• شنبه / ۴ مرداد ۱۳۹۹ / ۱۳:۲۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99050402324
  • خبرنگار : 50355

سنگ فیروزه به شهرستان فیروزه هویت ملی بخشید

سنگ فیروزه به شهرستان فیروزه هویت ملی بخشید

ایسنا/خراسان رضوی شهر فیروزه به عنوان شهر ملی صنایع دستی در رشته فیروزه انتخاب شد؛ شهری که مردمش با این سنگ زیبا روزگار می‌گذرانند و اکثرا معیشت خود را از آن تامین می‌کنند، با مشکلات زیادی مواجه هستند ولی فیروزه بخش جدا نشدنی زندگی آن‌ها شده است.

سنگ فیروزه یکی از سنگ‌های قیمتی و دارای طیف رنگی آبی و سبز است و بدون شک یکی از مکان‌هایی که می‌توان در آنجا فیروزه ناب و با کیفیت تهیه کرد شهرستان فیروزه واقع در ۲۰ کیلومتری شمال غربی نیشابور است.

طبق به‌روزترین آمار منتشر شده از سوی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان، از کل جمعیت ۴۲ هزار نفری این شهرستان حدود ۲۲ هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در بخش فیروزه مشغول به کار هستند و انتخاب شهر فیروزه به عنوان شهر ملی صنایع دستی در حوزه فیروزه می‌تواند نوید بخش آینده‌ روشن این صنعت چه در بخش گردشگری و صنایع دستی و چه در بخش اقتصادی و معیشتی باشد.

با توجه و بستر سازی بیشتر به حوزه سنگ فیروزه می‌توان برای اشتغال و معیشت مردم شهرستان فیروزه و نام و نشان آن در جهان بیش از پیش گام برداشت.

فرماندار فیروزه در این زمینه در گفت‌وگو با ایسنا از انتخاب شهر فیروزه به عنوان شهر ملی صنایع دستی در رشته فیروزه خبر داد و عنوان کرد: سنگ فیروزه و وجود معدن فیروزه با قدمت ۷۰۰۰ ساله از عناصر مهم هویت‌ بخش شهرستان فیروزه است که به عنوان یکی از مهمترین بسترهای اقتصادی و گردشگری قلمداد می‌شود.

سنگ فیروزه شهرستان فیروزه در کشور رقیب ندارد

ابوالفضل حکیم‌پور گفت: سنگ فیروزه این شهرستان در کشور رقیبی ندارد و انتخاب این شهر به عنوان شهر ملی صنایع دستی در حوزه فیروزه برازنده این شهرستان است.

حکیم‌پور افزود: با توجه به نقش چشمگیر فیروزه در اقتصاد کشور و همچنین روند رو به رشد بحث گردشگری آن، توانستیم از طرح شهر فیروزه به عنوان شهر ملی صنایع دستی در رشته فیروزه به خوبی دفاع کنیم و این شهر با دارا بودن فاکتورهای لازم توانست این لقب را از آن خود کند.

وی در ادامه عنوان کرد: برای رونق فیروزه در حوزه‌های مختلف در  شهرستان، برنامه‌های ویژه‌ای داریم که یکی از این طرح‌ها راه‌اندازی استارتاپ ویکند فیروزه است که با ایده‌های جدید و نوآورانه ما را در مسیر توسعه گردشگری و اقتصادی فیروزه کمک خواهد کرد.

فرماندار فیروزه خاطر نشان کرد: در بحث صنایع دستی و در حوزه فیروزه در سال‌های اخیر پیشرفت‌های خوبی داشتیم که از جمله مصادیق آن ایجاد کارگاه‌های تراش در خود شهرستان فیروزه است؛ تا یک سال گذشته ما کارگاه تراش فیروزه نداشتیم و فیروزه به اصفهان فرستاده می‌شد و در آنجا در قالب صنایع دستی کار می‌شد اما خوشبختانه کارگاه‌های تراش در حال حاضر در شهرستان فعال است و در مراکز فنی و حرفه‌ای، میراث‌ فرهنگی و بخش‌های خصوصی به صورت ویژه آموزش‌هایی را در این زمینه شروع کرده‌ایم و تسهیلات خوبی نیز به ۲۰ کارگاه که در زمینه تراش فیروزه فعال بودند، اختصاص یافته‌ است.

نیمی از مردم شهرستان فیروزه در بخش‌های مرتبط با سنگ فیروزه مشغول به کار هستند

وی همچنین از تراش سه بعدی سنگ فیروزه به عنوان یک نوآوری در حوزه تراشکاری یاد کرد و افزود: در این زمینه نیز آموزش‌هایی را آغاز کرده‌ایم.

حکیم‌پور اظهار کرد: حدود نیمی از مردم شهرستان فیروزه به طور مستقیم و غیر مستقیم در بخش‌های مرتبط با فیروزه مشغول به کار هستند و علاوه بر بخش معدن و تراش سنگ فیروزه  استخراج فیروزه از نخاله‌های معدنی نیز جدیدا وارد عرصه مشاغل فیروزه شده و بسیاری از افراد نیز در این زمینه مشغول به کار هستند.

فرماندار فیروزه در پاسخ به این سوال که آیا روش استخراج فیروزه همچنان به شیوه سنتی است، عنوان کرد: در حال حاضر استخراج سنگ فیروزه به روش سنتی است و با وجود برگزاری همایش‌های علمی که در سال‌های گذشته در نیشابور در زمینه فیروزه برگزار شد اما تا کنون هیچ روش استخراج نوینی که بتواند جایگزین روش سنتی استخراج شود، معرفی نشده‌ است.

وی تصریح کرد: شهرستان فیروزه اولین شهر در استان خراسان رضوی است که از  اتحادیه تخصصی سنگ‌ تراشان و فیروزه‌ فروشان برخوردار است و این اتحادیه از یک سال و نیم پیش فعالیت خود را آغاز کرده‌ است.

رونق بازار فروش صنایع دستی و گردشکری از پیامدهای مورد انتظار شهر ملی فیروزه است

رئیس اداره میراث‌ فرهنگی گردشگری و صنایع دستی فیروزه نیز انتخاب این شهر را به عنوان شهر ملی صنایع دستی در حوزه فیروزه، یک دستاورد ارزشمند برای بخش گردشگری و صنایع دستی ذکر کرد و گفت: در یک سال اخیر تلاش‌های زیادی کردیم تا شهرستان فیروزه بتواند عنوان شهر ملی را کسب کند.

مجید ابراهیم‌نیا در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: بدون شک کسب این عنوان و اعتباراتی که در همین راستا به شهرستان اختصاص خواهد یافت نتایج چشمگیری در رشد صنایع دستی وابسته به سنگ فیروزه و همچنین رونق بخش گردشگری خواهد داشت.

وی افزایش کارگاه‌ها و مراکز فروش را از جمله اقدامات موثر یک سال اخیر برشمرد و افزود: در شهرستان فیروزه ۱۲ رشته هنری مرتبط با سنگ فیروزه داریم که ۴ رشته جدید در همین یک سال گذشته راه‌اندازی شده و یکی از مهمترین این رشته‌ها رشته فیروزه‌ کوبی روی مس است که قبلا فقط مختص شهر اصفهان بود.

وی  از تجهیز یک مرکز آموزشی مرتبط با فیروزه در باغ نشاط خبر داد و اظهار کرد: قصد داریم در روستای معدن نیز در بحث آموزش و ایجاد مرکز آموزش اقداماتی انجام دهیم.

ابراهیم‌نیا ساخت کارگاه‌ها و مراکز اقامتی در جوار معدن، همچنین احداث موزه تخصصی سنگ فیروزه را از جمله اهداف آینده برشمرد و ابراز امیدواری کرد که با جذب اعتبارات لازم زمینه اجرایی شدن این طرح‌ها هر چه سریع‌تر فراهم شود.

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فیروزه رونق نداشتن بازار فروش صنایع دستی مرتبط با فیروزه را مهمترین چالشی دانست که هنرمندان این بخش با آن مواجه هستند و خاطر نشان کرد: انتخاب شهر فیروزه به عنوان شهر ملی صنایع دستی در رشته فیروزه قطعا تاثیرات مثبتی بر بازار فروش خواهد داشت.

وی همچنین اظهار کرد: علاوه بر رونق کم بازار فروش معضل دیگری که هنرمندان این عرصه با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، تهیه مواد اولیه است چون بسیاری از آن‌ها نمی‌توانند در مزایده‌ها شرکت کنند که طی برنامه‌ریزی‌هایی که شده امیدواریم بتوانیم این مشکل را نیز برطرف کنیم.

یکی از اهداف ما ثبت این شهر به عنوان شهر جهانی فیروزه است

ابراهیم‌نیا افزود: یکی از اهداف بلند مدت ما در حوزه فیروزه ثبت این شهر به عنوان شهر جهانی فیروزه است که در تلاش هستیم با فراهم کردن زیر ساخت‌های لازم این عنوان را نیز به دست آوریم.

وی بیان کرد: در حال حاضر حدود ۱۵۰۰ کارگاه خانگی، ۱۰ کارگاه حرفه‌ای و ۵۰ تا ۶۰ کارگاه در قالب مغازه و فضای تجاری در شهرستان فیروزه مشغول به فعالیت هستند.

گفتنی است ۹۰ درصد هنرمندان شهرستان فیروزه در حوزه‌های مرتبط با سنگ فیروزه مشغول به کار هستند و هنرهای دیگر از جمله فرت‌بافی، گلیم‌بافی، صنایع چوب، صنایع دستی مربوط به چرم و نقاشی و طراحی از رشته‌هایی هستند که در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

بدون شک با اشتغال نیمی از مردم فیروزه در حوزه‌های مربوط به سنگ فیروزه و فعالیت ۹۰ درصد هنرمندان در رشته‌های مرتبط با این سنگ اهمیت پرداختن به مشکلات و معضلات این بخش در سایه انتخاب این شهر به عنوان شهر ملی فیروزه انتظار دور از منطقی نیست که دغدغه مسئولان مربوطه نیز قرار گیرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha