سید هادی برهانی در گفت و گو با ایسنا در ارزیابی خود از این که طی روزهای اخیر سفر برنامه ریزی شده بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به امارات انجام نشد و اینکه علت لغو این سفر چه بود؟ گفت: منابع اسرائیلی درباره این مسأله دو گزارش مختلف منتشر کردند. ابتدا بیماری سارا نتانیاهو همسر نتانیاهو و بستری وی در بیمارستان به عنوان دلیل اصلی لغو سفر مطرح شد. اما در روزهای بعد اعلام شد علت اصلی عدم اجازه دولت اردن به استفاده از فضای این کشور دلیل اصلی لغو پرواز به امارات و نیز لغو سفر نتانیاهو است.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه این اولین بار نیست که چنین اتفاقی می افتد و در طول چند ماه گذشته چندین برنامه سفر نتانیاهو به امارات لغو شده است و این چهارمین بار بود که چنین اتفاقی می افتاد. لغو و تعویق مکرر این سفر را چگونه ارزیابی می کنید؟، اظهار کرد: این اتفاقی کاملا غیرعادی است که یک سفر برنامه ریزی شده چهار بار لغو می شود و هر بار یک علت تکنیکی به عنوان علت تاخیر مطرح شده است. اما نمی توان تعویق چهارباره را امری تکنیکی به شمار آورد. احتمالا این امر دلایل دیگری دارد که می خواهند پنهان بماند و آشکار نشود و برای اینکه آن علت اصلی دیده نشود این مسائل تکنیکی و عدم هماهنگی ها دلیل این مسئله معرفی می شود.
برهانی تصریح کرد: در مورد سفرهای قبلی بیشتر مسأله کرونا مطرح می شد اما کرونا که مسئله جدیدی نیست. الان جهان بیش از یک سال است که با کرونا درگیر است. اگر کرونا مانعی بود چرا در عصر کرونا چنین سفرهایی برنامه ریزی می شد. بنابراین علت باید جای دیگری باشد.
این استاد دانشگاه درباره این که علت اصلی عدم انجام این سفر چیست؟ اظهار داشت: به نظر بنده دو احتمال می تواند این مسأله را توجیه کند. احتمال اول مشکلاتی است که در راه عادی سازی روابط با اسرائیل به وجود آمده است. روند عادی سازی که با فشار ترامپ آغاز شده بود در دوره بایدن به مشکل برخورد کرده است. دولت بایدن حاضر نیست منافع ملی آمریکا را فدای سیاستهای منطقه ای اسرائیل کند و بهای عادی سازی کشورها با اسرائیل را بپردازد.
برهانی افزود: ترامپ برای صلح کشورهای عربی با اسرائیل حاضر شده بود به امارات پیشرفته ترین جنگنده های آمریکایی یعنی اف ۳۵ را بفروشد. حاضر شده بود به اتیوپی در مورد سد النهضه فشار بیاورد تا سودان به برقراری رابطه با اسرائیل تشویق شود. حاضر شده بود حاکمیت مراکش بر صحرای غربی را بپذیرد. اینها بهای عادی سازی با اسرائیل بود که از جیب آمریکا پرداخت می شد.
این کارشناس مسائل منطقه خاطر نشان کرد: اما دولت بایدن همه این تعهدات را مورد بررسی قرار می دهد و بعید است به هیچ کدام از آنها تن دهد. یعنی احتمالا امارات به اف ۳۵ نخواهد رسید، سیاست فشار بر اتیوپی تغییر خواهد کرد و موضع دولت آمریکا در مورد صحرای غربی به موضع قبلی (قبل از ترامپ) باز خواهد گشت. تحول در سیاست خاورمیانهای دولت بایدن کشورهای عربی را به عادی سازی تشویق نمی کند و آنهایی را که عادی سازی کردند پشیمان یا نگران می کند.
وی در ادامه با بیان این که احتمال بعدی عدم انجام این سفر به ایران مربوط است، گفت: ایران اسرائیل را مسئول ترور شهید فخری زاده اعلام کرده و همچنین اعلام کرده انتقام او را خواهد گرفت. اسرائیل علاوه بر ترور این شهید، در سالهای اخیر عملیاتهای دیگری علیه ایران و در خاک ایران انجام داده است. ایران احساس می کند عدم پاسخگویی به این حملات موجب جسارت بیشتر اسرائیل شده است. لذا در صدد پاسخگویی و انتقام است. امارات و منطقه خلیج فارس منطقهای در نزدیکی آبهای ایران و نیروهای ایران است.
این استاد دانشگاه در پایان ابراز کرد: ایران تسلط خوبی بر این منطقه دارد و در گذشته بارها قدرت عملیاتی خود را در این منطقه نشان داده است. سرنگون کردن پهباد پیشرفته آمریکا و هدف قرار دادن کشتی ها قبلا در همین منطقه اتفاق افتاده است. احتمالا اسرائیل نسبت به امنیت سفر مقامات خود به منطقه نگران است. در همین چند هفته گذشته یک کشتی اسرائیلی در منطقه مورد حمله قرار گرفته است. اگر اتفاقی برای هیات اسرائیلی رخ دهد می تواند برای نتانیاهو و اسرائیل به ویژه در آستانه انتخابات در اسرائیل افتضاح بزرگی به بار آورد.
انتهای پیام
نظرات