• یکشنبه / ۲ شهریور ۱۳۹۹ / ۰۰:۱۵
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 99060100303
  • خبرنگار : 71038

رضا نصری مطرح کرد

«سورپرایز اکتبر» جناح ترامپ در ۲ ماه آینده

«سورپرایز اکتبر» جناح ترامپ در ۲ ماه آینده

یک کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل با اعتقاد بر این که تلاش‌های آمریکا برای فعال سازی مکانیزم ماشه از نظر حقوقی به نتیجه‌ای نمی‌رسد، تصریح کرد: امروز عملاً تنها راهی که برای آمریکا باقی مانده این است که نوعی انسداد در شورای امنیت به وجود بیاورد، سپس به صورت یک‌جانبه اعلام کند که از نظر واشنگتن قطعنامه‌های تحریمی پیش از انعقاد برجام برقرار و لازم‌الاجرا شده‌اند.

رضا نصری در گفت‌وگو با ایسنا در واکنش به این موضوع  که آمریکا اقداماتی را برای فعال سازی مکانیزم ماشه علیه ایران آغاز کرده است، این اقدامات با مخالفت چین ، روسیه ، اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی مواجه شده است ، به نظر شما تلاش های آمریکا در این زمینه به چه نتیجه ای منجر می شود و چه عوامل مثبت و منفی در این روند موثر و تاثیرگذار هستند؟ گفت: تلاش‌های آمریکا از نظر حقوقی به نتیجه‌ای نمی‌رسد. از همین الان چین، روسیه و سایر کشورها علناً اعلام کرده‌اند نامه آمریکا به شورای امنیت را شکایت‌نامه (Notification) طبق تعریف برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ نمی‌دانند. حتی بحث بر این بود که ریاست موقت شورای امنیت از توزیع این نامه - که وجاهتی در فرایند حل اختلاف برجام ندارد - میان اعضای شورای امنیت خودداری کند.

تنها راهی که برای آمریکا باقی مانده، ایجاد نوعی انسداد در شورای امنیت سازمان ملل متحد است 

 وی افزود:امروز عملاً تنها راهی که برای آمریکا باقی مانده این است که نوعی انسداد در شورای امنیت به وجود بیاورد، سپس به صورت یک‌جانبه اعلام کند که از نظر واشنگتن قطعنامه‌های تحریمی پیش از انعقاد برجام برقرار و لازم‌الاجرا شده‌اند. در این مقطع، دو قطب ایجاد خواهد شد: اکثریت قاطع دولت‌های جهان (از جمله همه اعضای باقی‌مانده برجام)  با این ادعای آمریکا مخالفت خواهند کرد و قطعنامه‌های تحریمی گذشته را الزام‌آور نخواهند دانست؛ و دولت‌ها و رژیم‌هایی که پذیرای موضع آمریکا خواهد بود. گروه دوم احتملاً متشکل از آمریکا، عربستان سعودی، اسرائیل و احیاناً‌ چند جزیره «سیاهی‌ لشگر» کوچک مانند میکرونزی، پالائو، جزایر مارشال و دومینیکن خواهد بود.

«سورپرایز اکتبر» جناح ترامپ در دو ماه آینده

نصری ادامه داد: قابل پیش‌بینی است که دولت آمریکا در ماه اکتبر - یعنی پیش از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری - به بهانه اجرایی کردن (Enforcement) این قطعنامه‌ها، مبادرت به تشکیل یک ائتلاف کند و با تشدید تنش و تهدیدات نظامی احساسات ناسیونالیستی مردم آمریکا را برانگیزد و موقعیت انتخاباتی ترامپ را تقویت کند. به بیان دیگر،‌ این سناریو می‌تواند «سورپرایز اکتبر» جناح ترامپ در دو ماه آینده باشد.

