به گزارش ایسنا، دکتر محمدرضا پورعابدی امروز در مراسم افتتاحیه کنگره زخم و ترمیم بافت که به صورت مجازی برگزار شد، افزود: هرچند که در این نگاه لبههای دانش همواره مورد رصد پژوهشگران جهاددانشگاهی نیز بوده است، نگاه پژوهشگران و اعضای هیات علمی جهاددانشگاهی مثال قهرمانی است که در لباس دانش و پژوهش برای پاسخ به نیازهای جامعه قدم برداشته است.
وی با تأکید بر اینکه در جهاددانشگاهی پژوهشهای پژوهشگران بهطور مستقیم با نیازهای مردم و تولید فناوری در ارتباط است، تصریح کرد: از نگاه ما، پژوهشگران باید قهرمانان این ملت باشند که با تمام مشکلات و سختیها، دشوارترین مسیرها را برگزیدند تا با استفاده از تمامی پتانسیلهای موجود در بستر جهاددانشگاهی با بسیج تمامی امکانات دانشگاهی و علمی، خدمتی شایسته به مردم ایران ارائه دهند.
معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی گفت: در حوزه پزشکی، زمانی که دانش جدید درمان ناباروری در دسترس مردم نبود، جهادگران دانشگاهی و پژوهشگران و اعضای هیات علمی با رصد نیاز مردم با امکانات بسیار محدود دانش آن را فراگرفتند و با محدودترین منابع موجود از ابزار پژوهش برای خدمت به مردم استفاده کردند. اینک باعث افتخار فراوان است که مراکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی یک سرمایه اجتماعی مردمی بسیار ارزشمند برای جهاددانشگاهی و کشور به شمار میآیند.
وی با اشاره به زمان فعالیت اولین پژوهشگران جهاددانشگاهی ادامه داد: جالب است بدانیم که تاریخ فعالیت اولین پژوهشگرانی که در جهاددانشگاهی با هدف استفاده از سلولهای بنیادی در درمان بیماریهای صعبالعلاج فعالیت خود را آغاز کردند، به اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد شمسی بازمیگردد و اولین گروه پژوهشی سلولهای بنیادی نیز در سال ۱۳۸۲ موفق به اخذ مجوز شد.
پورعابدی با تاکید بر اینکه مرکز تحقیقات علوم سلولی رویان در این سالها همواره جزء بهترینها بوده است، گفت: جدیدترین ثمره این فعالیتهای مستمر و پیگیر راهاندازی مرکز پیشرفته محصولات سلولی (ATMP) و مشارکت در راه اندازی اولین کارخانه تولید فرآوردههای سلولی خاورمیانه، شروع بیش از ۱۰ کارآزمایی بالینی در حوزه سلول درمانی و سلولهای بنیادی را میتوان بهعنوان مدلی موفق از پژوهشهای توسعهای و کاربردی با رویکرد حرکت در مرزهای دانش نام برد.
وی تصریح کرد: اولین محصول حاصل از سلولهای بنیادی برای درمان بیماران مبتلابه کووید ۱۹ نیز از محل این محصولات در کارآزمایی بالینی انجام شد و امیدواریم با نتایج مثبت آن بتوانیم نقشی در درمان بیماران مبتلابه کویید ۱۹ برداریم.
معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی افزود: توسعه فعالیتهای طب بازساختی مبتنی بر تلفیق مهندسی مواد و مهندسی سلول نهتنها در رویان که در پژوهشگاه ابنسینا برای درمان ضایعات استخوانی و غضروفی و زخمهای مزمن و در سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی در حوزه ژندرمانی برای بهبود فرآیندهای سلول درمانی را شاهد هستیم.
پورعابدی در رابطه با فعالیت جهاددانشگاهی در حوزه سرطان پستان که شایعترین سرطان بانوان ایرانی است، ادامه داد: پس از سالها موجب افتخار جهاددانشگاهی است که اعلام کنیم پژوهشکده معتمد در قالب ۹گروه پژوهشی از پژوهشهای بالینی گرفته تا زیستفناوری دارویی و ایمنی درمانی سرطان گامی کوچک ولی بسیار مهم و اساسی برای تشخیص زودرس و درمان مؤثر این بیماران برداشته است.
