هوبره هایی که زنده شکار می شوند اما در راه کشورهای عربی دوام نمی آورند؛ می میرند و یا مریض می شوند، آنها هم که جان سالم به در می برند، ذخیره های ژنتیکی این پرنده ایرانی است که بدست مافیای قاچاق از کشور خارج میشوند؛ مافیایی که هیچ گاه دستگیر نمیشوند و سالهاست کارشان همین است.
از درامد ۲ میلیونی تا ۱۵ میلیون تومانی قاچاق هوبره در خراسان جنوبی
یکی از شکارچیان که چوپانی از اهالی زیرکوه است به ایسنا گفت: یک هوبره را از فردی ناشناس از اهالی حاجی آباد به قیمت یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان خریداری کردم و بعد تماس تلفنی با من گرفته شد تا هوبره را از من بخرند.
وی که ماموران انتظامی پنج قطعه هوبره از خانه وی کشف کرده اند، میگوید: در بیابان به چرای گوسفندان مشغول بودم و شب که به خانه آمدم ماموران نیروی انتظامی بازرسی را انجام دادند و در انبار خانه من هوبرههایی پیدا شد که من اصلا از آن خبر نداشتم.
او معتقد است از هوبرهها هیچ اطلاعی نداشته و تنها دو بز در انباری داشته، اما این اظهارات تمام ماجرا نیست؛ براساس بررسیها، افراد هوبرهها را جمعآوری کرده چرا که به منطقه آشنایی دارند و وقتی تعداد آنها زیاد شد به افراد رابط میدهند. براساس شنیدهها و پیگیری از دستگاه قضا اخرین نفری که در مرز هوبره را به فرد آخر واسط در جریان قاچاق هوبره تحویل میدهد حدودا ۱۵ میلیون تومان دریافت می کند.
هوبره هایی که در راه کشورهای عربی دوام نمی آورند
فرشید رفیعی، رییس اداره امور حقوقی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی به ایسنا توضیح داد: زنده بودن پرنده هوبره برای فرد اصلی که در کشورهای عربی است، مهم است، اما وقتی محموله هوبره را به شکل غیراستاندارد تا آن سوی مرزها میبرند، اغلب موارد یا زنده نمیماند و یا سالم نخواهد بود، بنابراین این افراد بخش زیادی از ذخیره ژنتیکی را از کشور خارج میکنند تا بالاخره تعدادی سالم به دست آنها برسد.
رییس اداره امور حقوقی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی عنوان کرد: افرادی که در راس هرم قاچاق هستند، معمولا دستگیر نشده و افراد بومی و محلی فریب خورده دستگیر میشوند.
رفیعی با اشاره به شیوه چیدمان تله گذاری برای سالم گرفتن پرنده به منظور قاچاق تصریح کرد: برای زنده گیری هوبره از تفنگ استفاده نکرده و تلههایی را در محیط زندگی پرنده جای گذاری میکنند؛ بعد از چند روز که هوبره در تله افتاد از قسمت وسیعی آن را جمعآوری میکنند؛ هوبره در این چند روز آب و دانه و غذا نخورده و علاوه بر آن تقلا هم کرده و بنابراین از سلامت پرنده چیزی باقی نمیماند.
چوپان ها یا افراد بومی از سر فقر هوبره شکار می کنند
وی با بیان اینکه فرد یا افرادی که در راس هرم قاچاق هستند چند نفر را در محل اجیر میکنند، اظهار کرد: فرهنگ سازی تا حدودی انجام شده، اما برخی چوپانها یا افراد بومی آن محل از سر فقر این کار را میکند با اینکه با توجه به فعالیتهای محیط زیست تا حدودی میدانند هوبره چقدر ارزش دارد.
رییس اداره امور حقوقی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: پس از جمعآوری هوبرههای گرفتار شده در منطقه، این پرندهها را در محلی نگهداری میکنند و زمانی که به تعداد قابل حمل رسید، از روستا جمع شده و تا بندرعباس و بوشهر حمل میشود و از آنجا به کشورهای عربی فرستاده میشود.
رفیعی ادامه داد: این پرندهها را داخل کارتونهای موز در اتوبوس، کامیون و گاهی هم ماشین شخصی حمل میکنند، مسلم است پرندهای که داخل صندوق عقب و یا گاهی موتور اتوبوس جاسازی میشود و پاهایش بسته است، دیگر توان ادامه حیات در طبیعت را نخواهد داشت چراکه به هوبره شوک زیادی وارد میشود.
وی افزود: نهایتا زمانی که محموله کشف میشود افرادی را میگیریم که تنها حامل پرنده هستند، افرادی که تنها به صورت تلفنی با قاچاقچیان درارتباطند و تنها میدانند که باید در ساعت خاصی این پرنده را تحویل دهند، تلفنها هم حرفهای است و گاهی برای یک زنگ یک سیم کارت میگیرند.
رییس اداره امور حقوقی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: در این زمان، پرونده به عنوان شکار و حمل غیرمجاز به دادگاه معرفی میشود، اما این رویه ادامه دارد چراکه درآمد خوبی نصیب شکارچیان میشود.
رفیعی ادامه داد: همچنین پرندههای تزئینی نیز از سمت سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی به مقصد مشهد و تهران فرستاده شده و در این شهرها به پرنده فروشیها فروخته میشوند.
وی افزود: براساس ماده ۱۳، قانون شکار و صید، افرادی که مرتکب این اعمال شوند، به مجازات حبس نود و یک روز تا سه سال یا جزای نقدی از ۶۰ میلیون ریال تا ۸۵ میلیون ریال محکوم میشوند. قضات معمولا به خاطر اهمیت این موضوع از مجازات تکمیلی نیز قطعا استفاده میکنند.
انتهای پیام
نظرات