به گزارش ایسنا به نقل از اسپوتنیک، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در آغاز کنفرانس مسکو درباره افغانستان از هر دو طرف خواست به مفاد سند توافق صلح که در توافقنامه ۲۵۱۳ شورای امنیت از آن حمایت شده، پایبند بمانند.
لاوروف گفت: در قالب فرمت مسکو نمایندگان دولت افغانستان و طالبان در حضور نمایندگانی از ۱۰ کشور در نوامبر ۲۰۱۸ به طور رسمی برای اولین بار برای مذاکره گرد هم آمدند. در صورت لزوم ما آماده برنامه ریزی برای جلسه دیگری در همین فرمت هستیم.
مسکو، پایتخت روسیه امروز پنجشنبه میزبان جلسهای در سطح نمایندگان ویژه روسیه، چین، ایالات متحده و پاکستان است که به توافق بین طرفهای افغان اختصاص دارد، هیئتهای دولت افغانستان، شورای عالی مصالحه ملی افغانستان، سیاستمداران برجسته افغانستان، طالبان و قطر به عنوان میهمان افتخاری حضور دارند.
ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان پیش از این گفته بود که "هدف اصلی نشست مسکو در مورد افغانستان هماهنگی با شرکا در چارچوب سه جانبه آمریکا، روسیه و چین است که پاکستان هم به این مذاکرات اضافه شده است.
در همین حال طرف آمریکایی، گالینا پورتر، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده گفت: "بیایید روشن باشیم، کنفرانس در مسکو جایگزینی برای گفتگوهای در حال انجام در دوحه نخواهد بود."
زلمای خلیلزاد، فرستاده ویژه ایالات متحده برای آشتی در افغانستان نیز در نشست مسکو شرکت دارد.
کابل به نوبه خود تأیید میکند که کنفرانسهای مسکو و استانبول بخشی از مذاکرات دوحه است و جایگزین آنها نمیشود بلکه در چارچوب تلاش برای تسریع در روند صلح است و تأکید میکند که مذاکرات دوحه (میان دولت کابل و طالبان) "مثمر ثمر خواهد بود".
حامد کرزی از طرح "حکومت انتقالی صلح" در افغانستان استقبال کرد
در همین حال حامد کرزای، رئیس جمهوری پیشین افغانستان همزمان با نشست صلح این کشور در مسکو در گفتوگوی اختصاصی با بیبیسی از طرح ایجاد حکومت انتقالی صلح استقبال کرده است.
او گفته که برای تامین صلح در این کشور تنها دو راه وجود دارد؛ یکجا شدن طالبان با حکومت فعلی و یا ایجاد حکومت انتقالی که زمینه ادغام طالبان را فراهم سازد.
کرزای میگوید که افغانها و بازیگران خارجی نباید اجازه بدهند که فرصت صلح در این کشور از دست برود.
این در حالی است که پیش از این محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری تاکید کرده که حاضر نیست بدون برگزاری انتخابات قدرت را به کسی انتقال دهد اما او گفته حاضر است در مورد زمان برگزاری انتخابات با طرف مقابل به توافق برسد.
غنی قبلا هم گفته که تا او زنده است به کسی اجازه تشکیل حکومت موقت را نخواهد داد.
سخنرانی ملابرادر بدون حضور خبرنگاران در نشست مسکو
محمد نعیم، سخنگوی طالبان در نشست مسکو بخشهایی از سخنرانی ملا برادر، معاون سیاسی طالبان و رئیس هیات طالبان در نشست مسکو را نقل کرده که گفته نظام طالبان ۲۷ سال پیش توسط ملا محمد عمر تاسیس شده است.
برادر در این سخنرانی در پشت درهای بسته افزوده که طالبان را جهان با وجود شرایط نامطلوب به رسمیت شناخته است. به گفته برادر، طالبان کشور را از چندپارچگی حفظ کرده و ضد فساد اخلاقی و اداری مبارزه کرده و مبارزه موثر علیه مواد مخدر داشته است.
ملا عبدالغنی برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان همچنین در سخنرانی خود در نشست مسکو گفته که برقراری آتشبس پس از روی کار آمدن "نظام جدید اسلامی" ممکن خواهد بود.
او افزوده که در توافقنامه دوحه، تعهدات دو جانب مشخص شده و طالبان متعهد به آن بوده است و طرف مقابل (آمریکا) نیز باید پایبند بماند.
رئیس هیأت طالبان افزوده که بنا به توافقنامه دوحه، شش هزار زندانی آزاد شده است، و گفتگوهای بین الافغانی آغاز شده و سطح عملیاتهای طالبان به طور چشمگیری کاهش یافته است.
برادر افزوده که در صورتی که تعهدات توافق دوحه به طور کامل اجرا شود، مشکلات فعلی نیز حل خواهد شد.
او افزوده که با آنکه طالبان، عملیاتهایش را کاهش داده اما جانب مقابل (آمریکا) به مسئولیتهایش به طور کامل عمل نکرده است و بارها آن را نقض کرده است.
او افزوده که بخشی از زندانیان این گروه هنوز آزاد نشده و اعضای طالبان هنوز در فهرست سیاه و فهرست جایزهها برای سرشان وجود دارد.
ملابرادر در سخنرانی خود تاکید کرده که این گروه "یک دولت اسلامی همه شمول" میخواهد و تاکید کرد که "به افغانها اجازه داده شود سرنوشتشان را خودشان تعیین کنند".
عبدالله عبدالله: جنگ راه حل نیست
عبدالله عبدالله، رئیس هیات افغانستان در نشست مسکو گفته که "یک بار دیگر تأکید میکنیم که جنگ راه حل نیست. گروهها و جریانها باید این اصل را در محاسبههای خود در نظر داشته باشند".
او افزود که افغانستان امروز افغانستان سالهای قبل نیست و هیچ گروه و جریانی نمیتواند با جنگ و به زور "اراده خود را بر دیگران تحمیل کند".
عبدالله همچنین گفته که "با درک استعجالیت این موضوع و فهم این مصلحت شرعی، ملی و بینالمللی، صلح به خواست و اراده جمعی ملت و مردم ما تبدیل گردیده است."
او تاکید کرده که "صلح بازندهای ندارد و جنگ برندهای."
به گزارش بی.بی.سی عبدالله میگوید: در مذاکرات "بین الافغانی" در دوحه، پیشرفتهای در مواردی از اجندای مذاکرات صورت گرفته است، توقع ما این است تا این روند سرعتبیشتر یابد.
او تاکید کرد که "ما حمایت خود را از اجلاس مسکو و اجلاس ترکیه در باره افغانستان اعلام میکنیم."
عبدالله گفت که "اعلان میکنم که طرف جمهوری اسلامی افغانستان آماده است تا با تحریک طالبان در هر سطح و در باره تمام قضایا و موضوعات مورد علاقه دو طرف بدون کدام پیششرطی وارد بحث و مذاکره گردد."
انتهای پیام
نظرات