وی افزود: با توجه به بومشناسی ایران و تنوع گیاهان دارویی در ایران، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی بهعنوان مرکز تحقیقات گیاهان دارویی کشور و منطقه، با بهرهگیری از حضور بیش از ۵۰ عضو هیات علمی و محقق در قالب چهار گروه پژوهشی و پوشش زمینههای تحقیقات کاربردی گیاهان دارویی و داروها فعالیت دارد. راهاندازی خط تولید دو داروی گیاهی لیورسیل و ملیتروپیک برای درمان بیماریهای متابولیک و کنترل علائم آلزایمر را میتوان از دستاوردهای شاخص اخیر این مرکز نام برد.
معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی تصریح کرد: در حوزه زیستفناوری پزشکی علاوه بر حوزه ناباروری، سلول درمانی و طب بازساختی و سرطان، زیستفناوری جانوری یکی دیگر از افتخارات قابلذکر جهاددانشگاهی است. در حوزه زیستفناوری جانوری در پژوهشکده زیستفناوری جانوری رویان و پژوهشگاه ابنسینا شاهد پژوهشهای کاربردی در اصلاح نژاد و تولید نژادهای برتر در انواع دامهای پر محصول هستیم.
پورعابدی بیان کرد: پژوهشهای متعدد و موفق گروه ایمونولوژی تولید مثل درباره موضوعاتی همچون واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به اسپرم و جنین، آنتی بادیها و سقط مکرر، موجب شکلگیری مرکز تحقیقات آنتیبادی مونوکلونال در سال ۱۳۷۹ و تأسیس مرکز تحقیقات نانوبیوتکنولوژی در سال ۱۳۸۴ در پژوهشگاه ابنسینا شد.
وی با اشاره به اینکه پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی در راستای گسترش دانش بومی پیرامون سلامت همگانی در سال ۱۳۷۹ تأسیسشده است، گفت: این پژوهشکده با حضور جمعی از متخصصان علوم بهداشتی فعالیتهای پژوهشی خود را با رسالت ارتقای سطح سلامت افراد جامعه در گروههای پژوهشی سهگانه و اولین مرکز تحقیقات سنجش سلامت به انجام میرساند.
پورعابدی افزود: زمانی که زخمهای مزمن در کشور ما برای بیماران مشکلات زیادی را به وجود آوردند، علاوه بر وجود بهترین و مدرنترین بیمارستانها و نامدارترین متخصصان، اما از جنبههای مختلف، زخمهای مزمن جزء موارد مورد غفلت در نظام سلامت محسوب میشود که در جهاددانشگاهی پس از هدفگذاری بهمنظور پیشگیری و درمان زخمهای مزمن، پژوهشکده فناوریهای نوین زخم و ترمیم بافت تأسیس شد.
معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی بیان کرد: اکنون در مجموعه جهاددانشگاهی، پژوهشگران و اعضای هیات علمی در قالب دو پژوهشگاه، ۹ پژوهشکده، ۱۲ مرکز تحقیقات مصوب شورای گسترش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ۳۸ گروه پژوهشی، تنها با یک هدف پژوهش میکنند. پیدا کردن راهی برای پیشگیری و کاهش درد و آلام بیماران، اینیک شعار نیست، بلکه مدلی است که جهاددانشگاهی در این سالها بر پایه منابع مالی محدود و متکیبهخود ارائه کرده است و به لحاظ اثربخشی و اقتصادی بودن مورد ارزیابی قرارگرفته است.
وی ادامه داد: اگرچه در این بین موارد ناموفقی نیز وجود دارد، ولی کارنامه جهاددانشگاهی در حوزه پزشکی، میتواند به شایستگی الگوی مناسبی برای توسعه پژوهشهای کاربردی و توسعهای با رویکرد حرکت در مرز دانش باشد. در جهاددانشگاهی پژوهش و درمان در کنار هم دیدهشده است. ما در صدد هستیم که با پایش این مدل از جنبههای مختلف به بهبود کیفیت فعالیتهای گروهها و پژوهشکدهها در جهاددانشگاهی بپردازیم و امید داریم که همواره پژوهشگران جهاددانشگاهی بهعنوان قهرمانان ملت عزیزمان یاد شوند.
پورعابدی گفت: یکی از برنامههای مؤثر در توسعه این علوم در کشور و تعامل با جامعه علمی بینالمللی، برگزاری جشنوارههای بینالمللی بوده است، زیرا جهاددانشگاهی معتقد است تولید علم بدون ترجمان آن، کمک چندانی به جامعه بشری نخواهد کرد.
