به گزارش ایسنا، دکتر مرتضی امینی، مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه صنعتی شریف، در دومین وبینار تحولات آموزش عالی که عصر امروز به همت گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم برگزار شد به ارائه توضیحاتی در خصوص سامانه آموزش غیرحضوری دانشگاه صنعتی شریف پرداخت و دربارهی نیازمندیهای اصلی زیرساخت شبکه گفت: تامین پهنای باند مناسب براساس برآوردهای انجام شده، دسترسیپذیری بالا و اتکاپذیری با اتصالات افزونه، لحاظ نمودن وضعیت شبکه دانشجویان و استادان و ارائه راهحل و توجه به نیازهای ارائه آموزش به صورت سنکرون و ناسنکرون از جمله این نیازها است.
وی در ادامه ناپایداری شبکه و تغییرات مکرر در اتصالات و مسیریابی را از مشکلات شبکه و اینترنت در کشور دانست و افزود: یکی دیگر از مشکلات شبکه و اینترنت در کشور، هزینه بالای اتصالات فیبر نوری است که در سال جاری، هزینه اینترانت مخابرات شش تا هشت برابر افزایش یافته است و از سوی دیگر، هزینه برخی ارائه دهندگان اتصال فیبر در تهران بیش از پنج برابر شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف عدم دسترسی دانشجویان و استادان به اینترنت با کیفیت مناسب، هزینه بالای اینترنت در کشور و عدم نظارت بر اپراتورها در اعمال صحیح تعرفههای نیمبها و رایگان را از دیگر مشکلات اینترنت در کشور عنوان کرد.
امینی در بخش دیگری از سخنان خود پیشنهاداتی همچون اتصال به مرکز تبادل ترافیک کشور(IXP) را برای کاهش هزینه و کاهش تاخیر ارسال بستهها عنوان کرد و افزود: اعمال نظارت دقیق بر عملکرد اپراتورها از طرف سازمان تنظیم مقررات و الزام به اعلام نقطه تماس توسط اپراتورها، گسترش هر چه بیشتر و سریعتر شبکههای موبایل(خصوصا در مناطق دورافتاده) و بازنگری در تعرفه اینترنت خصوصا تعرفه ترافیک داخل کشور از جمله راهکارهایی برای بهبود وضعیت فعلی است.
وی در بخش پایانی سخنان خود با ارائه نکاتی درباره سامانههای آموزش الکترونیکی دانشگاه صنعتی شریف بر تاثیر برخورداری از تیم پشتیبانی مناسب در بهبود عملکرد تاکید کرد.
در ادامهی این وبینار، دکتر علی فانیان، رئیس مرکز فناوری اطلاعات دانشگاه صنعتی اصفهان درباره فرصتهای استفاده از سامانههای غیرحضوری گفت: برطرف شدن محدودیتهای زمانی، مکانی و تعطیلیهای غیرمترقبه در حوزه آموزش، امکان استفاده از ظرفیت نخبگان فارغالتحصیل و مشغول در صنعت در جهت حضور در فرآیند آموزش و انجام پایاننامهها، استفاده چندباره از منابع تهیه شده، تسهیل در برقراری ارتباط با پتانسیلهای موجود در دانشگاههای دیگر و ارتقای اساتید در به کارگیری از ظرفیتهای فناوری اطلاعات در حوزه آموزش و پژوهش را از جمله فرصتهای دانست که استفاده از سامانههای غیرحضوری ایجاد کرده است.
دانشیار دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به چالشهای ایجاد شده در آموزش غیرحضوری گفت: اشکال در برگزاری کلاسهایی که جنبه کارگاهی دارند، کاهش مشارکت دانشجویان در کلاس درس و نگرانی از امن نبودن برگزاری امتحانات و مکانیزمهای ارزیابی از چالشهای استادان در آموزش غیرحضوری بود. علاوه بر این، آموزش مجازی بار زیادی بر روی دوش دانشجویان گذاشت. دغدغه استادان در برگزاری آزمون در برخی مواقع موجب بروز استرس زیادی برای دانشجویان میشد. همچنین در خصوص کلاسها و آزمایشگاههای عملی، دانشجویان با فقدان به کارگیری تجربیات عملی روبهرو شدند.
وی در ادامه درباره چالشهای زیرساخت شبکه بیان کرد: عدم توسعه زیرساخت مناسب شبکه در نقاط مختلف کشور، رایگان نبودن دسترسی به سرویسها از مشکلاتی بود که در خصوص زیرساخت شبکه با آن روبهرو بودیم.
در ادامهی این نشست مجازی، دکتر امید فاطمی، رئیس مرکز فناوریهای دیجیتال دانشگاه تهران، اظهار کرد: در سیستم یادگیری الکترونیکی، مهمترین مسئله بحث نگرش است و بقیهی موضوعات به دنبال آن مطرح میشوند. مسئله این است که چه کار باید کرد که علاقه دانشآموزان به یادگیری الکترونیکی از دست نرود و استادان نیز به این تغییر از آموزش حضوری به آموزش الکترونیکی اشتیاق نشان دهند.
وی افزود: در ابتدا، اغلب استادان تصور میکردند یادگیری الکترونیکی همان روش سابق است و کلاسهای آنلاین به صورت کلاسهای حضوری گذشته برگزار میشد. دانشجویان دستگاههای مناسبی نداشتند و اینترنت مناسب نبود. استادان بعد از مدتی از تعدادی فایل پیدیاف یا پاورپوینت استفاده میکردند و به ارزیابی مستمر در طول ترم توجه نداشتند اما بعد از مدتی استاد در فضای مجازی با دانشجویان گروه تشکیل داد، به سراغ ارتباط ویدیویی(سنکرون) برای آموزش مجازی رفت. برای دانشجویان تکالیف مشخص کرد و هنگام مواجه شدن با مشکل از راهنماها کمک گرفت.
فاطمی با بیان این که آینده یادگیری باید اجتماعی، دانشجومحور و فعالیتمحور باشد گفت: در آینده باید به جای کلاسهای یک ساعت و نیمه از محتواهای کوتاه ۸ تا ۱۴ دقیقهای و فضای چند رسانهای برای آموزش استفاده کرد.
رئیس مرکز فناوریهای دیجیتال دانشگاه تهران در پایان خاطرنشان کرد: یادگیری الکترونیکی یک پارادایم برای بحث یادگیری است و اگر چه ابزار و فناوری در یاددهی و یادگیری نقش دارند اما موضوع مهمتر بحث طراحی تدریس است.
انتهای پیام
نظرات