• سه‌شنبه / ۴ آذر ۱۳۹۹ / ۱۴:۳۴
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 99090403256
  • خبرنگار : 50034

دهان دام‌ها به «علوفه» نمی‌رسد

دهان دام‌ها به «علوفه» نمی‌رسد

ایسنا/همدان این روزها تهیه نهاده‌های دامی برای تولیدکنندگان دام و طیور به معضلی در چرخه روند تولید و دام و طیور تبدیل شده است به طوریکه روزانه شاهد نوسان قیمت مرغ و گوشت در بازار هستیم.

به گفته فعالان بخش دامپروری، توزیع نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه جوابگوی نیاز تولیدکنندگان نبوده و در خوش‌بینانه‎ترین حالت بین ۳۰ تا ۳۵ درصد نیاز آنها را تأمین می‌کند.

به گفته فعالان اقتصادی هم اختلالات ایجاد شده در بازار و نوسانات قیمتی محصولات پروتئینی در ماه‌های اخیر به علت استمرار وضعیت نابسامان تأمین و توزیع نهاده‌های دامی است.

همین امر موجب شده تا تولیدکنندگان بخش عمده‌ای از نیاز خود را از بازار آزاد تأمین کنند تا هم بازار فعالیت دلالان بیشتر گرم شود و هم قیمت محصول نهایی افزایش چشمگیری یابد.

به گزارش ایسنا، عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی چندی پیش در مصاحبه با یکی از رسانه‌ها، با بیان اینکه سالانه به ۱۹ میلیون تن نهاده دامی نیاز داریم که ۱۲ میلیون تن آن از طریق واردات و ۷ میلیون تن آن در داخل کشور تأمین می‌شود، اعلام کرد: براساس گزارش‌های دریافتی حدود ۱۰۰ شرکت خصوصی واردکننده نهاده دامی وجود دارد که کالای خود را با استفاده از ارز دولتی وارد می‌کنند.

به گفته حجت الاسلام احد آزادی‌خواه، براساس گزارش‌های دریافتی شرکت‌های خصوصی واردکننده نهاده دامی تحت نظارت دولت نیستند و مشکل اصلی در تأمین نهاده‌ها خلأ نظارتی است.

امروز هر چند با جلوگیری از قاچاق دام سعی در کنترل قیمت گوشت قرمز شده اما با کمبود نهاده‌ها و تهیه نهاده از بازار آزاد فشار بر تولیدکنندگان بیشتر شده و به نظر می‌رسد به زودی شاهد افزایش قیمت گوشت قرمز بر اثر افزایش قیمت تمام شده محصول خواهیم بود.

انحراف توزیع نهاده در همدان بسیار کم است

مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی استان همدان در گفت‌وگو با ایسنا، با تأکید بر اینکه انحراف توزیع نهاده‌های دامی در استان همدان بسیار کم است، مطرح کرد: نهاده‌های دولتی به استان داده شده اما به اندازه نیاز تمامی دامداران استان نیست.

روح الله خدارحمی اظهار کرد: وزارت جهادکشاورزی براساس تعداد دام و تولید هر استان نهاده‌ها را بین استان ها تقسیم می‌کند که در استان نیز نهاده‌ها توسط تشکل‌های خصوصی بین دامداران فعال و کارخانه‌های خوراک دام توزیع می‌شود.

وی با بیان اینکه امسال میزان نهاده کم است، تصریح کرد: کمبود نهاده باعث می‌شود دامدار از بازار آزاد که گران تر است، نهاده مورد نیاز را خریداری کند و همین موضوع منجر به افزایش هزینه تولید می‌شود.

خدارحمی با اشاره به اینکه انحراف توزیع نهاده‌های مورد نیاز دامداری‌ها در استان وجود ندارد، یادآور شد: در استان همدان با توجه به اینکه نظارت های زیادی وجود دارد، نهاده نمی‌تواند وارد بازار شود اما حجم زیادی از نهاده‌ها از مبادی انحراف دارد.

مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی استان همدان ادامه داد: در هشت ماهه امسال ۱۳۸ هزار و ۱۳۵ تن نهاده در بین دامداری‌ها و مرغداری‌های استان توزیع شده که ۴۰ درصد معادل ۵۵ هزار و ۲۵۴ تن مربوط به واحدهای دامداری و کارخانجات خوراک دام استان بوده است.

وی با اشاره به وجود ۹ کارخانه تولید خوراک دام در استان همدان گفت: بیش از ۳۰۰ دامداری صنعتی گاوشیری در استان همدان وجود دارد و مابقی واحدهای سنتی دامداری هستند که به تمام واحدهای دامی نهاده داده نشده چراکه تعداد واحدهای دامی بالا بوده و نهاده کم است.

این مقام مسئول از تولید ۲۰ هزار و ۵۴۷ تن گوشت قرمز در هشت ماهه امسال خبر داد و تصریح کرد: برآورد می‌شود تا پایان امسال ۳۰ هزار و ۸۲۱ تن گوشت قرمز در استان همدان تولید شود.

خدارحمی با اشاره به تولید ۲۵۷ هزار و ۶۸۱ تن شیرخام در هشت ماهه امسال در استان بیان کرد: برآور می‌شود امسال  ۳۸۶هزار و ۵۲۲ تن شیرخام در استان تولید شود.

مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی استان همدان درباره افزایش قیمت تولیدات دامی نیز مطرح کرد: افزایش قیمت شیر توسط ستاد تنظیم بازار کشور انجام شده است به‌طوریکه قیمت هر لیتر شیرخام از ۲۹۰۰ تومان به ۴۵۰۰ تومان افزایش یافت.

تنها ۳۰ درصد نهاده‌های دامی توسط شبکه دولتی تأمین می‌شود

مدیرعامل اتحادیه دامداران استان همدان نیز با تأکید بر اینکه کمبود نهاده‌های دامی در استان وجود دارد، گفت: فقط با واردات نهاده‌های دامی و کنترل واردات می‌توان مشکلات تأمین نهاده‌های دامداران را حل کرد.

ابراهیم رستمی در گفت‎وگو با ایسنا، با بیان اینکه تنها ۳۰ درصد نهاده‌های دامی توسط شبکه دولتی تأمین می‌شود، اظهار کرد: دامداران برای حفظ دام‌های خود مجبور هستند نهاده مورد نیاز را از بازار آزاد تهیه کنند.

وی با اشاره به اینکه نرخ کنجاله سویای مورد نیاز واحدهای دامی در بازار آزاد ۱۰ هزار تومان بیشتر از دولتی است، افزود: دامداران چاره‌ای ندارند و مجبور هستند از بازار آزاد نهاده خریداری کنند، آن هم با ۱۰ هزار تومان بیشتر از نرخ دولتی.

رستمی ادامه داد: قیمت جو و ذرت در بازار آزاد ۴۲۰۰ تومان و کنجاله سویا ۱۳ تا ۱۴ هزار تومان است در حالیکه  جو و ذرت دولتی ۱۷۰۰ تومان و کنجاله سویا ۳۵۲۵ تومان است.

مدیرعامل اتحادیه دامداران استان همدان با تأکید بر اینکه در بخش طیور وابستگی زیادی به واردات نهاده وجود دارد، خاطرنشان کرد: در بخش دام امیدی که وجود دارد این است که ۵۰ درصد علوفه مصرفی دام از علوفه‌های خشبی مثل یونجه و کاه است که مشکلی در این زمینه وجود ندارد اما برای تأمین دانه‌ها که عمده آن جو و ذرت و سویاست، مشکل داریم.

وی درباره اینکه نهاده در بازار آزاد وجود دارد اما در بخش دولتی کمبود است، گفت: در بازار آزاد به علت اینکه قیمت بالاست کسی هجوم نمی‌برد تا خریداری کند اما در سیستم دولتی قیمت پایین بوده و خریدار زیاد است.

توزیع بیش از ۱۵ هزار تن نهاده دامی طی یک ماه

مدیرکل پشتیبانی امور دام استان همدان نیز در ادامه از توزیع بیش از ۱۵ هزار تن نهاده دامی در یک ماه گذشته خبر داد و گفت: خوشبختانه طی دو ماه گذشته روند ترخیص نهاده از مبادی برای توزیع و ترمیم ذخایر استانی بهبود یافته است.

ابوالفضل اینانلو در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در ماه گذشته فقط از انبارهای شرکت پشتیبانی امور دام استان همدان ۱۵ هزار تن نهاده دامی از قبیل سویا، ذرت و جو با هماهنگی سازمان جهادکشاورزی در اختیار دامداری‌ها و مرغداری‌های استان قرار گرفته و همچنان در حال ترخیص است.

وی با تأکید بر اینکه توزیع نهاده‌های دامی در هشت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲.۵ برابر شده است، تصریح کرد: در هشت ماهه امسال بیش از ۷۰ هزار و ۳۰ تن ذرت، سویا و جو از محل انبارهای شرکت پشتیبانی امور دام استان بین دامداران و مرغداران توزیع شده است.

مدیرکل پشتیبانی امور دام استان همدان در پایان یادآور شد: ۲۷ هزار و ۶۳۸ تن ذرت، ۲۱ هزار و ۷۶۰ تن سویا و ۲۰ هزار و ۶۳۳ تن جو در هشت ماهه امسال از طریق تشکل‌ها به دامداران و مرغداران استان داده شده است.

به گزارش ایسنا، از صحبت متولیان امر برمی آید نهاده های دامی در دست سازمان های متولی وجود دارد اما کم است و آنچه در دست دولت است جوابگوی نیاز واحدهای دامی نیست و آنچه در بازار آزاد وجود دارد نیز به قیمت بالاتری به فروش می رسد و دامداران مجبور هستند با قیمتی گزاف نسبت به تهیه نهاده ها اقدام کنند و نوسانات قیمت فرآورده های دامی همچنان با سیر صعودی ادامه خواهد داشت و دور از انتظار نیست روزی برسد که قیمت گوشت قرمز همانند مرغ جهشی عجیب و غریب پیدا کند بنابراین می طلبد بر توزیع نهاده ها از مبادی ورودی نظارت بیشتری انجام گیرد تا انحرافات موجود رفع شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha