کریم نیکخواه، متخصص بیماریهای مغز و اعصاب در گفتوگو با ایسنا درخصوص بیماری آلزایمر یا بیماری فراموشی اظهار کرد: بیماری فراموشی که به اختصار بیماری آلزایمر خوانده میشود، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میشود. بیماریهای مغز به چند گروه تقسیم میشوند که شامل عفونتهای مغزی مانند من مننژیت، آنسفالیت، غدههای مغزی مانند انواع تومورها و عروق رگ مانند سکتهمغزی و... است.
وی افزود: بیماری آلزایمر بیماری است که علت ایجاد آن نامعلوم، اما مکانیزمی که در آن اتفاق میافتد معلوم است. به دلایل نامعلوم به مرور زمان سلولهای مغز پیرشده و از بین میروند و این موضوع سبب ایجاد علائم در فرد میشود. مغز جزو سیستمی از بدن است که قابل ترمیم مجدد با علم امروز نبوده و بههمین دلیل هر چقدر که سلولهای مغز از بین برود قابل ترمیم نیست.
این متخصص مغر و اعصاب بیان کرد: بیماری آلزایمر در سنین بالا برای افراد بالای ۶۵ سال اتفاق میافتد و بارزترین نوع این بیماری اختلال در حافظه است. اختلال در حافظه معمولاً بهتدریج ایجاد شده و پیشرفت میکند. در ابتدا اختلال به وقایع و آموختههای اخیر محدود میشود، اما بهتدریج به خاطرات قدیمی نیز آسیب میزند. بیمار پاسخ سئوالی را که چند لحظه قبل پرسیده فراموش میکند و مجدداً همان سؤال را میپرسد، وسایل خود را گم میکند و نمیداند کجا گذاشتهاست. بروز اختلال در حافظه و روند تفکر سبب آسیب عملکردهای اجتماعی و شخصی بیمار شده و در نتیجه ممکن است سبب افسردگی، عصبانیت و پرخاشگری و اختلال در خواب شود.
نیکخواه با اشاره به اینکه اگر فردی در سنین زیر ۵۰سال دچار فراموشی شود علتهای زیادی دارد که باید برای تشخیص به پزشک مراجعه کند، گفت: بهعنوان مثال فردی ممکن است به دلیل عفونتهای مغزی دچار فراموشی شود که این نوع از بیماری مغز را فقط دکتر متخصص میتواند تشخیص دهد. فردی که بهدلیل داشتن مشغلههای فکری زیاد، استرس و اضطراب فراموش میکند وسایل خود را کجا میگذارد، فقط نیاز دارد که مشغله فکری و استرس خود را کم کند.
وی ادامه داد: آلزایمر بیماری است که به طور کلی در دو گروه مردان و زنان رخ میدهد و بیشتر برای کسانی است که متوسط طول عمر آنها افزایش داشته است. در کشورهای سوئیس و سوئد به دلیل اینکه افراد زندگی راحتتری دارند و به همان نسبت طول عمر آنها بالا است بیشتر دچار آلزایمر میشوند. البته شایان ذکر است که این بیماری تا حدودی جنبه ارثی نیز دارد.
این متخصص مغز و اعصاب در خصوص پیشگیری از آلزایمر، عنوان کرد: برای پیشگیری باید تغذیه مناسب داشت که بهترین تغذیه شناخته شده در جهان تغذیه مدیترانهای است. تغذیهای که همراه با سبزیجات، گوشت سفید و کمترین چربی است. مصرف انواع مغزها بهشدت توصیه میشود. برای پیشگیری از آلزایمر مرتب ورزش کنید، زیرا بدن انسان به حرکت زنده است. ورزش سبب میشود که جریان خون به مغز به درستی انجام شود و سلولهای مغز از آسیبدیدگی زودرس در امان بماند. همچنین مطالعه زیاد و انجام کارهای فکری بسیار موثر است. مغز سیستمی دارد که هر چه بیشتر از آن کار بکشید، طول عمر آن بیشتر خواهد شد.
گفتنی است؛ بیماری فراموشی یا آلزایمر بیماری علاجناپذیری است که اولین بار توسط یک روانپزشک آلمانی به نام آلویز آلزایمر در سال ۱۹۰۶ میلادی معرفی شد. روز ۲۱ سپتامبر یا ۳۰ شهریور را روز جهانی آلزایمر معرفی کردهاند. در سال ۲۰۰۸ برای این روز شعاری در نظر گرفته شد.این شعار (No time to lose) است، به این معنی که زمانی برای تلف کردن نداریم.
انتهای پیام
نظرات