به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس که ۲۶ سال است بر مسند قدرت نشسته، هیچ تمایلی از خود برای کنارهگیری از قدرت نشان نداده است. برای دومین تعطیلات آخر هفته متوالی، وی با به تن داشتن جلیقه ضدگلوله و کلاه و در دست داشتن یک تفنگ در حالی که در محوطه محل سکونتش قدم میزد، دیده شد.
لوکاشنکو که روز یکشنبه ۶۶ ساله شد، در تلاش است تا هفتهها اعتراض و اعتصاب از زمان پیروزی در انتخابات ۹ اوت را کنترل و سرکوب کند؛ انتخاباتی که به گفته اپوزیسیون بلاروس در آن تقلب شده است. لوکاشنکو ضمن رد اتهام تقلب انتخاباتی، تاکید کرده معترضان که قبلا آنها را "خائن و وطنفروش" خطاب کرده بود، از خارج از کشور حمایت میشوند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، جمعی از تظاهرکنندگان نزدیک حصاری که دور میدان استقلال کشیده شده تعداد زیادی کدو بر زمین گذاشتند که در فرهنگ بلاروس اقدامی نمادین برای اعلام انزجار و بیاحترامی به شمار میرود.
تعداد دیگری از تظاهرکنندگان تابوتی بر دوش حمل میکردند که تمثیلی از به خاک سپردن آخرین دیکتاتور بلاروس را به نمایش میگذاشت.
بنابر این گزارش در جای دیگری خودروی مخصوص حمل زندانیان ساخته شده با مقوا به چشم میخورد که سویتلانا تسیخانوسکایا، رقیب انتخاباتی لوکاشنکو پشت فرمان آن نشسته بود.
در همین حال، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه از یک تماس تلفنی برای تبریک تولد استفاده کرده و از لوکاشنکو دعوت کرد تا به مسکو سفر کند؛ اقدامی که نشانهای از تمایل کرملین برای حمایت از لوکاشنکو است که در حال حاضر با ناآرامی در داخل کشورش و تهدید تحریمهای جدید غرب مواجه شده است.
عصر یکشنبه، دهها هزار معترض در مرکز مینسک، پایتخت بلاروس تجمع کرده و بادکنک، گل و پرچم در دست داشتند. بلاروس برای دوره کوتاهی در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی پرچم سفید-سرخ-سفید داشت و این پرچم به نشانهای از اعتراضات ضد دولتی تبدیل شده است.
خودروهای در حال عبور نیز برای همبستگی با این معترضان بوق میزدند. تعدادی از زنان شرکتکننده در این اعتراض نیز در مقابل صف نیروهای امنیتی بر روی زمین دراز کشیدند. معترضان سپس به محل سکونت لوکاشنکو رسیدند که توسط دیواری از نیروهای امنیتی که سپر در دست داشتند، محافظت میشد. تعدادی خودروی زرهی نظامی نیز در حال ورود به مرکز مینسک مشاهده شدند.
پلیس در طول روز یکشنبه بازداشتهای موقتی انجام داد و مردم را در ونهایی که همانند زندان حفاظ داشت، نگه میداشت. به گفته وزارت کشور بلاروس، در این روز دستکم ۱۴۰ تن بازداشت شدند.
نیکولای لاتیشنوک، یکی از معاونین رئیس جمهوری بلاروس برگزاری مذاکره با اپوزیسیون را رد کرد و گفت: به نظر من تنها ۲۰ الی ۳۰ درصد از جامعه بلاروس با لوکاشنکو مخالف هستند. بارها گفته شده که اجازه دهید درخصوص همه مسائل به صورت صلحآمیز تصمیمگیری شود.
بازداشت دستکم ۱۲۰ معترض
در سومین یکشنبه تظاهرات علیه لوکاشنکو نیز دستکم ۱۲۰ نفر بازداشت شدهاند اما تا کنون از تعداد تمام بازداشتشدگان احتمالی این روز گزارش قابل اعتمادی منتشر نشده است.
معترضان یک شورای هماهنگی تشکیل دادهاند که تعدادی از اعضای آن تلاش کردند با مقامات کاخ ریاست جمهوری وارد مذاکره شوند اما نیروهای امنیتی از نزدیک شدن آنها به کاخ جلوگیری کردند. لوکاشنکو هر گونه مذاکره با معترضان را رد میکند.
طی سه هفته گذشته دامنه حرکتهای اعتراضی در بلاروس بسیار گسترده شده اما لوکاشنکو همچنان به پستیبانی مسکو دلگرم است و با برگزاری مجدد انتخابات و کنارهگیری از قدرت با قاطعیت مخالفت میکند.
انتهای پیام
نظرات