معاون فنی اجرایی جهاد کشاورزی ساوه به تشریح بهترین زمان شخم و هرس باغات انار و زیتون در ساوه پرداخت.
محمودرضا خلیلی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی، افزود: از آنجاکه محصول انار و زیتون در مناطق نیمه گرمسیری تولید میشود لذا شخمزنی و هرس درختان این میوهها با مساعد شدن شرایط آب و هوایی آغاز میشود.
وی بیان کرد: کار شخمزنی باغات انار و زیتون معمولا با آغاز بهار انجام میشود اما، به دلیل حجم بالای کار بیلزنی و احتمال نبود نیروی کار لازم برای انجام این مرحله مهم در امر باغداری از یک طرف و از طرف دیگر کاهش میزان نزولات آسمانی توصیه میشود که باغداران به منظور مدیریت کارها از پیش از فرا رسیدن بهار و از ماه آخر سال کار شخمزنی را آغاز کنند.
وی با بیان مهمترین دلیل شخمزنی باغات در فصل بهار گفت: از آنجاکه با آغاز فصل بهار و سبز شدن زمین شاهد رویش علفهای هرز در باغات خواهیم بود لذا بیلزنی و شخمی که پس از رویش علفهای هرز انجام شود منجر به از بین بردن علفهای هرز شده و دیگر نیازی به استفاده از روشهای دیگر از بین بردن علفهای هرز در باغات نیست.
این مقام مسئول در جهاد کشاورزی ساوه با اشاره به مزایای انجام شخم و بیلزنی گفت: این کار عاملی برای بهرهوری در مصرف آب کشاورزی، کاهش جمعیت آفات و به تبع آن کاهش استفاده از سموم دفع آفات و همچنین افزایش محصول است.
وی افزایش حاصلخیزی خاک و نیز غنیسازی خاک را از دیگر مزایای انجام شخم دانست و افزود: انجام شخم به ویژه در اراضی کشاورزی پناهگاه زمستانی آفتها را از بین می برد و اگر در فصل سرما انجام شود موجب بالا آمدن آفتها و کرمها میشود به این شکل بر اثر سرمای هوا، آفتها از بین میروند و خاک آماده کشت میشود.
خلیلی خاطرنشان کرد: عملکرد درخت انار با توجه به رقم، سن درخت، نحوهی مراقبتهای زراعی، آبیاری، شخم، هرس، تغذیه، کنترل منطقی علفهای هرز و مدیریت آفات و بیماریها متفاوت است.
وی با اشاره به زمان مناسب هرس باغات نیز گفت: انار درختی است که رشد سریع آن در سالهای اولیه پس از کاشت انجام میشود و اگر بتوان شرایط مناسب را برای رشد آن فراهم کرد معمولا از سال سوم به باردهی مینشیند از این رو تولید پاجوش از ویژگیهای این درخت است و باید با هرس به موقع مراقب فرمگیری اسکلت صحیح این درخت بود.
خلیلی جلوگیری از رشد طولی، توجه به آفتابسوختگی، حذف پاجوشها و شاخههای اضافی را از نتایج هرس درختان برشمرد و افزود: این اقدامات منجر به تنفس بهتر درخت و باردهی بیشتر آن میشود.
نظرات