خطرناکتر از آن، بلاتکلیفی در هدایت فاضلاب و پساب خانگی در معابر و کوچههای روستایی است که در نهایت به اختلاط آنها با آب چشمه و قنات می انجامد و بالاجبار وارد اراضی کشاورزی و باغات می شود و بهره برداران کشاورزی مجبورند پروسه آبیاری محصولات کشاورزی خود را با آبی که آغشته به فاضلاب خانگی است انجام دهند و محصول تولیدی را با آلوده ترین آب کشت کرده و روانه بازار مصرف کنند، معضلی که در روستای غازم آباد از توابع بخش نوبران مشاهده می شود و آنچنان که روستائیان می گویند، با وجود پیگیریهایی که از گذشته صورت گرفته، اما همچنان بی نتیجه مانده است.
ساماندهی پساب خانگی نیازمند اعتبار ۸۰۰ میلیونی
رسول کهن رئیس شورای اسلامی روستای غازم آباد درخصوص این مشکل به خبرنگار ایسنا گفت: شبکه فاضلاب اجرایی شده در سال های گذشته در این روستا اصولی نبوده و متاسفانه به سمت آب قنات هدایت و با آن مخلوط می شود و پیگیری های ما برای حل این معضل زیست محیطی به سرانجام نرسیده است.
وی بیان کرد: در جریان بازدید مسئولان در سال گذشته دستوراتی برای برون رفت از این معضل صادر شده است، اما به دلیل هزینه بالای عملیات اجرایی آن، امکان اصلاح وضعیت موجود تا این لحظه فراهم نشده است.
کهن، بیان کرد: فاضلاب خانگی مخلوط شده با آب قنات به اراضی پائین دستی هدایت شده و محصولاتی نظیر گردو، بادام، انگور و برخی محصولات باغی را آبیاری می کند، از طرفی بعضا کشاورزان اقدام به کشت انواع سبزیجات و صیفیجات در داخل باغات میکنند که با همین آب آبیاری می شوند و مصرف آنها تهدیدی جدی برای سلامت است.
وی افزود: جلوگیری از ورود پساب خانگی به آبی که به مصرف کشاورزی این روستا میرسد نیازمند تخصیص اعتبار به میزان حدودا ۸۰۰ میلیون ریال است تا بتوان با احداث شبکه لوله گذاری مسیر پساب خانگی را به نقطهای دیگر و براساس ضوابط زیست محیطی هدایت کرد.
آلودگی آب شرب!
وی همچنین به آلودگی مخزن آب شرب این روستا نیز اشاره کرد و افزود: به دلیل باز بودن کانال آب هدایت شده از چشمه بالادستی این روستا، ساکنین روستا اقدام به شستوشو با مواد شوینده در این کانال می کنند و بعضا حیواناتی نظیر سگ و گربه نیز از این آب استفاده میکنند و این آب در نهایت وارد مخزن آب شرب میشود. گرچه عملیات کلرزنی و گندزدایی انجام می شود، اما همچنان احتمال آلودگی آب شرب وجود دارد. براین اساس لازم است ضمن محصور کردن آب جاری شده از چشمه، کانال آب هدایت شده به مخزن نیز پوشانده شود.
بخشدار بخش نوبران نیز گفت: تاکنون احداث اصولی شبکه فاضلاب در هیچ یک از روستاهای استان مرکزی که بخش نوبران را نیز شامل میشود انجام نشده است و لازم است تا با تخصیص اعتبار ویژهای برای ساماندهی فاضلاب روستایی، این معضل زیست محیطی برطرف شود.
مزلقان مقصد آب های آلوده!
"یوسف حیدری" افزود: موضوع اختلاط پساب خانگی با آب قنات صرفا مختص روستای غازم آباد نیست و در برخی روستاهای دیگر این بخش نیز وضعیت به همین منوال است. فاضلاب خانگی روستای کلهدشت که در فاصله کمتری تا غازمآباد قرار دارد و حتی تمامی روستاهای حاشیه رودخانه مزلقان ساوه، به این رودخانه هدایت میشود.
وی در خصوص برآورد هزینه احداث شبکه فاضلاب در روستاها گفت: باید یک کار کارشناسی و برآورد هزینه صورت گیرد و با تخصیص اعتبار لازم، این معضل زیست محیطی مدیریت و برطرف شود.
بخشدار نوبران افزود: در روستای غازم آباد چون پساب خانگی مستقیما با آب قنات مخلوط شده و وارد اراضی می شود اعتراض کشاورزان و اهالی را در پی داشته است، همچنین در روستاهای مجاور رودخانه مزلقان؛ آب آلوده وارد رودخانه شده و به مصرف کشاورزی در پائین دست میرسد و متاسفانه این امر برای بهرهبرداران اهمیتی ندارد، گرچه اهمیت آلودگی در رودخانه به مراتب بیشتر است و تبعات منفی زیست محیطی را در این رودخانه بر جای می گذارد.
تامین آب شرب هم مشکل است
وی تصریح کرد: به دلیل محدودیت منابع اعتباری در حوزه آب و فاضلاب، در حال حاضر اولویت، تامین آب شرب مورد نیاز روستائیان است گرچه در خصوص تامین آب شرب در این بخش نیز با مشکلاتی مواجه هستیم.
حیدری در خصوص اختصاص اعتبارات دهیاری ها برای ساماندهی فاضلاب گفت: متاسفانه سرفصلی برای تخصیص اعتبارات دهیاری ها برای اجرای شبکه فاضلاب و ساماندهی آن وجود ندارد و باید از ردیف های اعتباری دیگری بهرهبرداری کرد.
لزوم مشارکت مردم و آبفا برای رفع این مشکل
نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی نیز که از این روستا بازدید کرده است، درخصوص غیربهداشتی بودن آب آشامیدنی این روستا گفت: به دلیل عدم کلرزنی مناسب، وضعیت آب آشامیدنی این روستا خوب نیست و باید با مشارکت مردم و اداره آبفا این مشکل برطرف شود.
حجتالاسلام محمد سبزی به اختلاط فاضلاب خانگی این روستا با آب قنات به عنوان یک معضل زیست محیطی اشاره کرد و افزود: اختلاط فاضلاب خانگی با آب قنات در این روستا موجب آلودگی آب شده و ورود آن به اراضی کشاورزی و باغات، آسیب زا و تهدیدی برای سلامت مصرف کنندگان محصولات غذایی است.
وی بر لزوم تلاش دستگاه های خدماترسان شهری و روستایی برای ساماندهی فاضلاب خانگی با هدف برخورداری از محیطی سالم تاکید کرد و از مسئولان خواست که به طور جدی به این موضوع ورود کنند و مانع از آبیاری اراضی پائین دستی با آب حاصل از اختلاط فاضلاب خانگی با آب قنات شوند.
ساوه با تولید افزون بر ۷۰ نوع محصولات زراعی و باغی، قطب کشاورزی استان مرکزی است و موضوع آبیاری باغات و مزارع در این شهرستان موضوع جدیدی نبوده و مسبوق به سابقه است. چنانجه ایسنا در گزارشات متعددی به تشریح این معضل زیست محیطی در شهر و روستاهای این شهرستان پرداخته است.
چاره اندیشی برای برون رفت از این تهدید جدی برای سلامت مردم همت و اراده جمعی مسئولان و بهره برداران کشاورزی را می طلبد، موضوعی که در گزارش های پیشین بدان تاکید شده است. در واقع به نظر می رسد که رفع این معضل تشکیل کارگروه تخصصی به ریاست فرمانداری با عضویت دستگاه های اجرایی نظیر محیط زیست، دانشکده علوم پزشکی، شرکت آب و فاضلاب، شهرداری، جهادکشاورزی و ... را می طلبد تا برای همیشه این معضل برطرف شده و هر دم از این باغ، بری نرسد.
پیش از این، گزارش های "اینجا سرطان میکارند" که دهم تیرماه ۱۳۹۷ و "اینبار بالاجبار سرطان میکارند! " که ۲۱ آبان ۱۳۹۸ بر روی خروجی خبرگزاری ایسنا قرار گرفت، پرده از وقوع فاجعه در کشاورزی ساوه برداشت.
فاضلاب رها شده ای که مزارع جنوب و جنوب شرق ساوه را آبیاری می کردند حاصل تجمیع روانآبهای شهری بوده و پس از تجمیع، از طریق جویهایی وارد اراضی این منطقه میشدند و درصد آلودگی بالای آنها بسیار نگران کننده به نظر می رسید و آنچه در حال حاضر در حال اتفاق افتادن است، جریان فاضلابی است که همچنان در میان محصولات کشاورزی ساوه و اینبار در روستاهای این شهرستان روان است و باید برای آن چاره ای اندیشید.
انتهای پیام
نظرات