سرهنگ حبیب یاراد بزی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: حفظ جنگل در تمامی دنیا از اهمیت خاصی برای کشورها برخوردار است و در همین راستا بر اساس معیارهای جهانی، برای هر هزار هکتار جنگل، یک نیرو برای حفاظت از آن در نظر گرفته میشود.
وی، وسعت جنگلهای استان گلستان را حدود ۴۵۰ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: در حال حاضر کمبود نیروی قرقبان در گلستان نداریم. این نیروها بهصورت شبانهروزی در عرصههای جنگلی حضور دارند.
بزی در خصوص علت طولانی شدن مهار آتشسوزی آبان ماه در جنگلهای توسکستان گرگان، گفت: در این آتشسوزی که مهار آن چند روز به طول انجامید، با وجود اینکه نیرو و تجهیزات به اندازه کافی داشتیم اما آتشسوزی در منطقهای بسیار صعبالعبور و صخرهای به وقوع پیوست و نیروها برای دسترسی به محل آتشسوزی باید مسیر ۴ تا ۵ ساعته را پیادهروی میکردند.
حریق توسکستان در محلی صعبالعبور
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی گلستان به حضور دو بالگرد در منطقه آتشسوزی اشاره کرد و گفت: در اغلب اوقات شرایط آب و هوایی منطقه به گونهای بود که نمیشد از ظرفیت بالگرد برای جابهجایی نیروها و مهار آتش استفاده کرد.
وی تأکید کرد: اگر آتشسوزی در محلی رخ دهد که در دید قرقبانان ما باشد و مسیر دسترسی مناسبی داشته باشد، پیش از گسترش آتش مهار میشود. امسال تعداد فقرات آتشسوزی بیشتر از سال قبل بوده اما وسعت آسیب دیده کمتر است. با هوشیاری قرقبانان، در همان لحظات اولیه آتش مهار و جلوی گسترش آنها گرفته میشد.
بزی بیان کرد: نیروهای ما از غروب آن روزی که از آتشسوزی توسکستان مطلع شدند، با وجود تاریکی هوا، راهی منطقه شدند اما طولانی بودن مسیر و خستگی نیروها موحب کندی کار و گسترش آتش شد. از فردای آن روز عملیات مهار حریق با کمک گرفتن از قرقبانان شهرستانهای دیگر، نیروهای نظامی، محیط زیست، هلالاحمر، بسیج، کوهنوردان و مردم محلی به روز بعد موکول شود.
آتشسوزی در شرق گلستان میتواند به یک بحران تبدیل شود
وی با تأکید بر اینکه نیرویی که برای مهار آتش به کار گرفته میشود حتماً باید ورزیده باشد، گفت: در آتشسوزی اخیر برخی افراد که از آمادگی جسمانی مناسبی برخوردار نبودند بهمنظور کمک به ما مراجعه میکردند و همین مسئله باعث وقفه در کار میشد. نیاز است که دهیاران و اعضای شوراها نیروهایی با آمادگی جسمانی مناسب را ساماندهی کنند تا بتوان از ظرفیت آنها در زمان بحرانها از جمله آتشسوزی استفاده کرد.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی گلستان با تأکید بر اینکه نیاز به استقرار بالگرد در استان داریم، گفت: در فصل گرم سال در گلستان شاهد وزش بادهای شدید و بعضاً به صفر رسیدن رطوبت خصوصاً در مناطق شرقی استان هستیم. بهمنظور پوشش بحران احتمالی آتشسوزی نیاز ضروری به استقرار بالگرد برای مهار آتش و جابهجایی نیرو داریم.
بزی با اشاره به پوشش درختان جنگلی سوزنی برگ در شرق گلستان، گفت: اگر آتشی در این جنگلها رخ دهد، مهار آن بسیار مشکل است. در سالهای گذشته آتشسوزیهای بزرگی را در جنگلهای سوزنی برگ داشتیم که چند ده هکتار از این جنگلها در آتش سوختند.
بزی خاطرنشان کرد: آتشسوزی در ارتفاعات توسکستان با توجه به تنک بودن درختان منطقه، یک بحران نبود اما آتشسوزی در شرق استان میتواند به یک بحران جدی تبدیل شود.
احیای ۷۰ کیلومتر راه دسترسی در جنگل های گلستان
وی در خصوص پیگیری برای ایجاد راههای دسترسی در جنگلها برای مقابله با آتشسوزیهای احتمالی، گفت: در حال حاضر در اکثر نقاط جنگلی استان مسیر دسترسی وجود دارد و بیشترین مشکل در ارتفاعات است. البته برخی از راهها در جنگلها بر اثر سیل و یا رانش زمین از بین رفته که پیگیر بازسازی آنها هستیم. در حال حاضر در برخی شهرستانها با کمک نیروهای راه و شهرسازی اقداماتی انجام میگیرد ولی اگر یگان حفاظت خودش تجهیزات موردنیاز را در اختیار داشته باشد، روند این کار بهتر خواهد بود. سال گذشته ۷۰ کیلومتر از راههای جنگلی شرق استان که متروکه شده بود، احیا شد.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی گلستان خاطرنشان کرد: حریق اخیر توسکستان قطعاً بر اثر سهلانگاری شکارچیان غیرمجاز به وقوع پیوسته است.
بزی تأکید کرد: از گردشگران، کوهنوردان و شکارچیان که در جنگلها و مناطق کوهستانی حضور پیدا میکنند درخواست میکنیم که اگر آتشی در محل روشن میکنند، حتماً پیش از خروج از محل آن را خاموش کنند. باید با حفظ منابع طبیعی، این موهبت الهی را برای آیندگان به یادگار بگذاریم.
انتهای پیام
نظرات