چرایی افزایش جسارت برخی از کشورها در برابر دولت آمریکا ؟

 این تحلیل‌گر ارشد مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال  که فکر می‌کنید موضع دیگر اعضای شورای امنیت در این ارتباط چگونه خواهد بود؟ تحلیل تان از موضع گیری صریح تروئیکای اروپایی در این زمینه چگونه است با توجه به این که آن‌ها در بحث قطعنامه تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران به مانند اکنون موضوع چندان صریحی نگرفتند و به دادن رای ممتنع اکتفا کردند ؟ اظهار کرد : موضع سایر اعضای شورای امنیت و موضع تروئیکای اروپایی و اتحادیه اروپا همسویی با موضع و تفسیر ایران از قطعنامه ۲۲۳۱ است. موضع ایران یک موضع حقوقی، اصولی، و ریشه‌ دوانده در حقوق بین‌الملل است که مخالفت با آن بدعت خطرناکی برای آینده شورای امنیت و به طور کلی‌تر برای مقوله دیپلماسی پایه‌گذاری خواهد کرد. در واقع، کشورهایی که افق دیدشان از مدت زمان زمامداری ترامپ فراتر می‌رود از رد مواضع اصولی ایران و همسویی با موضع غیرقانونی و نامتعارف ترامپ پرهیز خواهند کرد و  اگر تابه حال هم با احتیاط رفتار می‌کردند، به ظاهر الان با جسارت بیش‌تری جلوی آمریکا می‌ایستند. بخشی از این جسارت مربوط به قابلیت ایران در تسخیر افکار عمومی به نفع خود و استدلالات بسیار محکم حقوقی و منطقی است، بخشی از آن مربوط به افراط و لجام‌گسیختگی آمریکا در اتخاذ مواضع نامتعارف و غیرقانونی و بخشی دیگر مربوط به احتمالی است که برای پیروزی رقیب ترامپ در انتخابات قائل هستند. 

در ۷۰ سال گذشته، کم‌تر پیش آمده هم‌پیمانان فرا آتلانتیک، یکدیگر را این طور سنگ روی یخ کنند

 وی تاکید کرد: در هر حال، ایستادگی آن‌ها( تروئیکای اروپایی ) در تاریخ متاخر سازمان ملل بی سابقه است. آمریکا برای اینکه القا کند شکایت‌نامه‌اش - آنطور که قطعنامه ۲۲۳۱ مقرر می‌دارد - پس از اتمام فرایند قانونی «حل اختلاف» در برجام تسلیم شورای امنیت شده، در نامه‌اش به «تلاش‌های انگلیس، ‌فرانسه و آلمان» در این راستا ارجاع داده است. انگلیس و فرانسه و آلمان هم در اعلامیه خود تاکید کردند شکایت‌نامه آمریکا مغایر با «تلاش‌»های آن‌هاست! در ۷۰ سال گذشته، هم‌پیمانان فرا آتلانتیک کم‌تر پیش آمده یکدیگر را اینطور سنگ روی یخ کنند!

دولت ترامپ همچنان نتوانسته از پس دستگاه دیپلماسی ایران بربیاید

 نصری در واکنش به این سوال که دیپلماسی ایران در  دورانی که در این ارتباط تصمیم گرفته می‌شود باید چگونه باشد و روند تلاش‌های صورت گرفته از سوی ایران را چطور ارزیابی می کند ؟ تصریح کرد : آمریکا و عربستان و اسرائیل و سرمایه‌گذاران ضد ایرانی در نیویورک و واشنگتن در سال‌های گذشته بدون اغراق میلیاردها دلار به ایجاد شبکه وسیعی‌ای‌ از بنگاه‌های روابط عمومی (PR firms)،‌ موسسات متخصص در امور مالی و بانکی، بنگاه‌های حقوقی (Law firms)،‌ لابی‌های توانمند در امر قانونگذاری و حتی سازمان‌های به ظاهر علمی اما با بازوهای امنیتی  معطوف کرده‌اند تا در کنار وزارت امور خارجه آمریکا و وزارت دارایی و سایر نهادهای ایالات متحده بتوانند از تمام ظرفیت‌های موجود در صحنه بین‌المللی - از جمله از سازوکارهای سازمان ملل و ابزاری که در اختیار دارند - علیه امنیت و تمامیت ایران استفاده کنند. در سوی دیگر، دیپلمات‌های ایران - که شاید حقوق‌شان با احتساب ریزش ارزش ریال ماهانه‌ به چند صد دلار هم نمی‌رسد - چنان با تدبیر و تخصص و هوشمند در مقابل آن‌ها عمل کرده‌اند که نه تنها در سه سال گذشته تمام تلاش‌های آمریکا برای استفاده از ظرفیت شورای امنیت علیه ایران عقیم ماند (از جمله در مورد فعالیت‌های موشکی کشور)، بلکه، امروز نماینده دولت آمریکا پس از دو شکست مفتضحانه در ظرف چند روز ، رسماً رفتار متحدین دیرینه خود را «به شدت ناامیدکننده»‌ می‌خواند و آقای پمپئو از اینکه دولت‌های اروپایی «با آیت‌الله‌های ایران» همسویی کرده‌اند ابراز تاسف می‌کند! یعنی با تمام این امکانات و حتی با تعویض و اخراج سه مشاور امنیت ملی، یک وزیر امور خارجه، یک نماینده ویژه ایران (برایان هوک) و شاید یک وزیر دیگر (پمپئو) در آینده، دولت ترامپ همچنان نتوانسته از پس دستگاه دیپلماسی ایران بربیاید.

آغاز یک روند تاریخی در شورای امنیت سازمان ملل متحد

این تحلیل گر ارشد مسائل بین‌الملل ، در پاسخ به این پرسش که عده ای روند تحولات اخیر در شورای امنیت سازمان ملل متحد را روندی تاریخی عنوان کرده اند که در این شورا سابقه نداشته است نظر شما در این ارتباط چیست؟ تصریح کرد : موافقم. در تمام دوران جنگ سرد - که بخش عمده‌ای از قرن بیستم در آن طی شد - به ندرت اعضای متعلق به قطب غرب با آمریکا در صحن علنی سازمان ملل مخالفت می‌کردند. پس از فروپاشی شوروی نیز عمده‌ترین صحنه تقابل نسبی چند کشور غربی با آمریکا در ماجرای طرح حمله نظامی ایالات متحده آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ بود که «فرانسه» پیشتاز مخالفت با آن شد و بلافاصله پس از آغاز حمله نظامی موضعش را به نفع واشنگتن تعدیل کرد و حتی ژاک شیراک (رئیس‌جمهور وقت فرانسه) برای دلجویی از جرج بوش به واشنگتن رفت و اظهار ارادت کرد.

نصری تاکید کرد: هیچ مورد دیگری سراغ ندارم که تمام کشورهای اروپایی اینگونه یک‌صدا - آن هم به صورت تحقیرآمیزی - با دولت آمریکا برخورد کرده باشند.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۶:۵۸

امیدوارم تا دو ماه دیگر این گزارش را در یاد داشته باشید. مجددا ایران سنگ روی یخ خواهد شد و منتظر واکنش کارشناس و خبر نویس این خبر هستم

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۹:۴۶

ظاهرا شما خيلي علاقه داري كه ايران عزيزم، سنگ روي يخ بشه.والا من كه تا حالا نديدم سنگ رو يخ بشيم. متاسفم براتون

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۰:۵۳

مگ خودت ایرانی نیستی؟؟؟؟ اگ نشد چی غریبه؟؟؟؟

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۷:۳۷

جون مادراتون قیمت ماشینو درست کنید همه دنیا یک قیمت کشور ما یک قیمت دلالی

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۰:۴۷

داداش غیر ممکنه درست بشه، من اچ سی کراس سال96 خریدم 45 صفر، الان 320 تومنه لعنت خدا به ایران خودرو و سایپا

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۳:۱۶

مگه فقط ماشینه که گرونه الان همه چی گرون شده

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۸:۰۸

این یعنی مقاومت اگرمقاومت ورهبری شجاع ایران کوتاه امده بودنددرهرسال بایدچنین روزهای راتجربه میکردیم ولی الا ن دیگربحول قوت خداند این روزهای سخت تمام میشود وانهاهم درسرشان خیالهای باطلی نمیگذرانند

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۱:۲۷

خلیل خلیلی هستم یک پاسدار اطلاعاتی

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۸:۴۷

اشتباه محاسباتی دارید و زمان آن را نشان خواهد داد . بجای ارائه تفسیرهائی که به مضاق بعضی ها خوش بیاید مسئولین را از خطراتی که در پیش روست آگاه کنید تا نسبت به درک صحیح موقعیت و اعمال سیاست های مناسب با منافع ملی اقدام نمایند . همین الان روسیه از ترس تحریم های آمریکا هواپیمای مسافربری به ما نمی دهد .

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۸:۴۸

خیلی خوب حرف میزنی اما همین الان که امریکا تو برجام نیست و بقیه هستند حتی روس و چین حاضر نیستند قراداد اقتصادی با ایران ببندن-روحانی یه حرف درست زد اونم کدخدا بود

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۸:۵۲

به به چه سورپرایزی!!!!!!

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۸:۵۷

من هم معتقدم که برای ترامپ جایگاه شورای امنیت مهم نیست و با انسداد و یک جانبه گرایی خوشحال هم میشه از تضعیف این جایگاه

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۸:۵۹

ادامه قبلی البته این رو هم بگم آمریکا غیر از این دیگه راهی نداره و مجبوره نوعی انسداد در شورای امنیت ایحاد کنه چون اکثر اعضا این بار در مقابلش هستن نه موافقش

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۹:۴۸

ب اروپایی ها اعتباری نیست اونها دولتهای کثیفی هستند ک هر وقت منافعشون اقتضا کرده علیه ایران وارد عمل شدن. حتی چین و روسیه....

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۹:۲۳

من فکر میکنم با این سورپرایز هم آمریکا نمیتونه موفق باشه برا همراه کردن افکار عمومی . هر چند ترامپ غیر قابل پیشبینی است کاراش

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۹:۲۴

متاسفانه باز هم مثل تحریم یک جانبه و غیر قانونی آمریکا علیه ایران که همه کشور ها از آن پیروی کردند همان شرایط تکرار خواهد شد و مخالفان تحریم در عمل با آمریکا خواهند بود چون قلدر است.

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۰۹:۲۸

این میتواند شروع یک تراژدی سیاسی برای یک قدرت استکباری باشد که دوران افول خود را تجربه خواهد کرد

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۰:۴۸

امیدوارم همینطور بشه که میگی، ولی این کفتارای زالو صفت هرجا کم بیارن وارد جنگ میشن، خدا نکنه جنگ بشه

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۰:۴۴

بزودی جنگ رو شروع میکنه

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۱:۱۹

واقعا سرداردیپلماسی با توانایی وعلم واگاهی که داشت توانست همه رابا خود همسو کنند ودرسیاست خارجه واقعا موفق بوده وایران را سربلند کرده

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۱:۳۷

ما پیرو حسینیم.هیهات منا الذله

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۲:۱۱

اینا رو ولش .بورس رو چرا گند زدین

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۲:۳۰

در توانمندی و تخصص و تبحر تیم دیپلماسی دولت و در راس آن آقای دکتر ظریف هیچ شکی نیست. تاریخ ایران سرداری همچون ظریف را کمتر به خود دیده است اما واقعیت این است که دنیا دنیای منافع است و قوانین و مقرارت بین المللی، تنها برای ملت های ضعیف نوشته می شود و به و یژه اکنون که قلدرمابی همچون ترامپ در راس کار است، در صورت احساس شکست، نه تنها مهره های شطرنج را به هم خواهد ریخت، بلکه چه بسا کل صفحه شطرنج را به گوشه ای پرت کند. در این صورت به طور قطع، گرچه شاید با اندکی "منن و منن" اما بالاخره چه اروپا و چه چین و روسیه با او هم صدا خواهند شد. دنیا دنیای منافع بوده، هست و خواهد بود... . هرگز مباد آن روز.

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۳:۱۰

به نظر من دیپلماسی در چهار چوب قانون اساسی از وظایف وزارت امور خارجه با سکانداری شخص وزیر هست , چرا هر کسی در این امور مداخله و اظهار نظر غیر مسوولان می کند .

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۳:۳۲

مردک قمارباز

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۲ ۱۵:۴۵

تحلیل آبکی

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۳ ۰۲:۲۲

مردم آمریکا سر از تحریمم و شورای امنیت در نمیارن واسشون مهم نیست چیزی که میتونه بکشدشون پای صندوق به نفع ترامپ یه جنگ حیثیتیه امیدوارم نیازی نباشه و جو‌بایدن تو نظرسنجی ها بیاد پایین تر از ترامپ تخمل این یکی رو نداریم واقعا

avatar
۱۳۹۹-۰۶-۰۳ ۱۱:۱۵

به نظر من علت همراهی کردن اروپا با ایران توافقات پشت پرده با آمریکاست که گفتند تو که میتونی هر کاری دلت خواست بکنی ولی برای این که ایران همچنان پایبند به تعهداتش در برجام باقی بمونه � ظاهراً مخالفت می‌کنیم با آمریکا که حالا که هیچ کدوم از تعهداتمان را عملی نکردیم به صورت کلامی یه مخالفت الکی با آمریکا داشته باشیم برای همین با آمریکا همراهی نکردند در واقع ما همه تعهدات را انجام دادیم اما هیچ کاری نکردند و با فریب ما را همچنان متعهد به برجام نگه داشتن