• دوشنبه / ۳۰ تیر ۱۳۹۹ / ۱۴:۴۹
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 99043022497
  • خبرنگار : 30054

واتراستاپ چیست و چه نقشی در سازه‌های بتنی دارد؟

واتراستاپ چیست و چه نقشی در سازه‌های بتنی دارد؟

در سازه‌های بتنی آنچه سازه را در مقابل آب و سایر سیالات محافظت می‌کند، واتراستاپ(آب بند) است.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام شیمی بازار، در طراحی این نوع سازه‌ها به دو علت درزبندی‌هایی در نظر گرفته می‌شود. اول اینکه سازه‌های بزرگ بتنی در یک بازه زمانی طولانی اجرا شده و بتن‌ریزی در مراحل متعددی انجام می‌شود. در هر توقف عملیات بتن‌ریزی که موجب سفت شدن بتن می‌شود، درز اجرایی ایجاد می‌شود. اگر سازه و قطعات بتنی در مجاورت فشار آب یا دیگر سیالات نفوذپذیری قرار گیرند، آن مایع از این درزها عبور می‌کند؛ به همین دلیل باید آب‌بندی شوند.

 دلیل دیگر این است که حرکاتی که در آن سازه تحت تاثیر قرار می‌گیرد مانند حرکات ناشی از انبساط و انقباض حرارتی بتن و یا جابجایی در اثر تنش‌های احتمالی مانند زلزله باید پیش‌بینی شود. درزهای انبساطی و یا حرکتی، فضاهایی هستند که برای مدیریت این تنش‌ها در نظر گرفته می‌شوند تا جلوی تخریب سازه در اثر فشارهای وارد شده گرفته شود. این درزها فاصله بین ۱ تا ۳ سانتی‌متر را بین دو قطعه ایجاد می‌کند که باید با استفاده از یک ابزار مناسب پر شود.

بهترین ابزار برای پر کردن و آب‌بندی درزها، واتراستاپ یا آب‌بند است. واتراستاپ‌ها نوارهای منعطف با پهنا و ضخامت مشخص هستند که در طی بتن‌ریزی و طبق نقشه‌های طراحی در محل درزها و زمان قالب‌بندی در سازه نصب می‌شوند.

در مرحله اول بتن‌ریزی، واتراستاپ در بالاترین نقطه بتن به نحوی قرار داده می‌شود که نصف این عنصر داخل بتن و نصف دیگرش بیرون باشد. در گام بعدی قسمت دوم در بتن قرار می‌گیرد و به این ترتیب درز به طور کامل توسط واتراستاپ پوشانده شده و سازه آب‌بندی می‌شود.

مزایا و کاربردهای واتراستاپ

مزایای استفاده از واتراستاپ‌ها بی‌شمار است. نصب ساده و آسان به وسیله گیره‌های مخصوص، مقاومت کششی بالا در زمان جابجایی درز، مقاومت شیمیایی مناسب در مقابل عوامل مخرب، مقاومت در برابر فشارهای هیدرواستاتیکی، تنوع در سایز و جنس و کارآیی مساوی با طول عمر بتن، آن را به محصولی مناسب و بی‌رقیب در این زمینه تبدیل کرده است.

تونل‌های زیرزمینی، طبقات منفی ساختمان‌ها، سدها، حوضچه‌های آب و فاضلاب و استخرها از نمونه‌های بارز سازه‌هایی هستند که به واتراستاپ‌ها نیاز مبرم دارند.

در زمان انتخاب نوع واتراستاپ عوامل گوناگونی از جمله نوع حرکت مفصل، میزان فشار هیدرواستاتیک، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خورنده، میزان ضروریت مهار این مواد و نوع سازه باید در نظر گرفته شود.

نحوه اتصال واتراستاپ

اتصال واتراستاپ از دو طریق صورت می‌گیرد. در برخی پروژه‌ها از چسب‌های صنعتی برای اتصال نرم واتراستاپ‌ها استفاده می‌شود. دوطرف واتراستاپ آغشته به این چسب‌ها می‌شود و سپس روی هم قرار داده می‌شوند. سپس این دو لایه برای مدتی تحت فشار قرار می‌گیرند تا کاملا به یکدیگر جذب شوند.

 در روش دیگر از دستگاه هویه یا اتو برای اتصال واتراستاپ استفاده می‌شود. بدین ترتیب که بعد از گرم کردن دو سر واتراستاپ و تبدیل آن به حالت مذاب این دو در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند تا به هم متصل شوند. پس از سرد شدن سطح واتراستاپ و بتن به شکل یکپارچه در می‌آید.

انواع واتراستاپ

واتراستاپ‌ها (آب بندها) انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع کاربری، شرایط اجرایی و محدودیت های اجرایی انتخاب شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند. هر یک از آنها از مواد خاصی تشکیل شده‌اند که دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند و به بسته به نیازهای هر سازه در مورد نوع آنها تصمیم‌گیری می‌شود.

تقسیم‌بندی واتراستاپ‌ها از لحاظ نوع سیستم عملکردی آب‌بندی بدین ترتیب است: pvc یا لاستیکی، واتراستاپ منبسط شونده بنتونیتی و لاستیکی

واتراستاپ‌های pvc در فرم‌ها و سایزهای مختلف تولید و روانه بازار می‌شوند که انتخاب آن‌ها بسته به نوع مفصل و سازه دارد. واتراستاپ‌های pvc نسبت به نوع لاستیکی قابلیت جوش‌پذیری بیشتری دارند و از لحاظ اقتصادی نیز  به صرفه‌تر هستند. این واتراستاپ‌ها بیشتر در پروژه‌هایی که در مجاورت سیالات ترکیبات نفتی و یا دیگر سیالات هیدروفوبیک هستند کاربرد دارند. این نوع از واتراستاپ‌ها در دو نوع تخت و حفره‌دار هستند. نوع تخت در آب‌بندی درزهای اجرایی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این واتر استاپ ها آجی یک طرفه دارند. دومین دسته از واتراستاپ‌های pvc ، نوع حفره‌دار هستند که برای درزهای انبساطی و انقباضی کاربرد دارند و به دلیل وجود حفره میانی و قابلیت تغییر شکل زیاد، مانع عبور آب در اثر جابجایی درزها می‌شوند. این واتراستاپ‌ها در مقاوم‌سازی سازه در برابر فشارهای هیدرولیکی و جابجایی عرضی و طولی بسیار کمک‌کننده هستند.

واتراستاپ‌های منبسط شونده نواری از جنس بنتونیت سدیم هستند که برای درزبندی جاهایی مانند دور لوله‌ها، درزهای اجرایی غیرقابل پیش‌بینی و یا جاهایی که ضخامت بتن کم است، کاربرد دارند. این نوع درزها، درزهای سردی هستند که امکان نصب انواع دیگر درزبندها در آن‌ها وجود ندارد. واتراستاپ بنتونیتی، واتراستاپی منبسط شونده است که پس از تماس با رطوبت به میزان زیادی  حدود ۴۰۰ درصد متورم می‌شود.

واتراستاپ‌ها در عرض‌های مختفی از جمله ۱۵، ۱۷، ۱۹، ۲۴، ۳۰ سانتی‌متری تولید می‌شوند و همچنین  از نظر ضخامت در ابعاد ۴، ۶ و ۱۰ میلی‌متر در بازار وجود دارند. واتراستاپ‌های بنتونیتی منبسط شونده نسبت به واتراستاپ‌های pvc ابعاد کوچکتری دارند.

در سال‌های اخیر با توجه به شرایط فنی سازه‌ها و به صرفه بودن از لحاظ اقتصادی و همچنین به منظور هدایت و انتقال مناسب آب و در جهت جلوگیری از هدررفت آب از قطعات واتراستاپ در سازه‌های بتونی به وفور استفاده شده است.

چنانچه تمایل به خرید آب بند(واتر استاپ) به صورت کاملا مستقیم و بدون واسطه از تامین‌کنندگان آن دارید، می‌توانید به وب سایت شیمی بازار مراجعه کنید.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha