پنجـم مـاه می میلادی، از سـوی سازمـان بهداشت جهانی و کنفدراسیون بین المللی مامایی به نام «روز جهانی ماما»نام گذاری شده است. هـدف از روز جهانـی ماما، بزرگداشت مامایی و افزایش آگاهی و تبادل اطلاعات در راستای سلامتی مادر و نوزاد و اهمیت کار مامایی است.
واضح است که پرستاران و ماماها نقش مهمی در ارائه خدمات درمانی دارند. آنان افرادی هستند که زندگی خود را وقف مراقبت از مادران و فرزندان می کنند. واکسیناسیون نجات بخش و توصیه های بهداشتی، مراقبت از سالمندان و به طور کلی نیازهای اساسی بهداشتی روزانه را برآورده می کنند. آنها اغلب، اولین و تنها نقطه مراقبت در اجتماعات خود هستند.
مریم مشایخ، دارنده مدرک دکترای مامایی از صندوق جمعیت سازمان ملل، یکی از اعضای جامعه مامایی کشور است که در استان مازندران و شهرستان نور مشغول خدمت بوده و هم اکنون با ۱۸ سال سابقه کار در مرکز مشاوره این شهرستان فعالیت می کند.
مریم مشایخ، در گفتوگو با ایسنا، ضمن معرفی خود به تشریح سابقه کاری و مراحل رسیدن به جایگاه فعلی خود سخن گفت و اظهار کرد: کار را از شهرستان بوکان در آذربایجان غربی آغاز کردم و ۸ سال در مناطق جنگی و شرایط بسیار سخت و طاقت فرسا مشغول به خدمت بودم.
وی از شرایط سخت ۸ ساله دوره خدمت خود در مناطق غربی و محروم کشور یاد کرد و افزود: در بعضی شب ها حتی تا ۸ زایمان در شب را به تنهایی انجام می دادم، در عین حال در همان مرکز پرستار سزارین و کورتاژ اتاق عمل بودم و بیشتر اوقات تنها با یک بهیار شیفت شب بودیم که واقعا شرایط سختی بود.
مشایخ با بیان اینکه در مناطق کردنشین بانوانی برای زایمان مراجعه می کردند که شرایط سختی داشتند تاکید کرد: مادرانی که ۷ تا ۱۰ فرزند داشتند برای زایمان مراجعه می کردند اصطلاحا گِرَوید (Gravida) بالا داشتند که با توجه به شرایط سنی و وضعیت مادران شرایط بسیار دشواری بود.
این مامای منتخب سازمان ملل، از انتقال به شهرستان نور و روستای آهودشت منطقه چمستان پس از حضور در مناطق غربی یاد و خاطرنشان کرد: این روستا نیز امکانات محدودی داشت و شرایط مراقب از مادران سخت بود، من علاوه بر وظایف مامایی، کار تزریقات و مدیریت داروخانه را نیز عهده دار بودم.
وی در ادامه افزود: سپس به حوزه شهری رویان شهرستان نور منتقل شدم، منطقه شهری هم مشکلات خاص خود را دارد، پیگیری، مراجعه به درب خانه و مراقبت از مادران و شناسایی مادر در ۶ تا ۱۰ هفته اول بارداری از اهم وظایف ماست که نیازمند اشراف کامل به منطقه است.
مشایخ که در مرکز مشاوره شهرستان نور مشغول خدمت است، تاکید کرد: هم اکنون فعالیت های زنان پرخطر و HIV عهده دار هستم، به دلیل تجارب ارزنده همچنین برای آموزش در این زمینه با دانشگاه ها و مدارس همکاری دارم.
وی که دارای گواهینامه بین المللی هلال احمر است از همکاری با این سازمان یاد و اظهار کرد: آموزش در بهزیستی، هلال احمر، کمیته امداد و مراکز ورزشی از دیگر فعالیت های جنبی است که در کنار حرفه اصلی مشغول به آن هستم.
این مامای منتخب کشوری و سازمان ملل در پاسخ به این پرسش که چرا انجمن مامایی کشور شما را به عنوان مامای منتخب برگزیده است، خاطرنشان کرد: کسب عناوین متعدد بهترین مامای شهرستانی و استانی در نظام پزشکی از یک سو و نیز کسب نمره ۱۰۰ که حداکثر نمرات در پایش ها و آزمون های متعدد استانی در حوزه عملکرد است سبب شد تا علاوه بر گزینش، حقوق بالایی نیز بدست آورم.
مشایخ از عضویت در انجمن مامایی کشور یاد کرد و با تشریح چگونگی شرکت در گزینش منتخب سازمان ملل گفت: یک روز قبل از پایان مهلت نام نویسی، مستندات و روزمه کاری، عکس ها و نمونه فعالیت های انجام شده خود را برای شرکت در این مراسم ارسال کردم.
وی افزود: شب عید فطر بود، وقتی اعلام کردند به عنوان مامای منتخب سازمان ملل برگزیده شدم ابتدا باور نکردم، آدرس خواستند و اعلام کردند که به دلیل شیوع همه گیری کرونا، مراسمی برگزار نخواهد شد و به این ترتیب جوایز برایم پست شد.
این مامای نمونه سازمان ملل، از اعطای گواهینامه دکترای مامایی در بسته ارسالی از صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) یاد و اظهار کرد: از آنجا که گواهینامه کاملا به زبان انگلیسی بود با انجمن مامایی کشور تماس گرفتم و مطالب را عنوان کردم، پاسخ دادند که این گواهینامه از طرف سازمان ارسال شده است.
مشایخ در پایان گفت و گو خاطرنشان کرد: مسیری پر فراز و نشیب را با خاطرات تلخ و شیرین زیاد پشت سر گذاشتم و اکنون بسیار خوشحالم که توانستم به عنوای یک بانوی ایرانی افتخاری هر چند ناچیز برای کشور کسب کنم.
به گزارش ایسنا، اموری که در حیطه کاری ماماها قرار دارد، شامل تمام مراقبتهای عادی دوران بارداری، مشاورههای دوران بلوغ، تشخیص و درمان بیماریهای شایع دستگاه تناسلی و مشکلات دوران پیری است. بنابراین به نظر می رسد این رشته می تواند به تنهایی هم ردیف پزشکان مراجعین مخصوص به خود داشته باشد.
از چالش های این حوزه نیز در خطر قرار داشتن استقلال حرفه مامایی است که مهمترین مشکلات کنونی جامعه مامایی در ایران بوده و این در حالی است که بنابر تعاریف سازمان بهداشت جهانی و دستورالعملهای وزارت بهداشت، رشته مامایی کاملا مستقل تعریف شده و میتواند بدون نیاز به سرپرست وظایف خود را انجام دهد.
از سوی دیگر عدم عقد قرارداد دفاتر خصوصی، اداری و سازمانهای بیمه با ماماها است. در تمام دنیا خدمت دهنده زیر پوشش بیمه قرار میگیرد چه خدمت از سوی پزشک انجام شود و چه ماما، اما در کشور ما اینگونه نیست. عدم عقد قرارداد سازمانهای بیمهگر و پذیرش سونوگرافی در دفترچه بیمه از سوی ماماهای کشور موجب میشود، بیماران نتوانند از بیمه خدمات درمانی و تأمین اجتماعی استفاده کنند، عدم قرارداد بیمهها با ماما موجب میشود میل خانوادهها که ترجیح میدهند برای کوچکترین مشکلی به پزشک متخصص مراجعه کنند، تشدید شود.
انتهای پیام
نظرات