دکتر مهدی نجفزاده در گفتوگو با ایسنا با بیان این مطلب اظهار کرد: هرچند تقریبا تنها شبحی بیشتر از برجام باقی نمانده است، اما اگر همچنان پا بر جا بود و ترامپ از آن خارج نمیشد و در داخل نیز یک سری از تندروها آن را تخطئه نمیکردند، این قرارداد حتی در راستای حل بسیاری دیگر از مشکلات ما نیز میتوانست گامی بسیار موثر باشد.
وی ضمن اشاره به اینکه طبق قطعنامه 2231 تحریمهای تسلیحاتی ایران از امروز یکشنبه، 27 مهرماه لغو میشود، خاطرنشان کرد: در حال حاضر چین و روسیه دو شریک مهم تجاری ما محسوب میشوند، علیرغم اینکه آمریکا از برجام خارج شده اما باز هم ترامپ به دنبال آن است که تحریمهایی را که پیشتر به وسیله برجام لغو شدهاند را دوباره برگرداند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه آمریکا در خصوص لغو تحریمهای تسلیحاتی کشورمان نیز چنین سیاستی را در پیش خواهد گرفت، ادامه داد: آمریکاییها به شدت به دنبال این هستند که شرکتهای تسلیحاتی در دنیا را از هر گونه مراوده با ایران منع کنند.
نجفزاده با ابراز این عقیده که حداقل تا هنگام معلوم شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، برخی کشورها سعی میکنند در فروش تسلیحات به ایران، به گونه ای عمل کنند که وارد مناقشه با ایالات متحده نشوند، تاکید کرد: شرایط تحریم تا حدی باعث افزایش قدرت ایران در زمینه ساخت تسلیحات شد.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: من فکر میکنم پس از لغو تحریمهای تسلیحاتی، ایران سعی خواهد کرد که تسلیحات تولید داخل را به سایر کشورها بفروشد و در این مورد وضعیت ما متفاوت خواهد شد.
نجفزاده لغو تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را بیشتر نوعی پیروزی کشورمان در جنگی دیپلماتیک دانست و افزود: هرچند در عمل من فکر میکنم خیلی تغییر خاصی در زمینه خرید و فروش تسلیحات بین ایران و دنیا روی ندهد. همچنین با توجه به اینکه در حال حاضر در منطقه اعراب در حال روانه شدن به سمت رژیم صهیونیستی هستند و آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان به شدت به دنبال ایجاد دشمنی بین کشورهای عربی با ایران هستند، لذا من فکر میکنم خود ایران نیز حداقل تا دو ماه آینده خیلی تمایلی به انجام خرید و فروشهای تسلیحاتی با سایر کشورها نداشته باشد.
وی با بیان اینکه در صورت پیروزی بایدن در انتخابات سوم نوامبر، اروپا باز هم به سمت آمریکا گرایش پیدا خواهد کرد، گفت: در آن زمان شرایط تا حدی به سمتی خواهد رفت که ما دیگر نتوانیم از کارت اروپا علیه آمریکا استفاده کنیم. بنابراین برای پیشبینی در خصوص سایر تحریمهایی که طبق برجام قرار است در موعد مقرری لغو شوند، باید ببینیم که در ماه نوامبر چه کسی پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا میشود.
این استاد دانشگاه ضمن اشاره به اینکه دموکراتها بیشتر از قدرت نرمافزاری خود استفاده میکنند، افزود: بنابراین من فکر میکنم در صورت به پیروزی رسیدن بایدن، آمریکا خواهان انعقاد قراردادی دیگر با ایران باشد که حتما پروسهای طولانی خواهد بود. اما در صورت به قدرت رسیدن مجدد ترامپ، من فکر میکنم شرایط برای ایران سختتر خواهد شد.
نجفزاده با بیان اینکه همه نگاه آمریکا به میزان تابآوری ایران در برابر تحریمها است، ادامه داد: ما نیز باید پس از مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا، با توجه به میزان تابآوری خود تصمیم بگیریم. در مجموع هم اروپا، هم ایران و هم ایالات متحده منتظر مشخص شدن نتیجه انتخابات سوم نوامبر هستند و پس از آن باید ببینیم که چه اتفاقی میافتد.
وی اظهار کرد: همچنین ما باید منتظر باشیم و ببینیم که آیا ایران همچنان توانایی این را دارد که سیاستهای منطقهای خود را با چانهزنی به پیش ببرد یا نگاههای جدیدی در سیاست خارجی کشور اعمال خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات