به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقه فارس، اين ماحصل يك كنفرانس خبري با تهيه كننده، كارگردان و ساير عوامل اين فيلم مستند بود كه ظهر يكشنبه 5 مهرماه در دفتر انجمن سينماي جوان استان فارس، با حضور سه خبرنگار!! برگزار شد.
مظلوميت فعاليتهاي فرهنگي خصوصا فعاليتهاي مرتبط با شهدا، همواره يكي از دغدغههاي اهالي فرهنگ و هنر خصوصا در شيراز و فارس بوده و هست. اينكه همه در شعار از شهدا ميگويند و لزوم پاسداشت آنان، در سخنرانيها و نشستهاي خبري، شهدا و ايثارگران را بهترين الگوها براي جوانان ميدانند و مدام گلايه ميكنند كه كسي بهدنبال كارهاي ارزشي مرتبط با شهدا نيست، اما پاي عمل كه ميرسد، مشخص ميشوند آناني كه صادقتر هستند.
سرپرست انجمن سينماي جوان استان فارس در كنفرانس خبري روز يكشنبه، با لبخند از پروژهاي گفت كه مزين به نام يك شهيد است، شهيدي از اهالي فرهنگ و هنر اين ديار، شهيدي از خيل 15 هزار شهيد فارس كه سرافرازانه به وظيفه خود عمل كردند و ماندگار شدند و نيازي هم به زمينيهايي كه در گير و بند دنيايشان گرفتار ماندهاند ندارند.
سعيد ذوالنوريان گفت: ساخت فيلم مستند شهيد محمدمهدي ركني به دلايل مختلف خصوصا مسائل مالي و تاخير و تعويض در پرداخت هزينهها، به تعويق افتاده بود اما سرانجام به سامان رسيد.
او با تصريح اينكه تنها پشتوانه مالي اين فيلم، بودجه مصوب انجمن سينماي جوان كشور است، گفت: هزينه ساخت يك فيلم نيمه بلند در كشور، حداقل 20 ميليون تومان است و ما اميدوار بوديم كه اين حداقل با همراهي ارگانها و نهادهايي كه بهنوعي متولي حوزههاي فرهنگ و هنر و شهدا هستند، تامين شود و اين اميدواري را همواره داريم.
ذوالنوريان بدون اشاره به مبلغ بودجه تصويب شده براي اين فيلم، خاطرنشان كرد: عوامل اين فيلم تلاش ميكنند كه حداقل 60 يا 70 درصد از بودجه فيلم را تامين كنند اما بهانتظار بودجه هم نخواهيم ماند، همچنان كه تا امروز معطل اين نماندهايم.
وي با بيان اينكه زمان زيادي به كليد خورد فيلم مستند شهيد محمدمهدي ركني نمانده است، گفت: طي يكهفته تا ده روز آينده، تصويربرداري و ساخت فيلم آغاز ميشود.
كارگردان فيلم مستند شهيد ركني نيز گفت: انجمن سينماي جوان كشور، هفت شهيد را براي ساخت مستند پيشنهاد داده بود كه نام شهيد ركني در ميان آنان نبود اما با توجه به خصوصيتها و زندگي شهيد ركني، از ابتدا، اين شهيد مد نظر ما بود.
رامين شهمنش افزود: قرار است يك كار پرتره از زندگي شهيد محمدمهدي ركني را به تصوير بكشيم اما قطعا اين كار كلاسيك نخواهد بود و تفاوتهايي با ساير مستندهاي پرتره خواهد داشت.
وي با تصريح اينكه همكاريهاي بنياد شهيد در زمينه پژوهشهاي اوليه بسيار خوب بوده است، گفت: بنياد شهيد از ابتدا هم ادعايي براي حمايت مالي نداشت اما براي تحقيقات همكاري خوبي انجام داد.
شهمنش گفت: با همفكري دوستان، تلاش كرديم نظر مساعد نهادهايي را براي ساخت اين فيلم جلب كنيم اما تاكنون و عليرغم وعدههايي كه بعضي از نهادها دادهاند، در عمل هيچ اتفاقي نيفتاده است.
اين كارگردان مستندساز گفت: هزينههاي توليد اين فيلم با توجه به اينكه حداقل سه لوكيشن در شهرهاي جهرم، شيراز و آبادان بايد داشته باشيم و به واسطه حضور شهيد ركني بهعنوان يكي از مسافران هواپيمايي كه در ابتداي دهه شصت ربوده شد و همچنين حضور تعدادي از همكلاسيهاي آن شهيد در تهران، لزوما بايد سفري هم به تهران داشته باشيم، زياد است و اميدواريم كه با كمبود بودجه مواجه نشويم.
شهمنش با بيان اينكه به معاونت فرهنگي شهرداري شيراز، بنياد حفظ آثار، كنگره سرداران، حوزه هنري، فرهنگ و ارشاد اسلامي و صدا و سيما براي مشاركت در ساخت اين فيلم مراجعه شده است، گفت: در عمل هنوز هيچ اتفاقي نيفتاده كه بتوانيم خبر از مشاركت يك نهاد يا دستگاه در ساخت اين پروژه سينمايي بدهيم.
وي گفت: متاسفانه با وجود حرفها و تاكيداتي كه از سوي مسئولان دستگاههاي مختلف در خصوص لزوم توجه به شهدا و سيره شهدا و توليد آثار هنري در مورد شهدا، ميشود، انتظار نداشتيم كه با درهاي بسته مواجه شويم اما شهرداري بنا بهدلايلي مشاركت را رد كرد و بنياد حفظ آثار و فرهنگ و ارشاد بهدليل نداشتن اعتبار تنها وعده حمايت معنوي دادند و صدا و سيما اجازه استفاده از آرشيو را در صورتي كه بار مالي نداشته باشد داد و حوزه هنري هم حتي قولهاي گذشته را زيرپا گذاشت!!
شهمنش در عينحال گفت: تنها سازمان بسيج هنرمندان كه در واقع كنگره سرداران ما را به آنها ارجاع داده بود، بسيار استقبال كرده و قول همكاري دادند كه اين هم تاكنون عملياتي و منجر به توافقنامه نشده است.
كارگردان مستند شهيد مهديركني خاطرنشان كرد: در اين ميان ما به سراغ فعالان بخش خصوصي هم رفتيم و خوشبختانه با استقبال مديران موسسه فرهنگي هنري تماشاي خورشيد مواجه شدهايم و اميدوار هستيم كه آنان در ساخت اين فيلم مشاركت داشته باشند. لذا معتقد هستيم كه هنوز هم بخش خصوصي قابل اتكاتر است.
وي با بيان اينكه دستيابي به آرشيوي از شهيد ركني با تلاش و همراهي فرزند آن شهيد ممكن شده است، گفت: در دوره آقاي نجابت قرار بود حوزه هنري در تامين تجهيزات ساخت فيلم به ما كمك كند و سختافزار را عهدهدار شود كه با تغيير مديريتي كه در اين نهاد اتفاق افتاد، همين امر هم منتفي شد.
شهمنش با بيان اينكه فيلم مستند شهيد محمدمهدي ركني، نيمه بلند سينمايي است، گفت: فيلمبرداري اين مستند را علي بقايي عهدهدار خواهد بود و مدير توليد نيز فرزاد شبان است.
اين كارگردان مستندساز توضيح داد: اين كار بر اساس يك فيلمنامه كامل ساخته خواهد شد و اينگونه نيست كه ما تصاويري بگيريم و پاي ميز مونتاژ به اين فكر كنيم كه بايد چكار انجام داد و تلاش خواهيم كرد كه يك كار كاملا متفاوت در حوزه مستند پرتره ارائه بدهيم.
شهمنش همچنين از مظلوميت مستندسازي و مستندسازان ايراني نيز گفت و گلايهكرد كه چرا رسانهها آنقدر كه به سينماي داستاني توجه ميكنند، به مستند توجهي نشان نميدهند.
به گزارش ايسنا، نيم ساعتي از اذان ظهر روز يكشنبه پنجم مهرماه گذشته بود كه از در خانه سينماي جوان فارس در كوچه پنج خيابان منوچهري، در مركز شيراز خارج شدم و تمام مسير را تا رسيدن به پشت ميز و نوشتن اين گزارش، به حرفهاي اديبانه و بسيار عميق و واژههاي زيبايي كه مسئولان نهادهاي مختلف در رساي شهيد و شهادت ميگويند فكر كردم.
امروز و در آخرين روزهاي هفته دفاع مقدس، ايامي كه بيش از هر زماني، يادآوري شهدا و ايثارگران، مورد تاكيد همه قرار دارد، قطعا مردان ميدان عمل شمار اندكي را شامل خواهد شد.
نظرات