جواد کریمی به مناسبت پنجاه و سومین سالگرد درگذشت جهان پهلوان تختی در گفت و گو با ایسنا، در باره راز محبوبیت و ماندگاری "غلامرضا تختی" میان مردم ایران، گفت: هرچند کشتی پایه و زیربنایی برای شناساندن تختی در جامعه شد، اما او پهلوانی بود که خودش را از مردم می دانست و هرگز هم از مردم جدا نشد.
وی تختی را قهرمانی با اخلاق و با گذشت دانست و افزود: کشتی رشته ای است که اغلب در آن درگیری وجود دارد و حتی گاهی بین دو کشتی گیر کار به جدل و اعتراض هم می کشد، اما در طول همه سالهایی که تختی کشتی می گرفت، هیچکس به خاطر ندارد که او با کشتی گیری جدل کند و بی احترامی داشته باشد.
این پیشکسوت کشتی کرمانشاه تاکید کرد: تختی همیشه به داوری احترام می گذاشت، حرمت حریف را نگه میداشت و حریف آزاری نمی کرد. حتی یکبار که با کشتی گیر روس مسابقه ای داشت وقتی فهمید که حریفش از ناحیه یک پا مشکل دارد، به هیچ عنوان از این نقطه ضعف حریف استفاده نکرد و به پای حریف دست نبرد.
وی با بیان اینکه آمریکایی ها بخاطر جوانمردی تختی در یکی از مسابقاتش تندیسی از او ساخته اند که در موزه ورزش این کشور نگهداری می شود، اعلام کرد: در یکی از مسابقات تختی با حریفی برخورد که از ناحیه دست مصدوم شده بود، برای همین او نیز تمام مسابقه را با یک دست کشتی گرفت، لذا در تندیسی که آمریکایی ها از او ساخته اند، تختی یک دست دارد.
کریمی به مردم دوستی و مردم داری جهان پهلوان تختی هم اشاره کرد و گفت: سال 1341 زلزله بوئین زهرا که آمد، تختی برای کمک به مردم زلزله زده، کاروانی در تهران راه انداخت و خودش هم حضور داشت تا برای مردم این منطقه زلزله زده کمک جمع کند. وقتی همه ایران فهمیدند که تختی این کار را کرده، سیل کمک ها روانه شد و تختی خودش همه این کمک ها را برد و بین مردم توزیع کرد. چنین مسائلی بود که تختی را تختی کرد.
وی با تاکید براینکه جایگاه تختی بین مردم ایران بسیار بالا بود، عنوان کرد: هیچکس هیچگاه از مرحوم تختی عمل خلافی ندید، قهرمانی پاکدل و باصفا بود و همواره غمخوار و همراه و همدل مردم بود.
این پیشکسوت کشتی کرمانشاه اضافه کرد: زمانی یکی از دوستان مرحوم تختی که صاحب مغازه ای در تهران بود، از مشکلاتش و اینکه درآمدی ندارد گفت. فردای آن روز تختی هر روز به مغازه دوستش می رفت و یکساعتی را آنجا می نشست و همین موضوع باعث شد تا کاسبی دوستش رونق بگیرد. اینها رفتارهایی است که به ذهن هرکسی نمی رسد که از محبوبیت خود بدون هیچگونه چشمداشتی برای رفع مشکلات مردم استفاده کند.
وی ادامه داد: آن سالها که تختی کشتی می گرفت، برای دیدن مسابقاتش می رفتم و کشتی های زیادی را از او می دیدم. با برخی از دوستان و کشتی گیران هم دوره ای تختی هم که در اردوهای مختلف داخلی و خارجی با او بودند در ارتباط بودم و وقتی به کرمانشاه می آمدند همه از ویژگی ها و اخلاق پهلوانی او می گفتند.
کریمی بابیان اینکه هیچ ورزشکار دیگری مانند تختی نبود، عنوان کرد: همین ویژگی های تختی باعث شده تا امروز در همه جای ایران حتی در شهرهای کوچک هم اگر سالن کشتی داشته باشند، نام جهان پهلوان تختی را روی آن بگذارند.
این پیشکسوت کشتی اضافه کرد: تختی الگویی برای همه جوانان ایران است، الگویی که پاکدل و مهربان است، کینه توز نیست، اخلاق درست و باگذشت بود.
وی اضافه کرد: در مسابقات نهایی المپیک 1956 ملبورن زمانی که تختی برای فینال روی تشک رفت، همگان صورتی را دیدند که به دلیل ضربات زیادی که حریفانش به او زده بودند، کاملا کبود و ورم کرده بود، اما با همه این ها تختی کار خودش را بدون آسیب به دیگران می کرد و کشتی را ادامه داد. در آن لحظات دل انسان برای مظلومیت این قهرمان به درد می آمد.
کریمی خاطره ای از روزی که خبر فوت تختی منتشر شد تعریف کردو گفت: حدود 53 سال پیش که این قهرمان کشتی مرحوم شد، من آن زمان رئیس اداره تربیت بدنی شهرستان قصرشیرین بودم و برای انجام کاری به کرمانشاه آمدم. در میدان مصدق امروز کرمانشاه روزنامه فروشی بود که فریاد می زد "تختی خودکشی کرد". باورش سخت بود برای همین روی سر روزنامه فروش فریاد زد و خواستم که ساکت شود که روزنامه را نشانم داد. بسیار منقلب شدم وروزنامه را گرفتم و راه قصرشیرین را در پیش گرفتم.
کریمی ادامه داد: در بین راه در قهوه خانه ای که در "سرمیل کرند"بود برای نوشیدن یک چای داخل قهوه خانه رفتم و روزنامه را روی میز گذاشتم. دو مرد روستایی آنجا بودند که یکیشان که سواد کمی داشت بسختی توانست مطلب روی روزنامه را بخواند و وقتی متوجه شد که چه اتفاقی افتاده، به همراه مرد دیگری که به همراهش بود شروع به شیون و زاری کردند. چنین مسائلی نشان می دهد که محبوبیت مرحوم تختی تا عمق روستاهای ما در دور افتاده ترین نقاط کشور هم نفوذ کرده بود. یا اینکه یک قصاب کرمانشاهی پس از مرگ جهان پهلوان تختی به خاطر علاقه زیادی که به او داشت خوددکشی کرد.
وی گفت: این نفوذ و علاقه باعث شده تا مردم به عنوان یک اسطوره از او یاد می کنند، به خاطر خدماتی که به مردم داشت و با مردم بود.
انتهای پیام
نظرات