اغلب دریانیها به تهران مهاجرت کرده و در صنعت خواروبار و لبنیات روزگار میگذرانند و فقط شش ماه از سال را در این روستا سپری میکنند.
در این شهر آقای علیرضا کردیان، به زنبورداری مشغول بوده و صاحب کارخانه فرآوری عسل نیز هست. وی سالانه مقادیر بالای عسل را از کندوهای خود برداشت میکند و با خرید عسل سایر زنبورداران، محصول را در بستههای مخصوص به سایر نقاط استان، کشور و حتی سایر کشورها صادر میکند.
وی در گفتوگو با ایسنا، اظهار میکند: امسال به خاطر شرایط کرونایی فروش عسل بالایی داریم و در کنار آن، عصاره بره موم و ژل رویال نیز به عنوان ویروس کش قوی و تقویت کننده سیستم ایمنی مصرف خوبی دارند.
وی با اشاره به داشتن ۱۰۰۰ کندوی مدرن زنبورعسل و ۱۵۰ کندوی بومی، میگوید: امسال حدود ۲۲ الی ۲۵ تن عسل برداشت خواهیم کرد.
کردیان میافزاید: عسلها پس از برداشت به واحد بسته بندی انتقال مییابد و پس از طی مراحل پاستوریزاسیون، فرآوری شده و عرضه بازارهای داخلی و خارجی میشود.
وی میگوید: میزان ظرفیت تنها کارخانه فرآوری عسل در دریان که متعلق به بنده است، ۳۶۹ تن در سال بوده که حتی مقادیر بالایی از ظرفیت به کار گرفته میشود.
وی ادامه میدهد: شهر دریان، در یک منطقه ییلاقی با پوشش گیاهی فوق العاده برای پرورش زنبورعسل قرار دارد، زنبورها از گیاهان دارویی تغذیه میکنند از این رو کیفیت عسلهای منطقه دریان بسیار بالا است.
کارگران برداشت عسل در مزرعه آقای کردیان مشغول کار هستند و پس از برداشت موم از کندو، آنها را در یک دستگاه قرار میدهد و سپس عسل خالص در ظرفهای بزرگ جمع آوری میکنند.
دریان از توابع شهرستان شبستر در آذربایجان شرقی است، در کوچه و خیابانهای مختلف این شهر میتوان ویلاهای لاکچری با ماشینهای مدل بالا را رویت کرد که متلعق به بومیان این شهر است که با کار و تلاش توانستهاند به درجات بالای زندگی مرفه برسند.
دریان یک شهر مذهبی و خوش آب و هوا نیز محسوب میشود چرا که از دیرباز و به رسم گذشتگان در انتهای هر کوچه یک مسجد وجود دارد. در این شهر چند استخر آب و کانالهای بسیاری نیز به چشم میخورد که محل عبور و گذر آب به باغات و مزارع است.
عسل طبیعی قابل تشخیص با رنگ و بوی خاص نیست
کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز در گفتوگو با ایسنا، در خصوص نحوه تشخیص عسل طبیعی با مصنوعی، میگوید: عسل طبیعی از لحاظ PH، درصد ساکارز و نسبت قند قابل تشخیص است و نمیتوان از روی شکل ظاهری و عطر و بو هیچگونه قضاوتی کرد.
مسعود رئوف با بیان اینکه اگر درصد ساکارز کمتر از سه درصد باشد، خلوص عسل بیشتر خواهد بود، میافزاید: عسل همواره توسط زنبور تولید میشود اما آنچه که مهم است، مواد اولیه و تغذیه این زنبورها و مقدار مصرف قند و شکر است.
وی ادامه میدهد: تمامی نقاط استان به خاطر شرایط اقلیمی، استعداد پرورش زنبور عسل را دارد و عسلهای این منطقه پس از کردستان، طبیعی ترین عسل کشور محسوب میشود.
وی میگوید: با توجه به تنوع پوشش گیاهی، منابع طبیعی، باغات و مزارع، زنبورهای استان معمولا از انواع پوشش گیاهی تغذیه میکنند که باعث شده جزو عسلهای مرغوب و چند گیاهه در دنیا مطرح شود که حتی عسلهایی به رنگ زرد روشن تا قهوهای تیره را تولید میکند.
رئوف با بیانکه عسل باید در دمای محیط نگه داری شود چرا که انجماد و حرارت به بافت عسل صدمه میزند، میگوید: عسل اگر کهنه شود و زیاد حرارت ببیند، احتمال تولید ماده اچ ام اف که یک ماده سمی است در آن بیشتر میشود؛ حتی مخلوط عسل با چای داغ نیز این ماده را تولید میکند.
فعالیت ۱۲۲۰ زنبوردار در شبستر
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شبستر نیز در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به فعالیت ۱۲۲۰ زنبورستان در شبستر، اظهار میکند: ۱۴۲ هزار و ۴۰۰ کندو در شبستر مشغول به ساخت عسل و سایر محصولات هستند.
محمد توحیدی میافزاید: شبستر از لحاظ تولید عسل به عنوان ششمین شهرستان در استان مطرح است و دارای سه کارخانه فرآوری با ظرفیت سالانه تولید ۱۶۸۰ تن عسل بوده که حتی عسل از سایر شهرستانها نیز خریداری شده و بسته بندی میشود.
وی ادامه میدهد: محصولات دیگری چون بره موم، ژله رویال و زهر زنبور عسل نیز در کارخانجات این شهرستان تولید میشوند.
وی متذکر میشود: جهاد کشاورزی شبستر برنامه دارد تا با توجه به شرایط اقلیمی بکر این شهرستان و استقبال مردم، پتانسیل تولید عسل را افزایش دهد چرا که شبستر از یک طرف کوهپایه بوده و از طرف دیگر در حاشیه دریاچه ارومیه واقع شده است.
رتبه اول آذربایجان شرقی در تعداد کندوی زنبور عسل
سرپرست معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز در گفتوگو با ایسنا، اظهار میکند: تعداد یک میلیون و ۱۷۶ هزار کندوی مدرن و ۲۵۰ هزار کندوی بومی در استان وجود دارد که به عنوان رتبه اول کشور در این خصوص مطرح است.
جاوید بهروزین میافزاید: استان با تولید سالانه ۱۵ هزار تن عسل، دارای رتبه دوم کشور بوده و ۱۴ هزار زنبورستان و زنبوردار در آمارگیری سالانه سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی شناسایی شدهاند.
صادرات ۴۳ تن عسل در چهار ماهه اول سال جاری با وحود محدودیتهای کرونایی
وی میافزاید: در چهار ماهه اول سال ۹۸، حدود ۴۸ تن صادرات عسل به کشورهای عراق، مالزی، لبنان، امارات و کانادا داشتیم که این مقدار در مدت مشابه سال ۹۹ با وجود محدودیتهای کرونایی به ۴۳ تن عسل رسیده است؛ صادرات عسل در مجموع سال ۹۸ نیز حدود ۱۱۶ تن بود.
وی ادامه میدهد: هر کسی که علاقه به زنبورداری داشته باشد میتواند در منطقهای با آب و هوای مساعد اقدام به خرید کندو و پرورش عسل کند؛ یک زنبوردار حداقل باید ۴۰ کندوی مدرن داشته باشد تا در سامانه پهنه بندی ثبت شود.
بهروزین در خصوص تسهیلات ارائه شده به زنبورداران، میگوید: زنبورداران میتوانند از طریق سرمایه در گردش و از محل تبصره ۱۸، تسهیلاتی با درصدهای ۱۲ تا ۱۸ نسبت به مناطق با برخورداری مختلف دریافت کنند البته بر اساس ابلاغ جدید وزارت، مقرر شده تسهیلاتی با کارمزد ۱۸ درصد برای خرید کندو به زنبورداران دارای پروانه اعطا شود.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه عسل محصول فرعی زنبور است، میگوید: در آذربایجان شرقی مراکز تحقیقاتی و تولیدی بسیاری در این صنف فعالیت میکنند و اشخاص بسیاری همچون مرحوم استاد پوراصغر در این زمینه اقدامات مهمی انجام دادهاند.
آذربایجان شرقی رتبه اول بسته بندی عسل در کشور
ایاز برنو میافزاید: بسته بندیهای عسل در شرق، غرب و حتی شمال غرب کشور اغلب در آذربایجان شرقی انجام میگیرد و این استان در زمینه بسته بندی عسل دارای رتبه اول در کشور است.
وی ادامه میدهد: ۳۶ واحد فرآوری با ظرفیت بسته بندی ۱۸ هزار تن در استان فعالیت میکنند که استان را چشم امید شمالغرب کرده است.
وی متذکر میشود: حتما در اغلب برندهای مطرح عسل در کشور نامی از آذربایجان شرقی دیده میشود و موفقیتهای خوبی توسط زحمت کشان سرمایه گذار استان در این زمینه انجام گرفته و در حال گسترش است.
برنو میگوید: دستگاههای فرآوری عسل استان بسیار مدرن و همپای سطح تکنولوژی اروپا هستند و روز به روز نیز به سمت بهبود و توسعه این امکانات پیش میرویم.
وی میافزاید: زحمت اصلی در زمینه بسته بندی عسل و حتی سایر محصولات استان بر دوش سرمایه گذاران فهیم استان قرار دارد که امیدواریم سایه این عزیزان همواره بر سرمان باشد.
انتهای پیام
نظرات