وجود دو خط زرد رنگ پر کنتراست بر روی بالها، سینه بلوطی و پرهای سرخ اناری در ناحیه سر، ویژگیهای ممتاز زیبا شناختی هستند که سهره یا همان "سهره طلایی اروپایی"، (European Goldfinch) از آن برخوردار است. پرنده ای کوچک و بسیار زیبا که سالهاست در پهنه دشتهای کرمانشاه جولان می دهد و البته شگفتی ترکیب رنگ این پرنده نیست که دوستداران! آن یا بهتر بگوییم صیادان را به خود جلب کرده است، بلکه آواز خوشی است که تنها اسارت و تبدیل شدن به کالا را برای این پرنده به ارمغان آورده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کرمانشاه، صید این گونه سهره که در اصطلاح علمی به Carduelis carduelis موسوم است، از اوایل تیر ماه تا اوایل زمستان در کرمانشاه طرفدرانی دارد که تنها به منظور کسب در آمد مبادرت به تله گذاری جهت به دام انداختن این پرنده می نمایند.
صیادان سهره در دو مرحله به صید این پرنده آوازه خوان اقدام می نمایند. اوایل تیر ماه تا اواخر شهریور ماه اختصاص به صید جوجه سحره در مناطق پر درخت دارد، فصل دوم نیز که به صید سهره بالغ اختصاص دارد از اوایل مهر تا اوایل زمستان را شامل می شود که در سراسر دشتهای کرمانشاه صورت می گیرد.
سهره حلب، کراواتی، سفید، سرخ و ... تنها معدودی از معروفترین اسامی سهره موجود در کرمانشاه است که هر یک از آنها ارزش مادی خاص خود را دارد.
علاقمند به تعلیم و پرورش این پرنده با استفاده از تکنیکهایی بسیار پیچیده و زمانبر، سهره را به گونه ای آموزش می دهند که تنها آواز خود را به شیوه و در دستگاهی خاص بسراید. آوازی که می تواند ارزش مادی یک سهره را بین 10 هزار تومان تا رقم غیر قابل باور یک میلیون تومان رقم بزند.
یکی از نادرترین و تخصصی ترین شیوه بهره برداری مادی از سهره، جفت کردن این پرنده طی پروسه ای کاملا تخصصی و پیچیده با قناری و تولید نوع دورگه ای از پرنده موسوم به "سهره قناری" است که آواز این گونه جدید علاقمندان بسیاری داشته که حاضر به پرداخت بهایی گزاف برای تصاحب یکی از این گونه استثنایی می باشند.
صیادان با پهن کردن مقادیری خار بر روی تله مشبک خود و بستن یک سهره کم ارزش بر روی خار، توجه سهره های رهگذر را به سهره اسیر شده جلب کرده و در زمان فرود آمدن آنها بر روی تله، طناب را از فاصله دور کشیده و به ناگاه دسته سهر های رهگذر خود را در میان توده در هم پیچیده تور، اسیر و فاقد توانایی بال زدن می بیند.
بهره برداری بهینه از طبیعت، مقوله ای عقلانی و اخلاقی است، اما به نظر نمی رسد صید یک پرنده زیبا و کوچک آوازه خوان به منظور بهره برداری مادی و یا استفاده خودپسندانه از آواز آن در چارچوبه قفسی کوچک و محقر، ارتباطی با استفاده بهینه از طبیعت داشته باشد.
نظرات