کیخسرو چنگلوایی روز شنبه ۱۸ بهمن در مراسم افتتاح خط تولید فرمولاسیون پودر وتابل آفت کش بیولوژیک بایولپ در شهرک گلدشت کرج با اشاره به اینکه در حال حاضر دو سوم جمعیت جهان از بخش کشاورزی امرار معاش میکنند، اظهار کرد: انسان از حدود ۱۰ هزار سال پیش که کشاورزی را شروع کرد به این نتیجه رسید که برای افزایش بهره وری تولیدات خود چارهای جز از بین بردن عوامل زیان رسان ندارد.
به گزارش ایسنا، وی با اشاره به اینکه اولین گزارشها در خصوص استفاده از آفت کش به ۴۵۰۰ سال پیش باز میگردد، توضیح داد: استفاده از آفتکشهای شیمیایی در سطح گسترده و به شکل امروزی از جنگ جهانی دوم رونق گرفت.
وی ادامه داد: بعد از جنگ جهانی دوم، استفاده از آفتکشهای شیمیایی به دلیل کارایی بالا، ارزان بودن و دسترسی راحت به سرعت در میان کشاورزان باب شد.
این مسئول اضافه کرد: از آنجایی که سموم و آفتکشهای شیمیایی ضمن کنترل عوامل خسارت زا، بهره وری در واحد سطح را افزایش میدهند، مورد استقبال کشاورزان در سراسر دنیا قرار گرفته و همین باعث شد در برههای، توسعه تولید این نوع آفتکشها در دستور کار قرار بگیرد.
چنگلوایی تاکید کرد: استفاده از آفتکشهای شیمیایی تا سال ۱۹۶۲ که کتابی در خصوص خطرات و زیانهای استفاده از آنها به چاپ رسید بدون دغدغه ادامه داشت ولی از این سال به بعد زمزمههایی دراین باره مطرح شد که اگر آفتکشها در جای خود، به میزان کافی و مطابق استانداردهای تعیین شده مصرف نشوند، میتوانند هم برای جامعه، هم محیط زیست و هم برای اقتصاد مخرب باشند و همین امر باعث شد در نحوه و میزان مصرف آنها تجدید نظرهایی صورت بگیرد.
وی اضافه کرد: با اثبات زیانهای استفاده از سموم و آفتکشهای شیمیایی، پژوهشگران حوزه کشاورزی به دنبال روشهایی برای جایگزین کردن روشهای بیولوژیک برای از بین بردن آفتها افتادند تا از این طریق میزان مصرف سموم شیمیایی را کم کنند.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: خوشبختانه طی سالهای اخیر موفقیتهای زیادی در این حوزه به دست آمده و پیش بینی میشود تا ۱۰ سال آینده، رقم تجارت محصولات بیولوژیک در بخش کشاورزی به بیش از دو میلیارد دلار برسد این در حالی است که این رقم در سال ۱۹۵۶ در حدود ۱.۲ میلیون دلار و در سال ۲۰۰۵ نیز در حدود ۶۷۲ میلیون دلار بوده است.
وی با اشاره به مزیتهای استفاده از محصولات بیولوژیک کشاورزی ادامه داد: این محصولات سازگاری بیشتری با محیط زیست دارند،میزان استفاده از آنها در مقایسه با سموم شیمیایی در واحد سطح کمتر است و بهره وری کمی و کیفی بیشتری نیز دارند.
وی گفت: استفاده از محصولات بیولوژیک کشاورزی به تولید محصولات سالم، پایداری و امنیت غذایی، توسعه صادرات و پایداری در تولید منجر میشود.
این مسئول اضافه کرد: در حال حاضر حدود ۲۰۰ محصول بیولوژیک کشاورزی در دنیا وجود دارد که بیش از ۵۰ درصد آنها در کانادا و آمریکا مصرف میشوند.
چنگلوایی در ادامه به محدودیتهای فعلی در استفاده از محصولات بیولوژیک کشاورزی اشاره کرد و گفت: متاسفانه هنوز اطمینان و باور درستی از نتیجه بخشی این محصولات در بین کشاورزان ایجاد نشده که این امر ناشی از عدم آگاهی و اطلاع رسانی ناکافی در این زمینه است.
وی ادامه داد: البته نباید این نکته را هم نادیده گرفت که هنوز بخشی از کشاورزان و نیروهای کار مهارت کافی در استفاده از این فرآورده ها را ندارند.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور تاکید کرد: میزان بهره وری این فرآوردهها به عوامل مختلفی چون اقلیم، شرایط مصرف، فصل مصرف، تکنولوژی تولید، وضعیت حمل و نقل و ... بستگی دارد.
وی ادامه داد: برای افزایش میزان مصرف این فرآوردهها در گام اول باید کشاورزان را از خطرات استفاده از سموم و آفت کشهای شیمیایی آشنا کنیم که در این راستا صدا و سیما وظیفه مهمی به دوش دارد.
وی گفت: در گام دوم باید آگاهی و مهارت استفاده از این فرآورده ها را در کشاورزان ایجاد کنیم تا آنها بهره وری این محصولات را به عینه ببینند.
وی افزود: حذف یارانه برخی نهادههای کشاورزی از جمله کودهای شیمیایی از دیگر برنامههایی است که برای رونق استفاده از فرآورده های بیولوژیک کشاورزی میتوان اجرایی کرد.
این مسئول توضیح داد: تا کنون اقدامات مناسبی در خصوص حذف کودهای فسفاته و پتاسه اتفاق افتاده و امیدواریم این برنامه به صورت پلکانی ادامه داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات