• دوشنبه / ۲۳ تیر ۱۳۹۹ / ۰۸:۱۴
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 99042316724
  • خبرنگار : 71038

یک کارشناس مسائل چین: افکار عمومی ایران شناخت دقیقی از چین ندارد

یک کارشناس مسائل چین: افکار عمومی ایران شناخت دقیقی از چین ندارد

یک کارشناس مسائل چین با تاکید بر اینکه افکار عمومی ایران شناخت دقیقی از چین ندارد، گفت: بخش عمده‌ای از تصور مردم ایران از چین به اجناس بی کیفیت چینی باز می‌گردد که از سوی برخی تجار ایرانی به کشور وارد شده، در حالیکه واقعیت چین این گونه نیست.

حامد وفایی در گفت‌وگو با ایسنا، در ارتباط با آن چه «چین هراسی موجود در جامعه ایران» خوانده می‌شود، گفت: در مورد این موضوع می‌توان چند دلیل را مطرح کرد. دلیل اول به مناسبات گذشته ایران با برخی از کشورهای غربی و همچنین روسیه بر می‌گردد. در این مناسبات عموما قدرت‌های خارجی منافع ایران را نادیده گرفته‌اند و ایران تجربه خوبی از تعامل با آنها نداشته است که نمونه اخیر آن برجام و بد عهدی اروپا و آمریکا نسبت به این توافق بین‌المللی است. بنابراین این طبیعی است که مردم تا حدودی نسبت به توافقنامه‌هایی که ایران با قدرت‌های بزرگ منعقد می‌کند نگران شوند.

وی افزود :  اگر این نگرانی باعث موشکافی و مطالبه از مسئولان برای تلاش جهت تحقق بیشتر منافع ملی شود امر مثبتی است ولی اگر منجر به فضاسازی منفی بین دو دولت شود اثر معکوسی می‌گذارد.

این استاد دانشگاه تهران  همچنین با بیان اینکه یکی دیگر از علت های این موضوع ،عدم شناخت دقیق افکار عمومی ایران از چین است، گفت: تصویری که مردم ایران از چین دارند تصویر اجناس بدون کیفیت چینی است که در بازارهای ایران وجود دارد ولی واقعیت چین اینگونه نیست. اکنون می‌بینیم  بسیاری از برندهای معروف در عرصه‌های تکنولوژی و فناوری در چین تولید می‌شود ولی اجناسی که از چین به ایران وارد می‌شود اجناس بی کیفیتی است که از سوی تجار ایرانی وارد می‌شود. چین کارخانه جهان است و می‌تواند  اجناس درجه 1 و یا درجه چندم تولید کند. این بستگی به تقاضای شما دارد. جالب است بدانید که در ادامه جریان توسعه سریع چین در سالهای اخیر، اکنون سیاست ارتقای کیفیت و برندسازی جهانی در دستور دولت چین قرار گرفته است.


وی همچنین با بیان اینکه در راه شناخت ایران و چین همواره واسطه‌هایی وجود داشته که این واسطه‌ها عمدتا منابع مکتوب یا رسانه‌های غربی هستند، افزود: در مورد برخی از مسائل در ارتباط با موضوع چین طبیعی است که منبع رسانه‌ها و افکار عمومی ایران با توجه به محدودیتی که ممکن است دولت چین در برخی موارد  اطلاع رسانی به وجود آورد رسانه‌های غربی باشند  ولی در بحث روابط دو جانبه که مسائل کاملا شفاف و روشنی است باید منبع اطلاع رسانی برای افکار عمومی و رسانه‌ها حداقل در گام ابتدایی منابع ایرانی و چینی باشد در حالیکه در این زمینه نیز منبع اول رسانه‌های ما غیرایرانی و غیر چینی هستند و طبیعی است که این رسانه‌ها نمی‌آیند به نفع ایران و یا چین در ارتباط با روابط دو جانبه ما عمل کنند. البته این موضوع واسطه ها بین دو ملت ایران و چین فراتر از بحث رسانه و موضوعی فرهنگی و ریشه دار است که باید در جای خود مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد.

این استاد دانشگاه با اشاره به انعکاس تحولات اخیر ایران در رسانه‌ها و فضای مجازی چین، گفت: بعد از حضور آقای ظریف در مجلس شورای اسلامی و برخورد نادرست  تعدادی از نمایندگان مجلس با ایشان و طرح اتهاماتی از جمله وطن فروش خطاب به وزیر خارجه این اخبار در رسانه‌های چین نیز به شدت بازتاب پیدا کرد و این تلقی را به وجود آورد که بخشی از نمایندگان مجلس و مردم ایران به دولتمردان خود اعتماد ندارند یا در ارتباط با موضوع سند جامع همکاری‌های ایران و چین نیز برخی از مطالبی که در رسانه‌های ایران و  فضای مجازی علیه این سند منتشر شده بود در چین نیز بازتاب داشت از جمله مثلا این موضوع نادرست  که «چینی‌ها به کیش سرازیر شده‌اند و مسئولان ایرانی می خواهند کیش را به چین بفروشند»  این خبر با کامنت‌های پایین آن که بسیاری از آنها در برگیرنده کامنت‌های توهین آمیزی بود در رسانه‌ها و فضای مجازی چین منتشر شده بود. مطالبی که خلاف واقع است و این باعث ایجاد ذهنیت منفی در بین افکار عمومی دو ملت می‌شود. 

وی افزود: اینگونه اخبار در آن طرف این تصور را به وجود می‌آورد که مردم ایران به مسئولانشان اعتماد ندارند و مثلا وقتی آقای ظریف می‌خواهد بیاید در مورد این سند  با طرف چینی مذاکره‌ای انجام دهد این تصور در ذهن مقامات چینی  وجود دارد که او پشتش خالی است و از حمایت مردمی برخوردار نیست. 

وفایی با بیان اینکه در جریان سفر رئیس جمهور چین در بهمن 1394، بین دو کشور  برای  تهیه برنامه همکاری جامع ۲۵ ساله توافق انجام شد و در بیانیه مشترکی که از سوی دو کشور در جریان این سفر منتشر شد نیز به این موضوع  اشاره شده است ، گفت: این برنامه بر مبنای بیانیه مشارکت جامع راهبردی ایران و چین که در آگوست ۲۰۱۶ صادر شده تنظیم گشته و محتوایی جامع اما کلی دارد که به منزله راهی برای همکاری‌های ایران و چین در عرصه‌های امنیتی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، IT و ...است  . در صورت آگاهی از واقعیات جاری در چین در می‌یابیم که این کشور به واقع ظرفیت این همکاری‌ها را دارد و در اینجا اصلا بحث باج دادن به چین مطرح نیست.

 
وی با بیان اینکه بسیاری از کشورهایی که در بلوک غرب نیز قرار دارند ضمن تفکیک تفاوت‌های ایدئولوژیک شان با پکن ، چین را به عنوان یکی از شرکای تجاری مهم خود انتخاب کرده‌اند، افزود: امروز رابطه با چین یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت است.

این کارشناس  مسائل چین با بیان اینکه برنامه جامع همکاری 25 ساله یک برنامه ریزی استراتژیک جهت اطمینان بخشی در مورد روابط دو کشور طی 25 سال آینده است، افزود: بر خلاف برخی از اخبار منتشر شده این سند نهایی نشده و باید طرف چینی نیز نظر و دیدگاه‌های خود را مطرح کند. 


وی با اشاره به پیگیری طرح« ایده یک کمربند، یک جاده» از سوی چینی‌ها، گفت: این ایده هم یک طرح استراتژیک و طولانی مدت از سوی چینی‌هاست که در بیانیه مشترک ایران و چین در سال 94 نیز به آن اشاره شده و هم بر قالب جدید روابط دو کشور و هم تصمیم دو طرف برای تهیه برنامه جامع همکاری 25 ساله سایه افکنده است.
 
وفایی با بیان اینکه هر دو کشور ایران و چین درگیر تحریم‌های آمریکا هستند البته ایران بیشتر از چین گفت: اقدام  دو کشور برای تهیه این برنامه را می توان در راستای تلاش برای شکستن  و زیر سوال بردن این تحریم ها نیز دانست .

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۰۸:۳۲

بله واقعا هم درست گفتید جناب کارشناس. ظریف پشتش خالی است. ...حاصل عملکردی نامطلوب و عملکردی عمدتا خارج از اراده و خواست مردم در طول دهه های گذشته بوده است.به جای ظریف هر کسی دیگر هم بود پشتش خالی بود. شما وضع مملکت را ببین!

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۰۸:۴۵

نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی در زمان پهلوی تمام توجه به سمت غرب بود و الان به سمت شرق و هر دو اینها فقط به فکر منافع کشور خود هستند و هرزمان که منافع خود را در خطر ببینند تمام قول و قرارهایشان را زیر پا می گذارند.

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۰۸:۵۱

اگر قرار بر دوستی و همکاری با بیگانگان هست چه بهتر غرب و اروپا و آمریکا باشه تا روسها و چینی ها که نظم جهانی و اخلاقیات را به هم ریخته اند مسولان محترم زود بیدار شوید تا در دام .... گرفتار نشده ایم

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۱:۳۰

خخخ خود اروپا داره میره سمت چین همین ماه پیش مرکل و ماکرون تایید گفتن ما باید به سمت چین برویم و تعامل بیشتری داشته باشیم بعد تو از طرح مرده ای مث نظم جهانی صحبت میکنی

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۳:۰۵

آقا حامد زیاد با مطالب شما موافق نیستم اگر یکسر به اروپا رفته باشی متوجه میشوید

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۰۹:۱۰

... میل افراد بر منافع ملی می چربد.

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۰۹:۲۳

اگه منافع دو ملت تامین شود ارتباط بلند مدت چین و ایران سودآور خواهد بود و از نظر استراژیکی مهم قلمداد میشود ،به نظر بنده اگر این قراردادبه صورت فنی و کارشناسانه منعقد گردد خیلی هم خوب است

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۰۹:۳۲

... بهتر است ما گرگ باشیم تا آسیب نبینیم و کسی قدرت چپ نگاه کردن به ما را نداشته باشد

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۰۹:۴۵

...آقای ظریف مرد دیپلماسی و مذاکره است نه مرد انتخاب و تصمیم گیری.

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۰۹:۵۴

چرا ۲۵ سال؟! خلاصه چین به قول این کارشناس خیلی خوب ولی اول به فکر منافع کشور خودش است بعد ایران ای کاش زمان کمی می‌گذاشتن تا اگر بد عهدی داشتن دولت ایران بتواند مانور بدهد ۲۵ سال زمانی خیلی زیادی است نسل بعدی شاید نخواهد و شایدهای دیگر....

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۰۹:۵۶

ما در این 20 ساله چه چیزی مثبت از چین دریافت کردیم که می خواهیم 25 سال زیر نظر اونها باشیم . با نظر نوسنده کاملا مخالفم

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۰:۰۲

....گمانم زمان معاهده 25 ساله باید کمی تعدیل بشه.

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۰:۰۸

معنی شعار نه شرقی نه غربی را هم دیدیم....

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۰:۱۱

با سلام، ای کاش آقای وفایی در مورد روابط چین و هنگ کنگ و همچنین شرایط مسلمان های ایغور در غرب چین هم صحبت می‌کردند!

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۰:۳۲

من عملکرد چینی ها را در صنعت مخابرات کشور دیده ام... نم پس نمی دهند ...

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۱:۳۰

مصداق کامل ضرب المثل : از هول حلیم افتاد تو دیگ ....

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۱:۳۶

نگرانی مردم از این بابته که 1- معمولا در قرارداد های بین دو کشور ضعیف و قوی غالب امتیاز ها به کشور قوی داده میشه و در این قرارداد متاسفانه ما کشور ضعیف هستیم 2- اشاره رئیس دفتر رئیس جمهور به وجود موارد محرمانه در قرارداد 3- ایجاد سئوال در ذهن مردم مبنی بر اینکه ایران چه امتیاز بزرگی باید به چین داده باشه که چین عواقب سرشاخ شدن با امریکا را به جان بخره

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۲:۱۲

چینی ها اصلا صادق نیستند

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۲:۱۸

بنظرم شما شناختی از عملکرد چینی ها در کشور های دیگر ندارید کمی مطالعه کنید

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۳:۰۳

نمیدونم چرا بادمجون دور قاب چین ها ( کارشناسان، نمایندگان و ...) از خود چینی ها هم بیشتر چینی شده اند؟

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۳:۲۵

بسیار تحلیل خوبی است؛ به نظرم بسیاری از کامنت های همین مطلب گواهی بر ادعای کارشناس مطلب یعنی عدم شناخت ایرانیان از چین است.

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۴:۲۸

نیازی به شناخت ایرانیان از چین نیست ما باید نیازها و منافع خود را بشناسیم و با چشم باز و انتخاب درست آینده کشور را در نظر بگیریم. در ضمن بسیاری از نظرات مخاطبین جدای از نکات احساسی کاملا کارشناسانه و نشانگر بینش سیاسی باز آنهاست که در تفاسیر بساری از کارشناسان کمتر دیده میشود و نباید با تنگ نظری نادیده گرفته شود.

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۷:۳۸

به نظر بنده این خبر در مورد کیفیت اجناس است و ذهنیتی که مردم دارند در مورد کیفیت احناس شرکتهای مطرح و شرکتهای ناتوان در تولید اجناس با کیفیت است و سند همکاری میان دو کشور به این اجناس ختم نمیشود نباید به این سند اینگونه امیدوار باشیم که هر جنسی که از چین وارد میشود با کیفیت است. "شما روغن با کیفیت بدون پالم استفاده میکنید؟یا روغن 5000 تومنی؟"

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۷:۵۷

با سلام: دلیران تنگستان کجایید، رئیس علی دلواریها کجایید، قهرمانان جنگ هشت ساله کجایید ، بیاید بار دیگر برای دفاع از مزو بوم و ناموس خود از دست غا صبا ن چشم بادامی ، تاریخ باردیگر تکرارشد و همیشه تکرارخواهد شد . بیایید.

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۸:۰۸

آقای دکتر وفایی از بهترین اساتید ما در دانشگاه تهران هستمد و بنظرم فرمایشات شون کاملا بی طرفانه و کارشناسانه بود. توجه به این مطلب که حتی دشمنان چین هم روابط شان با این کشور را محفوظ دارند خیلی مهم است.

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۸:۵۶

با سلام، خیلی خوب هم درک میکنیم ، شما کارشناسان درست اطلاع رسانی نمی کنید، دنیال منافع خود هستید

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۲۳ ۱۹:۲۶

نیازی به شناخت از چین نیست. از خودمان شناخت داریم!