محمدعلی بصیری در گفتوگو با ایسنا در خصوص انفجار مهیب در بیروت پایتخت لبنان، اظهار کرد: اخبار و تحلیلهایی که در خصوص این حادثه تا الان منتشر شده عمدتاً بر این نکته تأکید دارد که انفجار ناشی از یک اتفاق و اهمالکاری بوده که کنار انبار مواد پتروشیمی نیتراتی، ترقه و وسایل آتشبازی وجود داشته و سبب بروز این حادثه دردناک شده است، اما اتهامهایی از طرف جریانهای موافق و مخالف در لبنان زده شده که این انفجار احتمال دارد ریشه در اختلافات داخلی داشته و قرار بوده روز جمعه نتیجه دادگاه رفیق حریری مشخص شود به همین دلیل ممکن است جریانهایی در انفجار دست داشته باشند.
وی افزود: همچنین ادعا شده که یک پهباد در انفجار دوم بر فراز شعلههای آتش دیده شده است. بنابراین در این زمان نمیتوان اظهار نظر قطعی کرد که انفجارِ بیروت ناشی از ادامه تنشها و درگیریهای داخلی و منطقهای لبنان بوده و یا صرفاً یک اتفاق بوده است، پس باید منتظر بود تا تحقیقات در این باره کامل شود.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان در خصوص احتمال دست داشتن رژیم صهیونیستی در این حادثه، تصریح کرد: این امکان وجود دارد چراکه در سیاست هر احتمالی را میتوان متصور بود، اما هنوز مستندات قوی که این فرضیه را ثابت کند و یا طرفی که مسئولیت این حادثه را بر عهده بگیرد مطرح نشده که بتوان بر اساس آن تحلیل قطعی ارائه داد.
بصیری در خصوص اختلافات و تنشهای داخلی لبنان، گفت: لبنان هماکنون به طور غیرمستقیم در جنگ سوریه درگیر شده است و این امر سبب شده که فشار اقتصادی بر این کشور وارد شود. همچنین اختلاسهایی که از بودجه و منابع عمومی در دولتهای قبلی رخ داده است و شیوع ویروس کرونا که اقتصاد دنیا و این کشور را ضعیف کرده و کاهش کمکهایی که کشورهایی به برخی از گروهها در لبنان میکردند سبب شده که نارضایتی و اعتراضات در بدنه جامعه لبنان تشدید شود و درگیریها و زدوخوردهای خیابانی را در پی داشته باشد.
انفجار بیروت فشارها بر اقتصاد لبنان را مضاعف میکند
وی افزود: این انفجار و خسارتهای ناشی از آن به طور حتم مشکلات لبنان را زیادتر و یک فشار مضاعف بر اقتصاد این کشور و دولت وارد میکند و میتواند درگیریها را افزایش و شعلههای آتش مشکلات گذشته را افروختهتر کند. اما جامعه لبنان و نخبگان آن باید عقلانیت به خرج دهند تا بتوانند از این بحران عبور کنند و این حادثه پاشنه آشیلی برای خسارتهای مالی و جانی بعدی در لبنان نباشد و شیعیان، اهل سنت، مسیحیان و دَروزی ها باید بهتر با یکدیگر تعامل کنند.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، اظهار کرد: دولت لبنان هماکنون تحتفشار است و طبیعتاً ممکن است نظارتها بر اماکن مختلف کاهش پیدا کند و در نتیجه دامنه حوادث و اتفاقات را تشدید کند، همانطور که در کشورهای پیشرفتهتر از لبنان مانند آمریکا هم شاهد آتشسوزیها و خرابکاریها بودهایم. ضعف منابع مالی و فشار اقتصادی روی نیروهای امنیتی و حراستی تأثیر منفی میگذارد و به همین دلیل نظارت این نیروها کاهش پیدا میکند.
بصیری خاطرنشان کرد: در یک جمعبندی کلی میتوانیم نتیجه بگیریم که مجموعهای از عوامل دست به دست هم دادهاند تا این انفجار رخ دهد. کاهش حساسیت و کنترل امنیتی و نظارتی بر اماکن حساس، تسویه حسابهای داخلی لبنان و توطئه اسرائیل از بیرون جز عوامل احتمالی هستند که این حادثه را موجب شدهاند.
انتهای پیام
نظرات