به گزارش ایسنا، عصر ایران به نقل از «اینسایدر» نوشت: «احساس سرما در پاها اتفاقی معمول است و در بیشتر موارد مساله نگرانکنندهای محسوب نمیشود. این شرایط اغلب بهواسطه سرمای هوا رخ میدهد و شاید با پوشیدن یک جفت جوراب اضافه برطرف شود. اما اگر احساس سرما در پاها را به صورت مزمن تجربه میکنید، این ممکن است نشانهای از یک مشکل زمینهای باشد. در ادامه با برخی شرایط پزشکی که میتوانند موجب سردی پاها شوند بیشتر آشنا میشویم.
آترواسکلروز
آترواسکلروز یا تصلب شرایین شرایطی است که بهواسطه رسوب چربی در سرخرگها شکل گرفته و از جریان خون کافی در پاها جلوگیری میکند که به گردش ضعیف خون منجر میشود. زمانی که خون گرم به میزان کافی در پاها گردش نمیکند، این شرایط میتواند موجب احساس سرما در آنها شود.
سرخرگهای پا از جمله کوچکترین نمونهها در بدن هستند. از این رو احتمال بیشتری دارد که ابتدا تحت تاثیر آترواسکلروز قرار بگیرند. زمانی که این سرخرگ ها مسدود میشوند، ممکن است سرما و گاهی اوقات درد را در پاهای خود تجربه کنید.
از جمله عوامل خطر برای آترواسکلروز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیگار کشیدن
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- سن بالا
- دیابت
چند دلیل وجود دارند که چرا دیابت می تواند به سردی پایدار پاها منجر شود:
نوروپاتی دیابتی: در شرایطی که دیابت به خودی خود ممکن است موجب سردی پاها نشود، برخی افراد مبتلا به دیابت نوع یک یا دو، آسیب عصبی یا نوروپاتی را در پاهای خود تجربه می کنند. این شرایط در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ رایجتر است. این آسیب عصبی میتواند فعالیت اعصابی در پا که دما را تشخیص می دهند، مختل کرده و موجب احساساتی ناخوشایند شود.
گردش خون ضعیف: افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ به طور کلی از گردش خون ضعیفی برخوردار هستند و این میتواند موجب سردی پا در آنها شود. با گذشت زمان، سطوح بالای قند خون مرتبط با دیابت میتواند به دیواره داخلی رگهای خونی کوچک که به سمت پاها میروند، آسیب وارد کند که به باریک و سختشدن این رگها و کاهش جریان خون به پا میشود. این شرایط میتواند به احساس سرما در پا منجر شود.
سندرم رینود
سندرم رینود یک بیماری نادر است که موجب تنگشدن رگهای خونی در دستها و پاها هنگام احساس سرما یا استرس میشود.
زمانی که این اتفاق رخ میدهد، خون کافی به دست و پا نمیرسد و فرد ممکن است با سفید یا آبیشدن رنگ این قسمتهای بدن مواجه شود. همچنین، دستها و پاها سردتر از حالت عادی احساس میشوند. اگر به این بیماری مبتلا باشید، هنگام گرمشدن پاها ممکن است قرمزتر شدن رنگ آنها را تجربه کنید.
افرادی ساکن در مناطقی با آب و هوای سردتر احتمال بیشتری دارد به بیماری رینود مبتلا شوند. همچنین، این شرایط در زنان و افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به آن را دارند، شایعتر است. بیماری رینود خطرناک نیست اما میتواند تحریککننده باشد.
نوروپاتی محیطی
افزون بر نوروپاتی دیابتی، نوروپاتی محیطی به هر شرایطی که موجب آسیب عصبی در سیستم عصبی محیطی میشود، اشاره دارد. سیستم عصبی محیطی از کلیه اعصاب بدن بجز آنهایی که در مغز و نخاع قرار دارند، تشکیل شده است. این سیستم مسئول ارسال سیگنال از مغز و نخاع به دیگر قسمتهای بدن است.
علائم نوروپاتی محیطی اغلب ابتدا در پاها ظاهر میشوند و افراد بسیاری سردی پاها را در این زمینه گزارش کردهاند. همچنین، فرد ممکن است گزگز، سوزش، یا خارش را در پاهای خود احساس کند.
دیابت، یکی از دلایل شایع نوروپاتی محیطی است. از دیگر عوامل خطر برای این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیماری کبد
- بیماری کلیوی
- سابقه خانوادگی این بیماری
کم خونی
کم خونی بهواسطه تولید کمتر از حد عادی گلبولهای قرمز در بدن رخ میدهد. این شرایط بیشتر بهواسطه کمبود آهن رخ میدهد زیرا آهن یک ماده معدنی ضروری برای تولید گلبولهای قرمز خون است.
کمخونی میتواند به برخی مشکلات از جمله سردی مزمن پاها منجر شود. این به دلیل آن است که فرد مبتلا به کمخونی دارای تعداد کم گلبولهای قرمز و هموگلوبین است که مسئول انتقال اکسیژن در سراسر بدن هستند.
اگر بدن به میزان کافی هموگلوبین تولید نکند قادر به تولید گلبولهای قرمز سرشار از اکسیژن برای گرم نگه داشتن پاها نخواهد بود. این به دلیل آن است که عضلات و بافتها در پاها اکسیژن کافی برای ارائه عملکرد درست و عادی خود را دریافت نمیکنند.
دیگر دلایل سردی پاها
از دیگر دلایل احتمالی سردی پاها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اضطراب: زمانی که اضطراب دارید، بدن هورمون آدرنالین ترشح میکند. افزون بر وارد شدن بدن به حالت جنگ یا گریز، آدرنالین موجب کاهش جریان خون به بخشهایی با اهمیت کمتر در بدن مانند دست و پاها برای محافظت از اندامهای اصلی مانند قلب و مغز میشود. این ممکن است به احساس سرما در دست ها و پاها منجر شود.
کمکاری تیروئید: در این شرایط غده تیروئید به میزان کافی هورمون برای عملکرد عادی تولید نمی کند. کم کاری تیروئید می تواند به کاهش گردش خون، کاهش جریان خون به پاها و احساس کلی سرما در پاها منجر شود.
بیماری برگر: این شرایط موجب ملتهب شدن سرخرگ ها و سیاهرگ ها و مسدود شدن آنها با لخته های خون می شود. دلیل دقیق بیماری برگر نامشخص است، اما پژوهش ها نشان داده اند که استفاده از تنباکو ممکن است دیواره داخلی سرخرگ ها و سیاهرگ ها را تحریک کرده و موجب تورم آنها شود. این شرایط ابتدا دست ها و پاها را تحت تاثیر قرار می دهد و ممکن است به احساس سرما و بی حسی در این اندام ها منجر شود.
چگونه پاهای خود را گرم کنیم
اگر به این که سردی پاهای شما به واسطه یکی از دلایل بالا شکل گرفته است، مشکوک هستید، مراجعه به پزشک برای بررسی دقیق شرایط و یافتن دلیل اصلی و دریافت درمان در صورت نیاز بهترین گزینه است. اما اگر احساس سرما در پاهای شما به دلیل یک شرایط پزشکی زمینه ای شکل نگرفته باشد، در ادامه برخی درمان های خانگی که می توانید برای گرم کردن پاهای خود مد نظر قرار دهید، ارائه شده اند:
ورزش منظم
این به بهبود گردش خون و گرم شدن پاها کمک می کند.
پوشیدن لباس گرم
گاهی اوقات پوشیدن یک جوراب ضخیمتر و پوشاندن پاها به درستی ممکن است تمام آن چیزی باشد که برای گرم کردن آنها نیاز دارید.
ماساژ پا
ماساژ میتواند به بهبود گردش خون و افزایش جریان خون به پاها و گرم شدن آنها کمک کند.
ترک سیگار
نیکوتین ممکن است موجب ضعف در گردش خون شود، از این رو ترک سیگار یا دیگر محصولات حاوی تنباکو میتواند مفید باشد.
انتهای پیام
نظرات