به گزارش ایسنا، روزنامه «قدس» در ادامه نوشت: در آستانه اربعین حسینی و با دلی مالامال از غم فراق، پای صحبتهای همرزم دیرین سردار سلیمانی نشستیم تا ضمن بزرگداشت یاد آن مجاهد بدون مرز، درباره ظرفیتهای عظیم این اجتماع بینظیر گفتوگو کنیم. سردار حسن پلارک سالها ریاست ستاد بازسازی عتبات عالیات را بر عهده داشت و سال گذشته با حکم شهید سلیمانی به عنوان مشاور و دستیار ویژه فرمانده نیروی قدس منصوب شد.
حرکت موکبها به سمت کمکهای مؤمنانه
پلارک در ابتدا با بیان اینکه به دلیل شرایط خاص بیماری کرونا توفیق راهپیمایی اربعین امسال از ما سلب شد، میگوید: از آنجا که اولویت رفتاری تمام بخشها حفظ سلامت مردم است، با توجه به تصمیمهای گرفته شده امسال مراسم راهپیمایی اربعین برگزار نمیشود؛ با وجود این موکبداران از حدود دو ماه پیش از اربعین فرایند آمادهسازی، جمعآوری، تأسیس، تدارکات و لجستیک خود را آماده کرده بودند و برای اعزام زائران ایرانی و برگزاری آیین اربعین آمادگی کامل داشتند. او اضافه میکند: هر چند که از حدود ۱۵ روز پیش اعلام شد که مراسم اربعین امسال برگزار نمیشود اما از آنجایی که قرار بر انجام آن بود، خیران هدایای خود را اهدا کرده و موکبداران نیز برای اعزام آماده بودند.
رئیس مواکب ستاد اربعین حسینی یادآور میشود: از ابتدا نیز توصیه شده بود امکانات و نذوراتی که موکبها جمع میکنند از نظر نیت و نوع مصرف دستشان باز باشد؛ زیرا نذورات مردم و نذورات خاص باید از نظر شرعی در جای خود مصرف شود و فردی اجازه ندارد نذری که برای امام حسین(ع) یا زائر امام حسین(ع) شده، در جای دیگری خرج کند. حتی اگر این نذر برای زائر امام حسین(ع) شده باشد اما گفته شده باشد برای زائر امام حسین(ع) در مسیر اربعین، نمیتواند برای زائران در شرایط دیگر، مصرف شود. بسیاری از موکبها این اجازه را از خیران و مردم گرفته بودند و مابقی هم میتوانند از نمایندگان ولی فقیه در استانهای خود اجازه بگیرند تا این کمکها را در مسیر دیگری مصرف کنند.
او میافزاید: توصیه شده است که این کمکها با هماهنگی متولیان امر و شناسایی جامعه هدف، در مسیر کمک مؤمنانه و همدلانه به شیعیان و عاشقان اباعبدالله الحسین(ع) به کار گرفته شود. طبق گزارشهای رسیده، برخی موکبها این کمکها را برای کمک به بهبود وضعیت بیمارستانها و مسائل بهداشتی و درمانی حتی کمک تغذیهای برای بیماران کرونایی و کادر درمانی بیمارستانها صرف میکنند. بخشی دیگر از موکبها نیز با توجه به حضور شیعیان در کشورهایی مانند سوریه، یمن، لبنان، عراق و... و مشکلات بسیاری که با آن دست به گریبان هستند، مایل به خدمت در آن حوزه هستند. فعالیت در این حوزه بر عهده موکبداران و اجرای نیت واقفان است.
استفاده از ظرفیت مواکب اربعین در محرومیتزدایی
پلارک بیان میکند: در نظر داریم پس از اربعین، موکبدارانی که توانمند و مشتاق به خدمت هستند را در مسیر محرومیتزدایی به کار بگیریم. اولویت در این راه ابتدا داخل کشور خودمان و در صورت تمایل آنان شیعیان خارج از کشور مانند مردم مظلوم یمن، سوریه، لبنان و... است؛ زیرا دشمن تشیع و جهان اسلام، دشمنی مشترک است و فشار اقتصادی در جبهه مقاومت نیز وجود دارد و مردم علاقهمند هستند در این مسیر کمکهایی به آنان داشته باشند.
رئیس سازمان توسعه روابط ایران و عراق به نقش راهپیمایی اربعین و ارتباطات بین مردم ایران و عراق نیز اشاره کرده و توضیح میدهد: یکی از سیاستهای اصلی نظام جمهوری اسلامی، سفارش ائمه (ع) و بزرگان دین این است که مردم هر چه با هم نزدیکتر و پیوستهتر باشند، وحدت بیشتری پیدا میکنند. سردار بزرگ اسلام، شهید سلیمانی نیز این امر را به عنوان اصل کار خود قرار داده بود. او به خصوص در مورد اربعین تأکید بسیاری داشت که با تمام محدودیتها و مشکلات، هر قدر امکان دارد جمعیت حضور پیدا کند. حتی در سالهای گذشته، شخصاً مسائل بین دو دولت ایران و عراق را حل میکرد تا محدودیت آماری و ورود وجود نداشته باشد و امکانات لازم را فراهم میکرد. ستاد مرکزی اربعین نیز بسیج میشد تا بسیار توانمند به میدان بیاید.
او اظهار میکند: یکی از مأموریتهایی که سردار سلیمانی به من داده بود، بحث راهاندازی و پیگیری گردشگری زیارتی است؛ البته در این مدت زیرساختهای آن آماده شده بود اما به خاطر کرونا نتوانستیم اجرایی کنیم. آن زمان در سال ۲ میلیون زائر عراقی وارد کشور ما میشدند. سردار سلیمانی تأکید میکرد در دو سال اول باید این ۲ میلیون را به ۵ میلیون نفر برسانیم و دیگر اینکه نظارت بر هتلها، اماکن، حمل و نقل، تغذیه، تکریم زائران از عراق و از تمام کشورهای دیگر جبهه مقاومت بیشتر باشد. ایشان میگفت باید به روزی برسیم که در کربلا و دیگر شهرهای مذهبی عراق، بخشی از مردم بتوانند فارسی صحبت کنند و بخشی از جامعه ایرانی نیز بتوانند عربی صحبت کنند؛ او تا این حد به پیوند ملتها به خصوص ملت ایران و عراق اصرار داشت.
عمق اشتراکات میان مردم ایران و عراق
رئیس کمیته مشارکتهای مردمی، اسکان و تغذیه ستاد مرکزی اربعین حسینی ادامه میدهد: یکی از اهداف کلی این بود که موکبها به ویژه موکبهایی که در عراق دایر بودند، با عراقیها مشترک باشند و حق میزبانی که توصیه مقام معظم رهبری نیز بود از عراقیها گرفته نشود، بلکه ما به کمک موکبداران عراقی برویم و این اتفاق نیز افتاده بود. به طور نمونه همین امسال موکبداران عراقی کالاها و اجناس مورد نیاز را از موکبداران ما تحویل گرفته بودند اما به خاطر محدودیتها موکبداران ایرانی نتوانستند وارد عراق شوند.
پلارک تصریح میکند: این شیوه تفکر و عمل سبب شد نه تنها در اربعین حسینی که در طول سال ملتها با هم در ارتباط باشند. نکته ارزشمندی که در پذیرایی زائران راهپیمایی اربعین داشتیم، میزبانی خانوارهای عراقی از زائران ایرانی بود. به همین منظور تشکیلاتی در عراق به نام لواءالحسین (ع) ایجاد کردیم. زائران ایرانی و میزبانان عراقی که آمادگی پذیرش میهمان داشتند، با سیستمی کامپیوتری شناسایی و ثبتنام میشدند و زائران با ماشین در خانه میزبان پیاده میشدند. با همین طرح در سال گذشته حدود ۴۶۰هزار نفر در کربلا و ۲۰۰هزار نفر در نجف و کاظمین از زائران ایرانی در خانههای عراقی بین سه شب تا یک هفته میهمان شدند. علاقه و رابطه بین این خانوادهها برقرار میشد و در طول سال آنها میهمان ایرانیها میشدند و حتی در این میان وصلتهای مبارکی نیز صورت میگرفت که در صورت تداوم هر ساله سبب نزدیک شدن بیشتر مردم ایران و عراق میشود. مسئله امنیت و اماکن زیارتی میتواند نقطه وصلی بین مردم ایران و عراق باشد.
نقش سردار سلیمانی در احیای پیادهروی اربعین
رئیس مواکب ستاد اربعین حسینی به نقش اثرگذار سردار سلیمانی در احیای راهپیمایی اربعین و موکبها نیز اشاره کرده و بیان میکند: سردار سلیمانی بر این باور بود که باید تمام امکانات کشور در این راه به کار گرفته شود؛ بر خلاف برخی از روشهای مدیریتی که امروزه موجب شده مشکلاتی در حوزه اجرایی داشته باشیم. سردار سلیمانی خود به عنوان متولی وارد میدان میشد و میگفت این کار اقدام کوچکی نیست و به تنهایی از عهده یک ارگان، نهاد یا فرد برنمیآید؛ باید کل کشور بسیج شود. او ساختاری پیشنهاد داد و نهادی مانند ستاد اربعین تشکیل شد. در این ستاد ۲۰ سازمان، نهاد و دستگاه مختلف پای کار آمدند.
پلارک در پایان با یادکرد نمونههایی از اقدامهای شهید سلیمانی میگوید: سردار برای فرماندهی در میدان حاضر بود؛ به طور نمونه از سامرا زنگ میزد که در این شهر کمبود ماشین وجود دارد و از نهادهای مرتبط درخواست رفع مشکل میکرد. با پیگیریهایی که ایشان داشت کمتر از ۲۴ ساعت ۳۰۰ دستگاه اتوبوس را به سامرا فرستادیم تا زائران را جابهجا کنند. یا اربعین ۹۷ با پیگیری و دستور ایشان با سرعت هر چه تمام پتوهایی از فرودگاه مهرآباد به فرودگاه نجف تخلیه کردیم تا زائران سرما نخورند. او مرد میدان بود و میگفت همه مسئول هستیم و باید کمک کنیم؛ پس از پایان مراسم نیز از همه تشکر میکرد. همه فکر میکردند سردار در میدان نبرد حضور دارد اما کسی نمیدانست که او دو ماه پیش از اربعین در عراق است و حشدالشعبی و تمام جریانهای همسو را برای امنیت زائران ساماندهی میکند؛ او حتی امکانات پشتیبانی و لجستیکی را فراهم میکرد.
انتهای پیام
نظرات