فعالیت یک معدن در کوه بِیرَمی در شهرستان دشتی تحت مجوزی که هنوز نحوه اخذ آن محل بحث است تبدیل به یک نگرانی و دغدغه برای مردم استان بوشهر شده است.
به گزارش ایسنا منطقه بوشهر، طی چند هفته اخیر برای توقف فعالیت معدن سنگ مرمریت، پویش نجات منطقه حفاظت شده کوه بیرمی شکل گرفت و دوستداران محیط زیست و منابع طبیعی با حساسیت خواستار لغو مجوز این معدن بودند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در این باره به ایسنا می گوید: بهره برداری از معدن مرمریت اصلا آغاز نشده بود و الان نیز به دستور مقامات استان، به ویژه استاندار و فرماندار بوشهر متوقف شده است.
منطقه یا کوه بیرمی در سال 1394 پس از استعلام از ارگانهای متولی در شورای عالی محیط زیست به عنوان یکی از مناطق حفاظت شده به تصویب رسیده است.
فرهاد قلی نژاد با اشاره به نحوه شروع به کار معدن مرمریت در دشتی عنوان کرد: در سال 97 برای یک بهره بردار معدن مجوزی تحت عنوان معدن سنگ مرمریت دشتی صادر شده است که ما به محض اطلاع از صدور چنین مجوزی اعتراض خود را اعلام کرده و پیش از آغاز فعالیت این معدن در منطقه پیگیری های حقوقی و اداری خود را در استان شروع کردیم. در پیگیری های حقوقی طبق شیوه نامه حل اختلاف بین دستگاه های اجرایی، موضوع را در شورای حل اختلاف دستگاه ها در استانداری مطرح کردیم و فعلا و به طور موقت ابطال مجوز را مستند کرده ایم تا پس از رسیدگی، ابطال مجوز را نهایی نماییم.
وی ادامه می دهد: در این فاصله با توجه به اینکه کارگروه و کمیته حل اختلاف مصوب کرده است که تا زمان وصول نقشه ها و بازدیدها و بررسی ها نباید هیچ فعالیتی در منطقه انجام شود اما پیمانکار بهره بردار به استناد مجوزی که در دست داشت شروع به جاده سازی برای دسترسی به منطقه کرده بود.
از ادامه جاده کشی در منطقه جلوگیری شده است
مدیرکل محیط زیست بوشهر با تقدیر از حساسیت و دغدغه مندی فعالان این عرصه از روند اقدامات و پیگیری ها می گوید. "با تلاش دوستداران محیط زیست و پیگیری های محیط زیست بوشهر و همچنین حضور محیط بان ها، از ادامه جاده کشی در منطقه جلوگیری کردیم. در حال حاضر با دستور مقامات کار تا تعیین تکلیف و بررسی مجوز به دلیل جلوگیری از تخریب در منطقه متوقف شده است."
|
به گزارش ایسنا، نکته حائز اهمیت در صدور مجوز معدن سنگ مرمریت دشتی، این است که خلاف ماده 24 قانون معادن هیچگونه استعلامی از سازمان محیط زیست صورت نگرفته و این مجوز بدون استعلام از محیط زیست و تعیین وضعیت منطقه حفاظت شده صادر شده است.
قلی نژاد ادامه داد: اعتراض ما در حال حاضر این است که اگر این معدن جدید است باید استعلام شود و مطالعات زیست محیطی آن انجام شود و اگر معدن قدیمی است- که اداره کل صنعت و معدن ادعا کرده که معدن قدیمی و مسبوق به سابقه است و پیش از تبدیل بیرمی به منطقه حفاظت شده مجوز داشته است- باز هم طبق قانون معادن باید از سازمان محیط زیست استعلام شود، موضوع بررسی شود و اگر خطری برای منطقه و سایر کاربری ها از جمله گردشگری، منابع آب، بحث جانوران و حیات وحش و گیاهان نداشته باشد آن زمان مجوز زیست محیطی این معدن صادر شود.
خواسته محیط زیست ابطال مجوز معدن مرمریت است
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر از مخالفت با فعالیت معدن در منطقه بیرمی می گوید. او معتقد است که درباره معدن مرمریت خسارت ها زیاد است و منطقه بیرمی نیز جزو مناطق حساس است، قلی نژاد می گوید: "خواسته ما این است که مجوز ابطال شود و اگر همچنان متقاضی فعالیت در محدوده بیرمی هستند باید طبق روال قانونی ما قرار گرفته و استعلام از محیط زیست و مطالعات زیست محیطی انجام شود. اگر در مطالعات و بررسی ها به این نتیجه برسیم که اثرات تخریبی بر منطقه دارد از سوی محیط زیست مخالفت خواهد شد.
آنچه از شواهد و اظهارات مدیرکل محیط زیست بوشهر برمی آید این است که در مجموع در خصوص فعالیت معدن مرمریت هیچگونه استعلامی از محیط زیست انجام نشده و خطر تخریب منطقه هم وجود دارد. به همین دلیل محیط زیست با فعالیت آن مخالف است.
فرهاد قلی نژاد در گفتگو با ایسنا از ادامه پیگیری ها خبر داد و افزود: در نهایت مقرر شده که در روز چهارشنبه با بازدید اعضای کارگروه تعاملات بین صنعت و محیط زیست از تهران بازدید از منطقه انجام شود و همچنین جلسه ای برای تعیین تکلیف مجوز معدن مرمریت در استان تشکیل شود.
وی در خصوص آلودگی های ناشی از فعالیت این معدن و تخریب کوه بیرمی گفت: معادن تنها در مناطق حفاظت شده ای چون پارک های ملی و آثار طبیعی ملی به طور کامل دارای ممنوعیت فعالیت هستند و در این دو مکان احداث هر گونه معدن ممنوع است، ولی در پناهگاه حیات وحش احداث معدن به طور صد درصد ممنوع نیست و قانون می گوید که برای فعالیت معدن در محدوده تحت حفاظت بایستی حتما بررسی های کارشناسی و مطالعات زیست محیطی انجام شود تا اثرات آلودگی صوتی، اثر بر گونه های جانوری-گیاهی و اثر بر منابع آّب بررسی شود و اگر در بررسی ها مشخص شود که وجود این معدن دارای اثرات منفی بر منطقه است باید مخالفت خود را اعلام کرده و از ورود معدن به آن منطقه حفاظت شده جلوگیری نماییم.
بیرمی از مناطق حساس است
مدیرکل محیط زیست بوشهر تاکید می کند که در خصوص معدن سنگ مرمریت دشتی هیچگونه استعلامی از محیط زیست نشده و هیچ بررسی نیز از سوی متولیان انجام نشده، اگر یک معدن کار قرار است در منطقه حفاظت شده آغاز به فعالیت کند ما او را به مطالعات زیست محیطی الزام می کنیم تا ابعاد این موضوع تحت بررسی های کارشناسی قرار بگیرد.
قلی نژاد بیان می کند که در حال حاضر مطالعات و بررسی های اولیه محیط زیست نشان می دهد بیرمی از مناطق حساس است، به همین خاطر اداره کل محیط زیست بوشهر هم در بحث قضایی و هم در پیگیری های اداری این مسئله ورود کرده است.
وی در توضیح اثرات فعالیت معدنی بر چشمه هایی که در مسیر این معدن جاری هستند، گفت: به دلیل اهمیت منابع آبی در آن مناطق در صورت استعلام حتما باید تاییدیه آب منطقه ای اخذ شود. متولی اصلی چشمه ها و منابع آبی، شرکت آب منطقه ای و وزارت نیرو است، انتظار ما این است که سایر ارگان های متولی در زمینه آب و فاضلاب، آب شرب و منابع آبی اظهارنظرهای کارشناسی خود در مورد این قضیه را مطرح نمایند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر با تاکید بر مخالفت محیط زیست با فعالیت این معدن در منطقه بیرمی به دلیل مجوزی که فاقد بررسی های کارشناسی است، افزود: معدن سنگ مرمریت الان فعالیت نمی کند و ما منتظر برگزاری جلسه چهارشنبه هستیم تا اعتراضات ما بررسی شود و به جمع بندی برسیم.
گزارش از «زهره عرب»، خبرنگار ایسنا بوشهر
نظرات