• دوشنبه / ۳ آذر ۱۳۹۹ / ۱۱:۳۷
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 99090302090
  • خبرنگار : 30054

در برابر خشم کودکان چگونه واکنش نشان دهیم؟

در برابر خشم کودکان چگونه واکنش نشان دهیم؟

هریک از ما از بدو تولد تا لحظه‌ی مرگ احساسات گوناگونی را تجربه می‌کنیم.

به گزارش ایسنا،بنابراعلام کتاب هدهد،  خشم نیز یکی از احساساتی است که هر شخص در طول زندگی‌اش گهگاه آن را تجربه می‌کند؛ بنابراین تجربه‌ی حس خشم در کودک شما امری طبیعی است.

کودک خشمگین کیست؟

عصبانیت در کودکان در سنین مختلف، دلایل متفاوتی دارد. شاید برادر کوچک‌ترش وارد اتاقش شده و بدون اجازه با اسباب‌بازی او بازی کرده باشد یا معلمش تکالیف زیادی به او داده باشد یا حتی دوستش یکی از بازی‌های ویدئویی مورد علاقه‌اش را امانت گرفته و بعد آن را شکسته باشد؛ دوستانش او را مسخره کرده باشند، شما یا معلمش به او بی‌توجهی کرده باشید، حتی تبعیض قائل شدن بین او و سایر خواهر و برادرهایش یا حتی سایر دوستانش می‌تواند کودک شما را خشمگین کند.

شاید کودک کنترل خود را از دست بدهد، داد بزند یا بخواهد کسی را بزند. مسئله‌ی حائز اهمیت این است که کودک شما باید یاد بگیرد چگونه با احساس خشم خود مقابله کند و با آن رفتار نماید. مخصوصاً هنگامی‌که شما یا معلم‌ها کودک را برای کاری که نکرده است سرزنش می‌کنید، او بسیار ناراحت و عصبانی می‌شود.

 در حقیقت، بسیار مهم است که کودک‌تان گاه عصبانی و خشمگین شود، ولی اگر این احساس به روش درستی بروز داده نشود، می‌تواند پیامدهایی ناخوشایند برای او در پی داشته باشد.

چگونه نشانه‌های خشم را در کودکان دریابیم؟

بنا بر آنچه گفته شد، کودکان از راه‌های گوناگونی احساس خشم را تجربه می‌کنند و وقتی عصبانی می‌شوند، بدن‌شان به آن‌ها هشدار می‌دهد. شاید کودک شما تندتند نفس بکشد، صورتش سرخ شود، عضلاتش بگیرد یا دستانش را محکم مشت کند.

احتمال دارد بخواهد چیزی را بشکند یا کسی را بزند و سر بقیه‌ی افراد داد بزند؛ اما اگر کودک شما درون‌گرا باشد، خشمش را با چنین رفتارهایی بروز نمی‌دهد. در نتیجه احتمال دارد که سردرد یا دل‌درد بگیرد، از صحبت کردن اجتناب کند و درباره‌ی خودش احساس بدی داشته باشد.

البته سرکوب کردن خشم کار درستی نیست و همه‌ی کودکان باید به روش‌های درست و بدون آسیب رساندن به خود و دیگران آن را ابراز کنند؛ بنابراین اگر می‌خواهید شناخت درستی از نشانه‌های خشم در کودک‌تان داشته باشید، بهتر است رفتارهای او را به‌صورت آگاهانه بررسی کنید تا متوجه شوید که آیا کودک شما خشمگین است یا خیر. پس از آن به‌درستی می‌توانید با این مسئله مقابله کنید.

چگونه با خشم کودکان مقابله کنیم؟

شما در مقام والدین نقشی بسزا در کنترل خشم در کودکان دارید؛ بنابراین با همراهی کودک و حضور داشتن در کنار او، می‌توانید به فرزندتان کمک کنید که از خشم خود آگاه شود و با روشی درست به مقابله با آن بپردازد. مهم‌ترین نکته رفتار خود شما هنگام عصبانی شدن است.

به یاد داشته باشید که رفتارهای کودکِ شما به‌طور مستقیم تحت‌تأثیر چگونگی رفتارهای شما خواهد بود؛ بنابراین اینکه موقع عصبانی شدن چه واکنشی از خود نشان می‌دهید و چگونه خشم‌تان را ابراز می‌کنید، به‌طور مستقیم بر رفتار کودک شما تأثیر خواهد گذاشت و او نیز موقع خشمگین شدن مانند شما عمل خواهد کرد.

پس اگر می‌خواهید به کودک خود «مهارت‌های مدیریت خشم» را یاد بدهید، خود نیز باید به آن‌ها عمل کنید.

می‌بایست به کودک کمک کنید از خشمش آگاه شود. همه‌ی والدین علاقه‌ی وافری دارند که کودکان عصبانی را نصیحت کنند. اما این کار اشتباه است و در حقیقت، آخرین گزینه‌ای است که کودکان از شما طلب می‌کنند. آن‌ها توقع دارند درک‌شان کنید. پس به حرف‌های‌شان گوش کنید و در زمان مناسب، بسته به نوع شخصیت فردی کودک، با او صحبت کنید.

به کودک خود کمک کنید خشمش را قبول کند و مسئولیت احساساتش را بپذیرد. به او یاد دهید وقتی عصبانی می‌شویم سرزنش سایرین آسان‌ترین راه ممکن است؛ اما ما باید خودمان مسئولیت رفتارهای‌مان را بپذیریم و پیامدهایش را در نظر داشته باشیم.

آیا قرار است کودک شما خشمش را کنترل کند یا احساس خشم است که می‌خواهد کنترل او را در دست بگیرد؟ کودک‌تان را از این مسئله آگاه سازید و به او یاد دهید که از دو گزینه‌ی پیش رو، می‌بایست گزینه‌ی درست را انتخاب کند.

به او کمک کنید دلایل و منشأ خشمش را شناسایی کند. از او بپرسید که خشمش درباره‌ی چیست و از کجا نشأت می‌گیرد؟ و اینکه موضوع اصلی چیست؟

به او کمک کنید تا خودش راه‌حل‌هایی درست، مناسب و سازنده برای کنترل و ابراز خشمش انتخاب کند.

به او کمک کنید تا واکنشش را در قبال خشمش مرور کند. متأسفانه اغلب والدین این مرحله را نادیده می‌گیرند.

نکته‌ی دیگر اینکه راه‌های سالم مقابله با خشم، همچون پیاده‌روی کوتاه، صحبت کردن با فرد مورد اعتماد، بازی کردن، خلوت کردن و... را به کودکان‌مان یاد دهیم. زیرا رفتارهای درست یا نادرست ما موقع عصبانی شدن می‌توانند موجب بهتر شدن یا بدتر شدن اوضاع شوند.

کتابخوانی در کنترل خشم کودکان چه نقشی دارد؟

خواندن کتاب‌های مناسبی که در راستای کنترل خشم کودکان منتشر شده‌اند یکی از بهترین و مؤثرترین راه‌هایی است که به‌طور غیرمستقیم از طریق شخصیت‌های داستانی به کودکان آموزش می‌دهد خشم خود را کنترل و مدیریت کنند.

شما می‌توانید در دسته‌بندی موضوعی سایت کتاب، در دسته‌ی «کتاب با موضوع خشم کودکان» کتاب‌های مناسبِ سن فرزند خود را انتخاب کنید. آن‌ها با خواندن این کتاب‌ها یاد می‌گیرند که عصبانی شدن اتفاقی طبیعی است، ولی درست نیست که موقع خشمگین شدن با رفتار و حرف‌های خود دیگران را برنجانند.

انتهای رپرتاژ آگهی