اهمیت توجه به مشکلات اقتصادی بیماران
دکتر حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز در این مراسم با اشاره به علل مختلف ایجاد زخم گفت: زخمها با افزایش سن و بروز بیماریهای مختلف افزایش پیدا میکنند و در جوامعی که مشکلات اقتصادی بیشتری دارند، این مشکلات بیشتر دیده میشود.
شهریاری خاطرنشان کر: بر اساس آمارهای مختلف جمعیتی حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون بیمار دیابتی در کشور داریم و تنها برای زخم دیابتیها، سالانه حدود هزار میلیارد تومان هزینه میشود که باید در این رابطه چارهاندیشی شود. بسیاری از بیماران این حوزه از مشکلات اقتصادی رنج میبرند که باید مورد حمایت اقتصادی قرار گیرند و امیدواریم در مجلس شورای اسلامی بتوانیم حمایتهای خوبی برای این افراد پیشبینی کنیم.
کاهش هزینههای درمان با اتکا به تولید داخل
دکتر ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در پیامی به کنگره بینالمللی زخم و ترمیم بافت اظهار کرد: زخمهای مزمن میتوانند هزینه قابلتوجهی به بیماران تحمیل کنند، بنابراین باید اقدامات لازم برای تحت پوشش بیمه قرار گرفتن این بیماران انجام شود؛ همچنین اتکا به توان تولید داخلی برای تولید محصولات درمانی، باعث کاهش هزینههای درمان خواهد شد.
حریرچی گفت: جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران اقدامات متعددی در حوزه سلامت انجام داده و با تأسیس پژوهشکده زخم و ترمیم بافت، کمک شایانی به این موضوع مهم در کشور کرده است.
وی تأکید کرد: زخمهای مزمن از جمله: زخمهای مزمن در بیماران دیابتی که شیوع قابلتوجهی در کشور دارد، همچنین زخمهای مزمن در بیماران مبتلا به سرطان تحت رادیوتراپی، بر کیفیت زندگی این بیماران اثر بسزایی گذاشته و حتی گاهی بیشتر از خود سرطان یا دیابت بر فعالیت شغلی، اجتماعی و کیفیت زندگی فرد اثر دارد.
حریرچی افزود: آگاهیبخشی و آموزش مناسب برای دو گروه در این حوزه ضروری است؛ گروه نخست، بیماران و حمایتکنندگان خانوادگی بیمار هستند و از طریق آموزش صحیح میتوانیم از شیوع زخمهای مزمن پیشگیری یا از پیشرفت بیماری جلوگیری کنیم. گروه دوم، پزشکان و پرستاران و پیراپزشکان هستند که گاهی ممکن است در تشخیص و اهمیت این زخمها و اهمیت شروع بهموقع درمان اولیه و مناسب، آگاهی لازم را نداشته و آموزش مناسب را دریافت نکرده باشند.
وی تأکید کرد: شبکه بهداشتی و درمانی کشور، بهترین راه برای آگاهیبخشی و آموزش درخصوص اهمیت این زخمها و راهکارهای پیشگیری است. اگر میخواهیم به مردم خدمت کرده و موضوع زخم را حل کنیم، بهترین راه این است که در شبکهای که در گستره وسیع ایران نفوذ دارد، بهصورت مرحلهای، بهورزان، پزشکان عمومی و متخصصین آموزشهای لازم را دریافت کنند و اگر بیماری شرایط پیچیدهای داشت، برای تکمیل درمان به متخصصان آن حوزه ارجاع داده شود.
معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: زخمهای مزمن میتوانند هزینه قابلتوجهی به بیماران تحمیل کنند، بنابراین حتماً باید اقدامات لازم برای تحت پوشش بیمه قرار گرفتن این بیماران انجام شود تا بیماران به دلیل هزینههای بالا از درمان اجتناب کرده یا درمان مناسب را دریافت نکنند.
حریرچی خاطر نشان کرد: اتکا به توان تولید داخلی (برای تولید محصولات درمانی)، باعث کاهش هزینههای درمان خواهد شد. بسیاری از خانوادهها و بیمه گران، توان پرداخت این هزینهها را ندارند و همین مسئله باعث اختلاف طبقاتی در دریافت درمان میشود. در این مسیر حتماً به تولید داخل اتکا کنید و براساس تولید داخل و نیمنگاهی به بازارهای منطقه که تولید داخل را مقرونبهصرفه میکند، اقدام کنید تا به بیماران و کشور، هزینه زیادی تحمیل نشود.
انتهای پیام
نظرات