نصرتالله تاجیک در گفتوگو با ایسنا با اشاره به سفر وزیر خارجه سوریه به ایران گفت: این سفر در دو بخش قابل تحلیل یا ارزیابی است اما ضرورتهایی که باعث میشود چنین سفری در این مقطع طراحی و اجرا شود نخست ابعاد بین المللی و تحولات این بخش است مانند انتخابات آمریکا و راهبرد سیاست بایدن نسبت به خاورمیانه و سوریه و همچنین نقش تخریبی که آمریکا در سوریه داشته است یکی از ضرورتهای این سفر می باشد.
وی افزود: بررسی تحولات منطقه ای از جمله اوضاع عراق ، تحولات خلیج فارس و اقدامات رژیم صهیونیستی در سوریه و ایران و احتمالا مساله شهادت دانشمند کشورمان که رژیم صهیونیستی در مورد آن در مظان اتهام قرار دارد از موضوعات مورد بحث در این سفر بوده است.
این کارشناس مسائل منطقه همچنین بیان کرد: یکی دیگر از ضرورت های انجام سفر وزیر خارجه به تهران هماهنگی عام سیاسی در مسائل جاری و راهبرد سیاسی دو کشور است. همچنین مسائل مربوط به شمال سوریه و اقدامات ترکیه دراین مناطق و تحرکات و به هم ریختگی که ایجاد شده و تاثیرات سیاسی، اجتماعی و امنیتی آن در کشورهای همپیمان از دیگر مواردی است که احتمالا در این سفر مورد ارزیابی قرار گرفته است.
این دیپلمات پیشین کشورمان همچنین اظهار کرد: ممکن است بسیاری از این مسائل در سایر سفرهای فیصل المقداد وزیر خارجه سوریه به برخی از کشورها از جمله روسیه هم مطرح و مورد ارزیابی قرار گیرند.
تاجیک خاطر نشان کرد: ضرورت دیگر این سفر انتصاب او به این سمت و رایزنی در مسائل دو کشور است. گرچه او به عنوان قائم مقام ولید معلم وزیر خارجه پیشین سوریه نسبت به مسائل دو کشور بیگانه نیست اما درکسوت وزیر خارجه اکنون موجب شده که این سفر در چنین مقطعی صورت گیرد.
وی در ادامه اظهار کرد: سرعت بخشیدن به روند بین المللی حل مشکل سوریه به عبارتی همان مذاکرات آستانه می تواند از دیگر موضوعات قابل بررسی دراین سفر بوده باشد زیرا به دلیل اقدامات ترکیه چند وقتی است که این موضوع پیش نرفته و تداوم یک جانبه گرایی یا اقدامات انفرادی کشورها برای وضعیت کنونی و آینده سوریه مناسب نیست و باید این روند بین المللی حل مشکلات سوریه جدی تر انجام شود. متاسفانه وضعیت کرونایی جهان تا حدودی دولت ها را به مسائل داخلی کشورشان معطوف کرده و کمتر به مسائل بین المللی توجه می کنند.
تاجیک همچنین اظهار کرد: وزیر خارجه سوریه شخصیتی سنی مذهب و از مناطق جنوب این کشور و هم مرز با اردن و بلندی های جولان است که به این مناطق آشنایی کامل دارد و پدرش نیز توسط تروریسم نیابتی ربوده شده بود و تخصص او در حوزه بین المللی و مجامع بین المللی است و به عقیده بنده شخصیتی است که می تواند به دلیل این که یک نیروی جوان و آشنا به مسائل بین الملل است روابط دو کشور را تحرک بهتری دهد.
سفیر پیشین کشورمان در اردن با اشاره به دیدارهایی که وزیر خارجه سوریه با برخی از مقامات کشورمان داشته است گفت: این نوع دیدارها در جای خود پیامی را منعکس می کند و نشان می دهد که چه مسائلی مورد اهتمام بیشتر است.
وی افزود: اینکه اولین سفر خارجی وزیر خارجه سوریه به ایران صورت می گیرد فی النفسه یک پیام دارد و اشاره به این که روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور در هم تنیده هستند اما ضرورت دارد که برنامه ریزان و مسئولان دو کشور از فرصتهای سرمایه گذاری در دوران بازسازی سوریه استفاده کرده و سهمی از بازار کار و اجرای پروژه های عمرانی داشته باشند.
وی در پایان اظهار کرد: توسعه روابط اقتصادی می تواند به افکار عمومی نشان دهد که دو کشور روابطشان را در زمینه های دیگری علاوه بر نظامی و امنیتی تسری می دهند و بخش خصوصی باید بیشتر فعال شوند به ویژه در زمینه روند بازسازی و ساخت و ساز این کشور نقش ایفا کنند.
انتهای پیام
نظرات