشدار مرکزی شهرستان چالدران نیز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری ایسنا، به اهمیت بالای جنگ تاریخی چالدران و آثار و نتایج آن اشاره و اظهار کرد: اگرچه سپاه ایرانیان در جنگ چالدران در هم شکستند ولی مورخان و جامعه شناسان خارجی و داخلی مانند "گرافتوسکی"،"علی اکبر دهخدا"،"سرجان ملکم"، "راجر سیوبری"، "احمد تاج بخش" ودکتر ولایتی به واقعه چالدران به دید دیگری نگریسته اند و از جنگ بزرگ و تاریخی چالدران در دشت وسیع این شهر به عنوان اول مدافع اسلام و دژی محکم برای دفاع از اسلام یاد کرده اند.

 

وی در ادامه به آثار و بقایای به جای مانده از جنگ تاریخی چالدران اشاره کرد و گفت: مقبره سیدصدرالدین صفوی وزیر اعظم شاه اسماعیل به عنوان یک بنای منحصر به فرد دوران اسلامی است که از زمان صفویه به یادگار مانده است و از جمله آثاری در آذربایجان غربی است که به ثبت ملی نیز رسیده است.

 

وی تصریح کرد: این مقبره در حال حاضر به یکی از مراکز مهم گردشگری شهرستان چالدران نیز تبدیل شده است و سالانه هزار نفر از گردشگران داخلی و خارجی از این مکان بازدید می کنند.

 

تنها يادگار برجای مانده از اين جنگ مزار شش ضلعي است که هم اکنون در دشت چالدران  باقی است و به گفته مورخان، تاکنون کرامات زيادي را از خود نشان داده است؛ از سوی دیگر می توان به هجرت عالمان بزرگ عصر حاضر از جمله علامه محمد تقي جعفري (ره) به دشت چالدران نیز اشاره کرد که ایشان در این سفر گفته بودند، "دشت چالدران منطقه ايست که نبايد بي وضو وارد آن شد".

 

احمدرضا قلی پور فرماندار شهرستان چالدران نیز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، از ساخت موزه جنگ چالدران تا پایان سالجاری و همچنین برگزاری یک همایش بزرگ در آینده نزدیک با حضور مقامات بلند پایه استانی و کشوری خبر داد.

وی از 27 هزار شهید آرام گرفته در دشت وسیع چالدران ،مقبره سیدصدرالدین صفوی و دیگر بقایای ارزشمند باقی مانده از شاه جنگ ایرانیان به عنوان یک گنجینه ارزشمندی که از لحاظ گردشگری بسیار حائز اهمیت است یاد کرد.

 

وی از جنگ چالدران به عنوان عظيم ترين جنگ سلاح سرد با گرم(شمشير با تفنگ) در طول تاريخ و همچنین از حوادث مهمي كه در شهرستان چالدران روي داده است نام برد و گفت: اهمیت تاریخی این جنگ باید از طریق رسانه های تصویری از به ویژه با ساخت فیلم های کوتاه و بلند، مستندهای تاریخی در رابطه با جانفشانی های شهدای جنگ چالدران به تصویر کشیده شود و در معرض نمایش مردم کشور و سایر ملل قرار گیرد.

 

گفتنی است؛ دانشمند معظم،شيخ "علي دواني" و حضرت آيت الله العظمي ملکوتي نیز سفری به دشت چالدران داشته اند و بنای بقعه فعلي نیز از آثار به یادگار مانده از هجرت آنهاست.

 

به گزارش ایسنا، امروزه همه ملت ها با احترام خاص از دفاع ایرانیان در واقعه دشت چالدران ياد مي کنند و پیروز واقعی جنگ چالدران را 27 هزار شهید اسلام می دانند که با خون خود ولایت را در این سرزمین احیا کردند.

 

 

گزارش از خبرنگار خبرگزاری ایسنا: سجاد پولادی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha