دکتر مهدی مطهرنیا در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه ابتلا ترامپ به کرونا مانند مبتلا شدن مسئولان سایر کشورها به این بیماری امری طبیعی است، اظهار کرد: ترامپ چندان به رعایت پروتکلهای بهداشتی پایبند نبود. او در مراکز گوناگون عمومی شرکت میکرد و در اوایل شیوع کرونا اعتقادی به استفاده از ماسک نداشت و حتی هنوز هم نسبت به آن نوعی رویکرد منفی روانی را از خود نشان میدهد؛ لذا ابتلای او به این بیماری قابل پیشبینی بود و موضوعی شگفتانگیز محسوب نمیشود.
وی با اشاره به ابتلای رهبران بسیاری از کشورهای دیگر که اتفاقا در زمینه کنترل کرونا در کشور خود بسیار هم موفق بودند، خاطرنشان کرد: آنان نیز به سرعت و با توجه به درمانی که به واسطه شخصیت آنان صورت میگرفت، توانستند بهبود یابند؛ کما اینکه در ایران نیز چندین تن از مسئولان به این بیماری دچار شدند و در نهایت بهبود یافته و البته برخی از آنان نیز فوت کردند.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: بخشهایی از جامعه آمریکا رویکردی که ترامپ در پیش از ابتلا به کرونا داشت و در مراکز عمومی حاضر میشد را ناشی از تلاش وی برای انجام ماموریتهای خود در مقام ریاست جمهوری ارزیابی میکنند؛ در حالی که عدهای دیگر بر این تاکید دارند که ترامپ با این کار، قوانین مربوط به رعایت پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکرده است.
مطهرنیا با اشاره به اینکه در آمریکا رئیسجمهور، رهبر دولت فدرال است، تصریح کرد: حضور رئیسجمهور در آمریکا از این جهت که میتواند تصمیمگیر نهایی در دولت فدرال باشد، از اهمیت بالایی برخوردار است و این اهمیت به گونهای است که اگر رئیسجمهور نتواند کار خود را انجام دهد، به سرعت باید اختیاراتش را به معاون خویش واگذار کند و اگر معاون نیز نتواند این مسئولیت را به عهده گیرد، بر اساس قانون آمریکا قدرت به رئیس مجلس نمایندگان این کشور منتقل خواهد شد و حتی اگر او هم به دلایلی این مسئولیت را قبول نکند، وزیر امور خارجه و کنگره آمریکا در خصوص جانشین مناسب تصمیمگیری میکنند.
وی اضافه کرد: چنین ردهبندی مورد توجه قوانین آمریکا بوده اما در نهایت حضور خود رئیسجمهور به عنوان سمبل قدرت در کاخ سفید برای آمریکاییها بااهمیت است؛ لذا ترامپ با وجود ابتلا به کرونا، به سرعت در محل کارش حاضر شد و از طرف دیگر زمینه را برای حرکت تبلیغاتی خود و شرکت در مناظرات فراهم ساخت. او میکوشد وضعیت را به سرعت به زمان قبل از اعلام خبر بیماریاش بازگرداند.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: تمام مردم آمریکا، حتی آنانی که با ترامپ مخالفت دارند، او را رئیسجمهور مستقر این کشور میدانند و بخشهایی از مردم آمریکا با ترامپ به عنوان رئیس دولت فدرال این کشور، نوعی همگرایی دارند که این به نفع ترامپ است.
مطهرنیا ادامه داد: ضمن اینکه در صورت موثر واقع شدن داروهای مورد استفاده در درمان ترامپ و همسرش که قبلا نیز پزشکان آمریکایی آزمایشات بسیاری روی این داروها انجام دادهاند، رونمایی از دارویی که در مسیر درمان رئیسجمهور ایالات متحده به دست آمده است، میتواند آرای بخش زیادی از مردم این کشور نسبت به ترامپ را جلب کند؛ در حالی که این داروها قبلا و پیش از ابتلای ترامپ به وسیله آزمایشات گوناگون به دست آمده است.
وی همچنین به تنگاتنگ بودن رقابت میان بایدن و ترامپ اشاره کرد و افزود: به خصوص در مورد ایالاتی که افت و خیز آرا دارد و رای نهایی آن بیشتر به رای الکترال بستگی دارد، میتوان گفت اینکه ترامپ با وجود بیماری و قرنطینه شدن در کاخ سفید، همچنان در حال پرداختن به امور کشور خود است، نگاههایی مثبت از جانب مردم آمریکا را به او جلب میکند.
این تحلیلگر مسائل بینالملل در رابطه با آینده انتخابات آمریکا چهار سناریوی مختلف را طرح کرد و گفت: اولین سناریو تعویق انتخابات است که رخ دادن این مورد در ایالات متحده بسیار مشکل است. از اولین انتخابات ریاستجمهوری انجام شده در آمریکا تا همین حالا، هرگز انتخابات به تعویق نیفتاده و در هر دوره، این انتخابات در اولین سهشنبه بعد از اولین دوشنبه ماه نوامبر انجام شده است.
مطهرنیا اضافه کرد: اگرچه در شرق و غرب ایالات متحده به دلیل پهناور بودن این کشور، حدود ۷ تا ۱۰ روز قبل و بعد از تاریخ رسمی نیز انتخابات انجام میشود اما از نظر سمبلیک روز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا اولین سهشنبه بعد از اولین دوشنبه ماه نوامبر است؛ لذا امکان ندارد تاریخ این انتخابات به تعویق بیفتد و امسال نیز در روز ۱۳ آبان، برابر با سوم نوامبر انجام خواهد گرفت و اگر این تعویق رخ دهد، یک شگفتی خواهد بود.
وی دومین سناریو احتمالی در خصوص انتخابات پیشروی آمریکا را سناریوی تحویل دانست و اظهار کرد: در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا مانند هر کشور دیگری با نظام دموکراسی، رئیسجمهور مستقر در صورت شکست، به صورت کاملا مسالمتآمیز قدرت را تحویل رئیسجمهور منتخب میدهد و یا رقیب او استقرار مجدد رئیسجمهور مستقر در کاخ سفید را میپذیرد.
این استاد دانشگاه به موضوع تعلیق به عنوان سومین سناریوی محتمل در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اشاره و بیان کرد: این یعنی انتخابات به گونهای درگیر مناقشات رقبای انتخاباتی و عدم پذیرش از دو طرف رقابت قرار گرفته و قضاوت در این خصوص به شکل قانونی صورت میگیرد؛ کما اینکه چنین چیزی در تاریخ سیاسی آمریکا سابقه هم دارد.
مطهرنیا ادامه داد: سناریوی چهارم ترکیبی از این سه سناریو است؛ یعنی انتخابات به صورتی رخ بدهد که تقلبهایی در آن انجام شود. چنان که اکنون در برخی از ایالات رایگیری پستی، همانطور که ترامپ نیز گفته بود، تقلب دانسته شده است. در این صورت طبیعتا میتوانیم بگوییم انتخابات دچار نوعی اصطکاک بین دو سوی رقابت خواهد شد. هر دو کاندیدا نخواهند پذیرفت ولی روند عادی حرکت به سوی پذیرش پیروزی یکی از طرفین، از طریق مراجع قانونی موجود در آمریکا بدون تنش شدید میان مردم انجام خواهد گرفت و در بیستم ژانویه رئیسجمهور منتخب مستقر خواهد شد.
وی با بیان اینکه ترامپ خود را برای انجام مناظرههای بعدی با بایدن آماده کرده، خاطرنشان کرد: سیستم آمریکا نیز انجام این مناظرهها را با رعایت پروتکلهای بهداشتی میپذیرد. مناظره اول نیز اگرچه در نگاه اول به نفع بایدن بود و او توانست با جهتگیریهای شدید خود نسبت به ترامپ موفق باشد اما جملاتی که او به کار برد مانند هنگامی که رئیسجمهور آمریکا را دلقک خواند یا جمله «خفه شو مرد» را خطاب به او بیان کرد، موجب شد بخشهایی از مردم آمریکا رویکرد بایدن را علیرغم چندین دهه تجربه سیاسی او، نادرست بدانند.
این تحلیلگر مسائل بینالملل تاکید کرد: هرچند بخشی از مردم آمریکا نسبت به عملکرد ترامپ انتقاد دارند اما با توجه به جایگاهی که او به عنوان رئیسجمهور مستقر دارد، بیان چنین جملاتی از طرف بایدن در درازمدت میتواند به ضدتبلیغ برای او تبدیل شود و ظاهرا کمپین انتخاباتی بایدن این را متوجه شده است و او در هنگام بیمار شدن ترامپ سعی کرد تا برای جبران این موضوع، حملات خود را نسبت به ترامپ متوقف کند.
مطهرنیا ضمن بیان اینکه در هفته منتهی به انتخابات سوم نوامبر آمریکا، جبههگیریهای ترامپ و بایدن و نتایج نظرسنجیهای مردمی مشخصتر خواهد بود، گفت: به عنوان مثال اکنون در ایالت فلوریدا که یکی از آوردگاههای انتخاباتی است، گاردین بر اساس آخرین نظرسنجی خود اعلام کرد که ترامپ در حال پیشی گرفتن از بایدن است و در مجموع فاصلهای که ترامپ با بایدن پیدا کرده بود، در حال کاهش است.
وی تصریح کرد: از طرفی دیگر اگر بیماری ترامپ او را از صحنه رقابت در انتخابات خارج کند، ممکن است حزب جمهوریخواه افرادی مانند مایک پنس یا مایک پمپئو را جایگزین او کنند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در حزب جمهوریخواه و حزب دموکرات جایگزین شدن نیروهای جدید یک اصل اساسی حزبی است، عنوان کرد: در آمریکا احزاب بسیار حرفهای عمل میکنند و در اندیشکدهها و پژوهشکدههای گوناگون، جایگزینهایی در درون احزاب پرورش یافتهاند. در ایالات متحده حزب بسیار تخصصی است و در چارچوب مفهومی و محتوایی تشکیل احزاب شکل میگیرد؛ لذا میتواند جایگزینهایی را برای اعضای خود در نظر بگیرد.
مطهرنیا اضافه کرد: نمیتوان گفت در صورت بیمار شدن اعضای کمپین انتخاباتی ترامپ و جایگزین شدن آنان با افرادی دیگر، ضربهای به کمپین ترامپ وارد نمیشود اما در عین حال به خاطر ابتلا چند نفر از اعضای کمپین او به کرونا کارها تعطیل نخواهد شد.
انتهای پیام
نظرات