• شنبه / ۹ اسفند ۱۳۹۹ / ۰۶:۴۷
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 99120905681
  • خبرنگار : 71434

عربستان محتوای گزارش سیا درباره مرگ خاشقجی را رد کرد/ آمریکا کانال‌های ارتباطی را حفظ می‌کند

عربستان محتوای گزارش سیا درباره مرگ خاشقجی را رد کرد/ آمریکا کانال‌های ارتباطی را حفظ می‌کند

وزارت امور خارجه عربستان در واکنش به گزارش سیا در مورد قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی به شدت این گزارش را رد و آن را نتیجه "استنباط نادرست" دانست!

به گزارش ایسنا، به نقل از روسیا الیوم، وزارت خارجه عربستان در بیانیه ای در واکنش به این گزارش اعلام کرد که "ریاض به طور قاطع نتیجه این گزارش را که توهین آمیز و بر پایه استنباط نادرست در مورد نظام پادشاهی عربستان است، رد می کند".

همچنین عربستان مدعی شد که این گزارش "به هیچ وجه قابل قبول نیست و شامل مجموعه ای از اطلاعات نادرست و سایر نتیجه گیری های غیرواقعی است."

جمعه، دفتر مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده خلاصه ای از گزارش سیا را منتشر کرد که محتوای آن تاکید دارد محمد بن سلمان ، ولیعهد عربستان با ربودن یا کشتن خاشقجی موافقت کرده است.

در این گزارش آمده است: "ما چنین ارزیابی می‌کنیم که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی نقشه عملیاتی برای دستگیری یا کشتن جمال خاشقجی روزنامه‌نگار سعودی در استانبول ترکیه را تأیید کرده است."

در بخش دیگری از این گزارش همچنین آمده است: "بر اساس این که ولیعهد بر همه تصمیم‌گیری‌ها در این کشور پادشاهی نظارت دارد، با توجه به دخالت مستقیم یکی از مشاوران اصلی و گروهی از اعضای کادر حفاظت محمد بن سلمان در عملیات مورد نظر و نیز با توجه به این موضوع که ولیعهد از به کارگیری اقدامات خشونت‌آمیز برای خاموش کردن مخالفان در خارج از کشور، از جمله خاشقجی حمایت کرده است، ما به این ارزیابی رسیدیم."

آوریل هینس، مدیر اطلاعات ملی آمریکا در گفتگو با ان پی آر گفت که این گزارش به طور آشکار روابط آمریکا با عربستان را به چالش خواهد کشید.

وی اذعان داشت که این گزارش تاثیری منفی برا اهداف بایدن در ترمیم روابط با عربستان می گذارد. او گفت: منظورم این است که چالشی بوجود می‌آید. می‌دانید این هم از جمله مسایلی است که رئیس جمهور در حال حاضر با آن روبرو است. اما امیدوارم و میدانم که دیگاه رئیس‌جمهور حفظ کانال‌های ارتباطی و تلاش برای حل مساله از طریق همین کانالهاست. مطمئنم اوضاع ساده‌تر نخواهد شد اما فکر می‌کنم صادقانه‌تر این است که بگوییم چندان دور از انتظار نبود.امیدوارم بتوانیم تا جایی که امکان دارد به کار ادامه دهیم و ارتباط را همانند قبل نگه داریم.  

دولت بایدن پیش از انتشار این پرونده از طبقه‌بندی خارج شده در روز جمعه ۲۶ فوریه (۸ اسفند)، گزارش اطلاعات محرمانه آن را که همگان مدت‌ها منتظرش بودند، در اختیار کنگره قرار داد.

به گزارش یورونیوز، انتشار گزارش به دستور کنگره پس از تماس تلفنی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان در روز پنجشنبه انجام شد.

این گزارش چهار صفحه‌ای با عنوان «ارزیابی نقش دولت سعودی در کشتن جمال خاشقجی» مورخ ۱۱ فوریه است و در تاریخ ۲۵ فوریه توسط آریل هاینس، مدیر اطلاعات ملی از طبقه بندی محرمانه خارج شد.

جمال خاشقجی ۲ اکتبر ۲۰۱۸ به کنسولگری عربستان در استانبول مراجعه کرد و ناپدید شد. شواهد نشان می‌دهد او در کنسولگری عربستان در ترکیه به قتل رسیده و جسدش تکه‌تکه شده و از آنجا خارج شده‌است. بن‌سلمان تاکنون به قتل رسیدن خاشقجی را تأیید کرده، اما گفته که این کار بدون اطلاع او انجام شده است. با این حال در گزارشی که روز جمعه در آمریکا منتشر شد به «نظارت کامل» بن سلمان بر کلیه عملیات اطلاعاتی و امنیتی در عربستان سعودی اشاره شده است.

نویسندگان این گزارش آورده‌اند: «ولیعهد از سال ۲۰۱۷ بر سازمان‌های امنیتی و اطلاعاتی پادشاهی نظارت کامل دارد و بسیار بعید به نظر می‌رسد که مقامات سعودی بدون مجوز ولیعهد، عملیاتی از این دست را انجام داده باشند.»

در این گزارش آمده است: در زمان قتل خاشقجی، ولیعهد عربستان احتمالا فضایی را ایجاد کرده است که مشاورانش می‌ترسیدند اگر در انجام وظایف خود شکست بخورند، او آن‌ها را اخراج یا بازداشت کند. این نشان می‌دهد که بعید است این مشاوران دستورات محمد بن سلمان را زیر سوال برده باشند یا اقدامات حساسی را بدون اجازه او انجام دهند.

این گزارش می‌افزاید: تیم ۱۵ نفره سعودی که ۲ اکتبر ۲۰۱۸ وارد استانبول شدند، شامل مقامات رسمی بودند که برای مرکز امور رسانه‌ای و مطالعاتی عربستان در دادگاه سلطنتی کار می‌کردند یا با این نهاد همکاری داشتند. در زمان وقوع این عملیات، این مرکز تحت رهبری سعود القحطانی مشاور نزدیک بن سلمان بود که در اواسط سال ۲۰۱۸ به صورت علنی ادعا کرد بدون اجازه ولیعهد عربستان تصمیمی نگرفته است. این تیم همچنین شامل هفت تن از اعضای تیم محافظ شخصی نخبه بن سلمان معروف به "نیروی واکنش سریع" بودند. این تیم تنها به وی پاسخ می‌دهد و اعضای آن پیشتر مستقیما در عملیات سرکوب مخالفان در این پادشاهی و خارج از این کشور به دستور ولیعهد عربستان مشارکت داشتند. ما معتقدیم اعضای این تیم بدون اجازه محمد بن سلمان، در این عملیات شرکت نکرده است.

گزارش فوق اعلام کرده است: ولیعهد عربستان، خاشقجی را تهدیدی برای پادشاهی می‌دانست و به شکلی گسترده از توسل به اقدامات خشونت آمیز در صورت لزوم برای ساکت کردن او حمایت کرده بود. با اینکه مقامات سعودی اجرای یک عملیات نامشخص را علیه خاشقجی از پیش برنامه ریزی کرده بودند، اما ما نمی‌دانیم مقامات سعودی تصمیم داشتند تا کجا پیش بروند. ما کاملا اطمینان داریم افرادی که اسامی آن‌ها در ادامه ذکر می‌شود در قتل خاشقجی از جانب محمد بن سلمان مشارکت داشته، دستور داده یا شریک و مسئول بوده‌اند. ما نمی‌دانیم آیا این افراد از قبل می‌دانستند که این عملیات به مرگ خاشقجی منتهی می‌شود یا خیر. اسامی این افراد عبارتند از سعود القحطانی، ماهر مطرب، نایف العریفی، محمد الظهرانی، منصور عبدالحسین، بدر العتیبی، عبدالعزیز الحساوی، ولید عبدالله الشهیری، خالد العطیبی، ثائر غالب الحربی، فهد شهاب البلوی، مشعل البستانی، ترکی الشهیری، مصطفی المدنی، سیف الاسد القحطانی، احمد زاید العسیری، صلاح الطبیقی، محمد العطیبی.

تحریم های آمریکا

وزارت خزانه‌داری آمریکا ساعتی پس از انتشار گزارش اطلاعاتی توسط دولت بایدن، تحریم‌هایی را علیه این نیروی واکنش سریع موسوم به یگان ببر "وحدة النمر" و نیز معاون پیشین ریاست دستگاه اطلاعاتی عمومی عربستان وضع کرد.

همزمان، وزارت خارجه آمریکا با اعمال محدودیت صدور ویزا به ۷۶ تبعه عربستان سعودی، ورود آنان به خاک ایالات متحده را ممنوع اعلام کرد. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا با اعلام این خبر گفت که کشورش، افرادی را که به فعالان، منتقدان و خبرنگاران حمله و یا آنها را تهدید می‌کنند، تحمل نخواهد کرد.

وزارت امور خارجه بحرین نیز در بیانیه ای آنچه از موضع عربستان در قبال گزارش سیا درباره مرگ جمال خاشقجی حمایت کرد.

بحرین ضمن اشاره به آنچه "اهمیت نقش عربستان و سیاست میانه روی" آن در سطح منطقه ای ، عربی و بین المللی خواند، اعلام کرد با هر آنچه به حاکمیت عربستان خدشه وارد کند مخالف است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۹-۱۲-۰۹ ۰۸:۲۶

حالا باید دید این کار ایالات متحده را چطور تلافی می کنند. اشتباهات فاحش سیاسی ایالات متحده در ایجاد روابط صمیمی با عربستان قطعا دوباره دامن گیر شهروندان خودش خواهد شد.