عمده مشکل نانواییها در تامین آرد است، آنها سهمیه آرد خود را متناسب با میزان تولید نمیدانند و میگویند که مجبور هستند از بازار آزاد خریداری کنند، به همین دلیل ۱۰۰ یا ۲۰۰ تومان به قیمت نان اضافه میکنند تا بتوانند به پخت خود در ماه ادامه دهند.
در این میان بازرسان اتاق اصناف و سازمان صمت نیز برای رعایت قوانین مجبور به برخورد با نانواییها به دلیل گرانفروشی هستند، در حالی که نانوایان مدعیاند با وجود اینکه هزینههای اداره نانوایی افزایش داشته، اما قیمت نان تغییری نکرده است.
با وجود تمام این مسائل، قانون نرخی را برای نانواییها تعیین کرده که رعایت نکردن این نرخ تخلف محسوب میشود، گزارشهایی نیز در خصوص این عدم رعایت قیمت مشخص شده وجود دارد، به همین علت روز گذشته طرح تشدید نظارت بر واحدهای صنفی نانوایی با همکاری بازرسان سازمان صمت، اتاق اصناف و بازرسان اتحادیه نانوایان در مشهد آغاز شد.
بازرسی از نانواییهای مناطق ۱۰گانه مشهد
مهدی مقدسی، مسئول بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، در خصوص طرح تشدید نظارت بر واحدهای صنفی نانوایی، اظهار کرد: ما مطلع شدیم که متاسفانه برخی از نانوایان قیمتهای مصوبی که تایید و ابلاغ شده را رعایت نمیکنند، البته تعدادشان بالا نیست، اما به این دلیل که نان قوت غالب مردم بوده، ما در این زمینه با کسی شوخی نداریم و یکی از خط قرمزهای ما است.
وی افزود: متاسفانه برخی قیمت نان را حدود ۲ تا ۳ برابر افزایش دادند و تعدادی نیز وزن نان را کم کردند. اگر ۲ تا ۳ هزار نانوایی داریم، درصد محدودی این کار را انجام دادند، اما همان درصد کم نیز برای ما قابل قبول نیست، بنابراین طرح ضربتی یک روزه برخورد با نانوایان متخلف را برنامهریزی کردیم.
مقدسی بیان کرد: از مدیرکل تعزیرات حکومتی دستور گرفتیم که آرد در نانواییهای بدون پروانه تحت عنوان تبصره ۴ ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا به عنوان قاچاق توقیف و به سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی منتقل شود. برای گرانفروشی و کمفروشی آنها نیز پرونده تخلف تعزیری تنظیم میشود، علاوه بر این اگر ظرف ۷ روز قیمتهای خود را اصلاح نکنند، منجر به پلمب آن واحدها در ۷ روز آینده خواهد شد.
مسئول بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان صمت خراسان رضوی ادامه داد: مناطق ۱۰گانه بررسی و انتخاب شده که کار مشترکی میان بازرسان سازمان صمت، اتاق اصناف و بازرسان اتحادیه نانوایان بوده و اتاق اصناف محوریت این اقدام را پذیرفته است. گشتهای خودرویی با نصب بنر به سمت شهر خواهند رفت و هدفگذاری روی واحدهایی است که تخلف آنها بیشتر بوده و از قبل شناسایی شدهاند.
تا زمانی که قیمت نان تغییر نکرده، نانوا موظف است آن را رعایت کند
محمود بنانژاد، رئیس اتاق اصناف مشهد، نیز در خصوص این طرح، تصریح کرد: ما ۹۶ اتحادیه را در زیرمجموعه اتاق اصناف داریم که از این تعداد چند مورد اهمیت ویژهای دارند، از جمله اتحادیه نانوایان که با قوت روزانه مردم سروکار دارند و شغلی است که در سلامت و قوت مردم تاثیر مستقیمی دارد.
وی خاطرنشان کرد: چند ایده در خصوص گشتهای مشترک وجود داشت. از قبل بازرسیهایی انجام میشد، اکنون نیز مانوری است که اطلاعرسانی در سطح شهر انجام شده و نانواییها هم باید اطلاع پیدا کنند که نظارت انجام میشود. پروتکلها و دستورالعملهای بهداشتی در دستور کار نظارتی ما قرار دارد که باید حتما رعایت کنند. از اسفند ماه به بعد در این زمینه تغییراتی را در نانواییها احساس کردیم، اما همانند جامعه عادیسازی شد و تقریبا به حالت قبل برگشته است.
بنانژاد با بیان اینکه هر نفر به طور متوسط روزانه سه بار با حوزه اصناف سروکار دارد، عنوان کرد: مردم هر روز با نان سروکار دارند، بنابراین لازم است حتما در خصوص کیفیت، کمیت و قیمت کنترل و نظارت صورت گیرد. بخشهایی دست نانوا است که قطعا باید رعایت و کنترل کند اما بخشی مانند کیفیت نان دست نانوا نیست، بلکه به کیفیت آرد، پخت و پز و خمیرمایه نیز بستگی دارد. کمیت در دست نانوا بوده و قیمت آن مشخص شده، هرچند ممکن است ایراداتی به قیمت وجود داشته باشد، البته ما به دنبال اصلاح قیمت هستیم و تمام این موضوع مربوط به استان نیست، بلکه باید به صورت کشوری تغییراتی اتفاق بیفتد.
رئیس اتاق اصناف مشهد اضافه کرد: ما به دنبال این هستیم که این تغییرات اتفاق بیفتد تا کسب و کار نانوا برای وی سودآور باشد که به سمت تقلب و تخلفات دیگر نرود. تا زمانی که همین قیمت وجود دارد نانوا موظف است آن را رعایت کند. تلاش میکنیم با کمک سازمان صمت، استانداری و کارگروه گندم و آرد اصلاحی در قیمت نان انجام شود. شاید برای مردم سخت باشد اما باید اتفاق بیفتد تا نانوایی پابرجا بماند و به درستی کار کند.
وی با اشاره به اینکه بررسی و نظارت گشتها در زمینه کیفیت، کمیت و قیمت به خصوص در نانواییهای یارانهای کامل است، تصریح کرد: نانواییها باید ساعت را رعایت کنند، زیرا اگر یک ساعت از کار خود کم کند به این معنی است که آرد آن یک ساعت اضافه میآید. همچنین باید ساعت کار را در معرض دید مردم نصب کنند. مردم نیز به عنوان مطالبهگر نقش ویژهای ایفا میکنند که نیاز داریم به ما کمک کنند و ما نیز تلاش میکنیم بدون تنش و بروز مشکل بازار را کنترل کنیم تا آرامش در سطح جامعه ایجاد شود.
به همراه با بازرس اتاق اصناف و سازمان صمت به محله الهیه رفتیم تا از نزدیک شاهد اقدامات نظارتی این طرح باشیم. در این بازرسی به نانواییهایی سر زدیم که احتمال تخلف در آنها وجود داشت و اکثر آنها نیز ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومان به قیمت نان خود اضافه کرده و میزان آن را کم کرده بودند که برای آنها پرونده تشکیل شد.
در یک نانوایی که پخت نان بربری داشت، نان لواش بدون سیب سلامت فروخته میشد که بازرسان به عنوان تخلف به وی تذکر دادند و بیان کردند که حتما باید تاریخ تولید و انقضا داشته باشد. این نانوایی همچنین نان ۸۰۰ تومانی را ۱۰۰۰ تومان میفروخت و ادعا میکرد که وزن را از ۳۸۰ گرم به ۴۰۰ گرم رسانده، در نان روغن استفاده میکند و کیفیت خوبی هم دارد که حتی دو روز ماندگاری دارد.
وی همچنین مدعی بود که نان کنجدی را ۱۲۰۰ تومان میفروشد، در حالی که فیش خرید مشتریان قیمت ۱۵۰۰ تومان را نشان میداد.
نانوایی دیگری که به دلیل گرانفروشی برای وی پرونده تشکیل شد، عنوان کرد که خمیرمایه را ۲۰۰ تومان میخریدم اما الان باید ۳۳۰ تومان بخرم، روغن ۲۰ لیتری از ۱۰۸ هزار تومان به ۱۶۸ هزار تومان رسیده و مزد کارگر گران شده است، پخت این نان برای من صرف نمیکند.
به نانوایی دیگری سر زدیم که گرانفروشی داشت و نان را به جای ۶۰۰ تومان، ۷۰۰ تومان میفروخت، نرخنامه را در معرض دید مشتریها قرار نداده بود و پروتکلهای بهداشتی را نیز رعایت نمیکرد. وی در خصوص نداشتن نرخنامه بیان کرد که وقتی برای گرفتن پروانه کسب رفتیم به ما نرخنامه چاپی ندادند و ما هم نرخنامه مصوب شده نگرفتیم، به ما گفتند نان ماشینی را ۷۰۰ تومان بفروشید. همه همین نان را ۷۰۰ تومان میدهند، ما هم همین قیمت میفروشیم.
اتحادیه میگوید نان را ۱۰۰۰ تومان بفروشید ما پشتتان هستیم
نانوای دیگری در خصوص علت گران فروختن نان خود میگوید که نصف آرد مورد نیاز خود را باید آزاد خریداری کنم که ۱۰۳ هزار تومان قیمت دارد. اتحادیه به من میگوید شما ۱۰۰۰ تومان بفروشید ما پشتتان هستیم. اگر دانهای ۲۰۰ تومان بیشتر میفروشم به دلیل تورم، قیمت خمیرمایه و آرد آزاد است.
یک نانوای دیگر هم عنوان میکند که ما در ماه ۳۰۰ بسته آرد مصرف داریم اما ۱۶۰ بسته میگیریم و بقیه آرد را باید به صورت آزاد تهیه کنیم، وگرنه باید ۱۵ روز پخت داشته باشیم و ۱۵ روز تعطیل کنیم. باید قیمت را ۱۰۰ تومان افزایش دهیم تا بتوانیم هزینه آرد آزاد را تامین کنیم. سه سال است قیمت نان همین بوده و اضافه نشده، سهمیهای هم برای آرد اضافه نمیکنند. این ۱۰۰ تومان را اضافه میبینید اما درد دل ما را بشنوید و مشکل ما را حل کنید.
وی ادامه میدهد که زندگی یک کارگر با روزی ۱۰۰ هزار تومان نمیچرخد، باید ۲۰۰ بسته آرد اضافه بخریم تا هزینه کارگر را بدهیم، این ۱۰۰ تومان افزایش قیمت برای همین است و به جیب من نمیرود.
تشکیل ۴۲ گزارش تخلف در روز اول طرح تشدید نظارت بر نانواییها
امیر دلداری، مدیر بازرسی و نظارت اتاق اصناف مشهد، در خصوص آمار تخلفات طرح تشدید نظارت بر واحدهای صنفی نانوایی در روز اول، اظهار کرد: در اولین روز این طرح، گشتهای مشترکی با همکاری بازرسان سازمان صمت، اتاق اصناف و اتحادیه نانوایان تشکیل شد که در نهایت پروندهها را برای رسیدگی به تعزیرات میفرستیم.
وی افزود: ۱۰ تیم بازرسی تشکیل شده و در واحدهای صنفی نقاط مختلف شهر بازرسی را انجام دادند که طی روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت. در این گشت ۱۲۱ واحد صنفی بازرسی شدند که حدود ۴۲ فرم گزارش تخلف به ارزش ۷۶۰ میلیون ریال تنظیم شد و این تخلفات در مناطق مختلفی از شهر بوده است.
دلداری گفت: شهروندان در صورت مشاهده تخلف، آن را به شماره پیامک ۳۰۰۰۱۳۴۱۲۴ و یا تلفن ۳۱۷۳۰ گزارش دهند. هرگونه افزایش خودسرانه قیمت نان تخلف است و تا زمانی که تصمیمی در کارگروه گندم، آرد و نان استان مبنی بر افزایش قیمت گرفته نشود، باید نرخنامهها نصب باشد و قیمتها رعایت شود.
این نظارتها بر قیمت و بازرسی برای جلوگیری از تخلفات اقدام مناسبی است اما آیا جریمه نانوایان با وجود اینکه مشکلات افزایش هزینهها این صنف را به خود درگیر کرده، موثر واقع میشود یا نیاز است که مسئولان کمک بیشتری برای حل مشکلات نانوایان کنند و تنها به فکر ثابت نگه داشتن قیمت نان به هر قیمتی نباشند.
انتهای پیام
نظرات