حیدر مستخدمین حسینی در گفتوگو با ایسنا درباره دلایل رشد نقدینگی و نقش بازار سرمایه در آن، اظهار کرد: خلق نقدینگی زمانی میتواند نقطه ضعفی برای اقتصاد باشد که تامین کسری بودجه از طریق نظام بانکی با خلق اعتبار و نقدینگی همراه باشد. درحالیکه اگر نقدینگی به سمت تولید هدایت و تزریق شود و رشد نقدینگی با رشد تولید برابر باشد، آنگاه موجب افزایش تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال میشود.
وی افزود: در صورتی که نقدینگی به تولید تزریق نشود، ما به تفاوت آن بر تورم مینشیند و میزان تورم افزایش مییابد. به عبارت دیگر، هر چه رشد تولید پایین باشد، رشد نقدینگی برابر با تولید نیست و بر تورم نشسته است که این امر، مرحله بحرانی برای اقتصاد ایجاد میکند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در شرایطی که نقدینگی موجود به سمت تولید هدایت نشده است، دولت تصمیمم میگیرد تا در بورس دخالت کند که انگیزه برای خرید و فروش در آن بازار ایجاد کند. وجوه نقدینگی که به سمت بورس رفت، اگر به سمت تولید حرکت میکرد قطعا میتوانست به کاهش تورم کمک کند اما نقدینگی موجود در بازار سرمایه به سفتهبازی دامن زده است.
به گفته مستخدمین حسینی اشخاص حقوقی و شرکتها بخشی از تسهیلات دریافت کرده از بانکها را به دلیل بازدهی بالا وارد بورس و سهام خرید و فروش میکنند. دخالت دولت در بورس مکانیزم خودکار آن بازار را بهم میزند و منجر میشود تا یک روز شاخص بورس بالا و روز دیگر پایین برود.
در ادامه این تحلیلگر اقتصادی با بیان اینکه برای کنترل نقدینگی دولت باید سعی کند که کسری بودجه نداشته باشد، گفت: بانک مرکزی نیز نظارت بیشتری بر بانکها در زمینه خلق اعتبار داشته باشد تا خلق اعتبار به سمت سمت تولید برود زیرا، اگر نقدینگی وارد سوداگری شود منجر به افزایش تورم میشود. دولت و مجلس باید سعی کنند تا پایه پولی بانک مرکزی افزایش پیدا نکند و با هدف تقویت بورس از صندوق توسعه ملی برداشت نکنند که این امر، پایه پولی بانک مرکزی را افزایش میدهد و تورم را بالا میبرد.
وی با تاکید براینکه بورس و حتی بانکها باید مطابق استانداردهای خود عمل کنند و دولت و مجلس نباید دخالتی در آن داشته باشند، تصریح کرد: هدف اصلی بورس تامین منابع مالی است و در این راستا، دولت باید توضیح دهد که امسال برای چه پروژههایی تامین مالی از طریق بازار سرمایه صورت گرفته است درحالیکه وضعیت فعلی سفته بازی و سوداگری در بورس بیانگر این است که نقدینگی بورس وارد تولید نشده است و تنها دست به دست شده است.
این کارشناس اقتصادی در پایان سخنانش خاطرنشان کرد که همچنان بنگاههای تولیدی در بورس برای تامین مالی باید به بانکها مراجعه کنند درحالیکه بازار سرمایه با این حجم از نقدینگی نتوانسته است برای تولید تامین مالی داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات