صالح موسویان در گفتوگو با ایسنا در خصوص شاخصهای مهم خلق اثر در هنر شهری و کمپینهای موفق هنری در فضاسازی شهری اظهار کرد: به عقیده من ما باید رویکردهای درازمدت برای تولید آثار دائمی داشته باشیم. به طور مثال در بخش مجسمههای شهری سال گذشته اقدامات نسبتا خوبی برای آرامگاه فردوسی صورت گرفت؛ اما در مورد شهر خلاء کار به وضوح به چشم میخورد. لذا باید چشماندازهای طولانی برای شهر در این خصوص تعیین و تبیین کرد، باید شبیه طرحهای تفصیلی برنامهریزی، نیازهای بصری شهر را پیشبینی و برنامههای کوتاهمدت هنر شهری برای مناسبتها را آسیبشناسی کنیم.
وی ابراز عقیده کرد: مشهد در فضاسازی شهری خوب شروع کرد، ولی خوب ادامه نداد. تغییرات مدیریتی از یک طرف، برخورد سلیقهای از سویی دیگر و همچنین نحوه تعامل با هنرمندان از سمت شهرداری باعث افت شدیدی در کیفیت کارها شده است. با این حال، اخیرا تلاشهای خوبی از سمت مدیران شهری دیده شده که احساس میشود اتفاقات خوبی را شاهد خواهیم بود.
موسویان افزود: نکته حائز اهمیت این است که شهرداریهای ما که عموما تجربه آنها در عمران بوده، حالا در موضوعی وارد شدند که فیلسوفان و هنرمندان از ابتدای تاریخ بر سر آن اختلاف نظر داشتند. اگر به همین تجربههای عمرانی نیز رجوع کنیم، میبینیم برای یک پروژه عمرانی الزامات تخصصی و ضوابطی از ابتدا در طراحی و مشاوره و اجرا لحاظ میشود. حال بخش مهمتری که در آن سلیقه و ذوق مردم یک شهر تاثیر مستقیم میگذارد، آیا نیاز به بهرهگیری از قاعده و ضوابط علمی ندارد؟
این مجسمهساز ادامه داد: حساسیت در بخش داوری که چه کارهایی در سطح یک شهر با چه تکنیک و متریالی نصب و اجرا شود، باعث بالا رفتن کیفیت و کاهش تعداد آثار میشود؛ اما دقیقا رویکرد ما وارونه است. یعنی میتوان گفت داوریها و نحوه انتخاب آثار ما مشکلاتی دارد. مثلا در فرانسه در برخی نقاط شهر آثار فاخری از هنرمندان با شیوههای مختلف مجسمه، حجم، چیدمان و ... گذاشته میشود. اگرچه شکل فراخوان فضاسازی شهری با فرمت فراخوان ما تقریبا یکی است، اما به خاطر داوریهای حساس و دقیق و نظارت نهادههای هنری، از کیفیت بصری خوبی برخوردارند. بنابراین من دلیل موفقیت آنها را، دقت در نحوه انتخاب آثار میدانم.
موسویان در پاسخ به سوالی در خصوص شاخصهای یک کمپین هنری موفق در فضاسازی شهری گفت: از نظر کلی دو مولفه مهم بر هنر شهری تاثیر میگذارند؛ هنرمند و کارفرما و این دو مولفه از بالاترین پیچیدگی و بیشترین گستردگی برخوردارند. لذا وقتی ما به دنبال شاخصهای یک فراخوان موفق با موضوع فضاسازی شهری میگردیم، این دو مقوله نقش مهمی دارند.
وی ابراز عقیده کرد: از طرفی به نظر من اگرچه هنرمند به عنوان تولیدکننده نقش مهمی ایفا میکند، اما روند فراخوانی، داوری، مذاکره و آنالیز و... نباید به گونهای باشد که عملا شهرداریها را به تعیینکننده نهایی تبدیل کند و هنرمندان ما به اپراتور ساده تبدیل شوند.
این مجسمهساز اضافه کرد: به عقیده من مهمترین و اصلیترین شاخصه در فضاسازیهای هنری شهری، استفاده از ذوق، تجربه و سلیقه هنرمندان است که به کسب تجربه و دانش در حوزه زیباییشناسی مشغول بودهاند. وگرنه هنرمندان تنها باید سلیقههایی را اعمال کنند که گاه بدون در نظر داشتن قواعد زیباییشناسی است.
موسویان همچنین با اشاره به این که فضاسازی شهری تک مولفهای نیست، بیان کرد: در واقع معماری شهر، فرهنگ شهر، پیشینه شهر، آداب و رسوم شهر و... همه از عوامل نهانی هستند که منجر به تولید اثر در شهر میشود.
وی ادامه داد: در اروپا آثار زیادی از اساطیر و نامآوران در طی سدههای طولانی تولید شده و شاید از فرط تولید اشباع هم شده باشد. ما در بخش هنرهای شهری درست است جوان هستیم، با این حال در تعداد تولید برخی کارها نوبرش را آوردهایم و در حال حاضر بعید میدانم هیچ کشوری به اندازه کشور ما تولیدات موقت داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات