به گزارش ایسنا حسین قناعتی امروز در سومین نشست آنلاین ترویج علم بنیاد مصطفی (ص)، با اشاره به پاندمی کرونا ویروس در دنیا، افزود: دنیا چنین پاندمی تجربه شده ثبت شدهای ندارد و امروزه بشر با نوع متفاوتی از ویروس مواجه است که نه درمانی دارد و نه واکسنی برای آن تولید شده است.
وی با ابراز تاسف از اینکه در دنیا و در ایران استراتژیهای نادرستی در مواجهه با ویروس کرونا اتخاذ شد و برخوردهای اشتباهی با این ویروس صورت گرفت، اظهار کرد: یکی از استراتژیهای اشتباه تکیه بر دارو بود که این رویکرد موجب شد که برخی از مردم هزینههای میلیونی برای خرید داروی "رمدسیویر" پرداخت کنند، در حالی که اثرپذیری این دارو در بهبود بیماران مبتلا ثابت شده نیست.
قناعتی با تاکید بر اینکه برای تجویز دارو باید شناخت کاملی داشته باشیم، ادامه داد: با توجه به ناشناخته بودن ویروس کرونا، بخشی از اشتباهات ما قابل قبول است و هیچ اتاق فکری در دنیا نمیتواند ادعا کند که برنامه دقیقی در برخورد با این ویروس دارد.
رییس اتاق فکر ستاد فرماندهی عملیات مدیریت کرونا در کلان شهر تهران با بیان اینکه در مورد زلزله میتوان بر اساس استراتژیهایی برنامه ریزی کرد، ولی در مورد این ویروس این امکان وجود ندارد، خاطر نشان کرد: این غافلگیری قابل قبول است، ولی نباید نسبت به اصلاح روشها و استراتژیها بی توجه بود.
قناعتی "پیشگیری"، "بیماری یابی"، "قرنطینه اجباری" و "اقتدار دولت" را از استراتژیهای کلان پیشگیری از کرونا عنوان کرد و گفت: دولت از نظر اقتدار ضعیف عمل کرده است اما به عنوان مثال در روز ۱۳ فروردین که ورود به خیابان و فضای سبز جریمه داشت، خوب عمل کردیم و باعث کنترل بیماری شد.
وی اضافه کرد: یکی از مواردی که ما را از این شرایط نجات میدهد تولید واکسن است که این امید واهی نیست و در شرایط فعلی سرمایه گذاری بر روی واکسن منطقی است.
آیا واکسن برای بدن در برابر کرونا مصونیت ایجاد میکند
رییس اتاق فکر ستاد فرماندهی عملیات مدیریت کرونا در کلان شهر تهران با تاکید بر اینکه علم پزشکی بر اساس حدس و گمان نیست، بلکه مبتنی بر شواهد قطعی است، اظهار کرد: به دلیل آنکه رفتار این ویروس بسیار عجیب و هم فاصله زمانی وقوع بحران بسیار کوتاه بوده است، نمیتوانیم به بسیاری از سوالات پاسخ دهیم؛ از این رو یکی از راهکارهایی که بشر برای مقابله با این ویروس اتخاذ کرده سرمایه گذاری بر روی واکسن است که منطقی به نظر میرسد.
وی با بیان اینکه بسیاری از دانشمندان و محققان دنیا امیدوارند با تولید واکسن افق روشنی رابرای متوقف کردن این بحران ایجاد کنند تا وارد موجهای بعدی بیماری نشویم، یادآور شد: اندازه علمی ما مشخص است و امکانات زیادی در اختیار نداریم ولی اگر از همین امکانات موجود بهره مفید ببریم، میتوانیم اقدامات موثری برای کاهش پیشگیری انجام دهیم.
قناعتی با تاکید بر این که مسوولان باید حقایق کرونا را درک کنند، گفت: تاکنون کسی در دنیا ادعا نمیکند که واکسن تایید شدهای دارد، ولی نقطههای روشنی وجود دارد، شاید این امیدها جواب ندهد ولی باید حرکت ما برای مقابله با این ویروس منطقی باشد و غافل از روشهای موثر موجود نشویم.
رییس اتاق فکر ستاد فرماندهی عملیات مدیریت کرونا در کلان شهر تهران استفاده از ماسک را یکی از راهکارهای موثر در کاهش ابتلا به کرونا دانست و گفت: اگر دو طرف که مبتلا به کرونا هستند ماسک استفاده کنند، تنها ۱.۵ درصد احتمال ابتلا وجود دارد؛ ولی در صورتی که دو طرف بدون ماسک باشند، این احتمال به ۸۵ درصد میرسد و یک مبتلا به ویروس کرونا ۴۲۰ نفر را درگیر خواهد کرد.
وی تاکید کرد: توجه به مساله تولید واکسن نباید ما را از مسایل سادهتر و عادیتر غافل کند و با روشهای سادهتر میتوانیم این ویروس را کنترل کنیم.
استراتژیهای فاجعهبار قابل کنترل
قناعتی با انتقاد از برخی از استراتژیهای اتخاذ شده در کشور، خاطر نشان کرد: بستن جادههای شهرهای شمالی کار سختی نبود تا مردم به صورت گلهای به این استانها سفر نکنند.
وی استراتژی اشتباه دیگر را باز کردن زودهنگام مدارس نام برد و اظهار کرد: همه محققان، کارشناسان و صاحب نظران فریاد زدند که که برای باز کردن مدارس تعجیل نشود.
وی اضافه کرد: امید به تولید واکسنی که هنوز موجودیت ندارد، ما را از شرایط فعلی دور خواهد کرد.
اولویتهای واکسن کرونا
قناعتی با تشریح رفتار ویروس کرونا در بدن گفت: موضوعی که در اتاق فکر بررسی کردیم، این است که کرونا به بیش از ۹۰ درصد مردم کاری ندارد؛ ولی پروتکل مشخصی برای مقابله با این ویروس نداریم و این ویروس متفاوت از ویروس آنفلوآنزا است و مشاهدات ما نشان داد که این ویروس همه اندام ما را درگیر میکند که علت آن را نمیدانیم ولی تمرکز اصلی آن در ریهها است.
وی در خصوص اینکه در صورت تولید واکسن، اولویت با کدام یک از گروههای اجتماعی است، گفت: زمانی که منابع محدودی در اختیار داریم، طبیعی است که برای توزیع آن اولویت بندی صورت میگیرد و اولویت برای توزیع واکسن کادر درمانی است که آمارهای فوتی نشان میدهد که جان باختگان این دسته نسبت به سایر گروهها بیشتر است.
قناعتی افراد چاق، فشار خون بالا، افرادی با سن بالای ۶۵ سال و بیماران مبتلا به سرطان را از گروههای اولویتداری دانست که در صورت تولید واکسن در اختیار آنها قرار داده میشود، افزود: این اولویت بندی برای واکسن آنفلوآنزا نیز اجرایی میشود.
وی با بیان اینکه اگر موفقیتی در زمینه کنترل کرونا ویروس صورت میگیرد، مسوولان آن را به نام خود مصادره نکنند، افزود: این مردم دارای دتاب آوری اجتماعی بالایی هستند چون همان مردمانی هستند که در زمان جنگ در اداره کشور کمک کردند.
این مقام مسوول با اشاره به توانمندی علمی کشور در زمینه ویروس کرونا، خاطر نشان کرد: مقالات بسیار زیادی از سوی محققان درباره این ویروس منتشر شد، ولی بر اساس آمارهای اعلام شده تنها ۳۰ تا ۴۰ درصد کاربردی بودند و این وظیفه وزارت بهداشت بود که جریان تولید مقالات را مدیریت میکرد؛ ما از لحاظ نیروی انسانی ضعیف نیستیم و اگر اشکالات خود را شناسایی و مدیریت کنیم، میتوانیم از این بحران عبور کنیم.
وی با تاکید بر ضرورت توسعه فناوری اطلاعات در وزارت بهداشت، یادآور شد: یکی از شاخصهای موفقیت کشورها در کنترل موفق این ویروس توسعه IT بوده است، ضمن آنکه اگر نظام ارجاعات ما صحیح بود در کاهش ابتلا موثر بود؛ چرا که بسیاری از افراد با مراجعه به بیمارستانها مبتلا شدند، در حالی که درمان این دسته از بیماران باید از طریق مراکز درمانگاهی پیگیری میشد.
قناعتی توسعه پرونده سلامت الکترونیکی را از دیگر راهکارهای موثر در کاهش ابتلا به کرونا نام برد و ادامه داد: حتی توزیع واکسن باید بر اساس نظامات الکترونیکی صورت میگرفت.
به گفته وی با واکسن میتوان زنجیره انتقال را شکست، ولی در صورتی که از راهکارهای پیشگیرانه غفلت شود کرونا تبدیل به بحران تاسف باری خواهد شد که تعداد مبتلایان تصاعدی افزایش خواهد یافت و انتظار روزی هزار مبتلا را خواهیم داشت و باید به این باور برسیم که ما را تهدید خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات