مهمترین معضلات محلات کمبرخوردار اهواز مربوط به مشکلات فاضلاب و رسوبگرفتگی بیش از حد جویهای روباز و رها شدن نخالههای ساختمانی و پسماندها در معابر است.
به گزارش ایسنا، کوی سیاحی در غرب اهواز و در حاشیه شهر، یکی از این مناطق است که با برکههای فاضلاب و فاضلاب جاری در خیابانها، بوی بدی در فضایش منتشر است و این وضعیت، زندگی اهالی این منطقه را بسیار سخت کرده است.
برکههای فاضلاب به محلی برای بازی کودکان منطقه کوی سیاحی، تبدیل شده است و خطرات زیادی سلامت شهروندان این منطقه را تهدید میکند.
اهالی این منطقه از عدم برخورداری این منطقه از امکانات شهری گلایه میکنند و میگویند از آب سالم و شبکه فاضلاب محروم هستند و به دلیل ضعف مالی و از روی ناچاری در چنین مناطقی زندگی میکنند. آنها میگویند حتی مواردی از غرقشدگی کودکان در لجن داشتهاند اما کسی این مساله را گردن نگرفته است.
اهالی میگویند با این وضعیت و در این شرایطِ شیوع کرونا چگونه میشود انتظار داشت بیماری گسترش پیدا نکند؟
دکتر مهران احمدی سرپرست مرکز بهداشت غرب اهواز با اشاره به انتشار تصاویری از بازی کودکان منطقه کوی سیاحی در گودالهای فاضلاب در هفتههای گذشته، در گفتوگو با ایسنا نسبت به وضعیت شهروندان این منطقه هشدار داد و گفت: این کودکان ممکن است در معرض انواع مختلف بیماریهای رودهای به ویژه وبا و بیماریهای پوستی قرار بگیرند.
مناطق حاشیهای و کم برخوردار زیادی در اهواز چنین وضعیتی دارند اما این مشکلات از کجا آب میخورد و چه ارگانی مسئول ارائه خدمات به این شهروندان است؟
علیرضا عالیپور معاون خدمات شهری شهرداری اهواز در گفتوگو با ایسنا، در خصوص ریشه مشکلات مناطق کمبرخوردار از جمله کوی سیاحی، اظهار کرد: ۶۹ محله کمبرخوردار و غیربرخوردار در اهواز شناسایی شدهاند که حدود ۱۸ محله از این تعداد، از نظر زیرساخت و خدمات شرایط حاد و بدتری دارند.
وی تصریح کرد: مهمترین مشکلات این مناطق در خصوص آب و فاضلاب است. مشکلات شهروندان این مناطق از رهاشدگی فاضلاب در معابر، عدم دفع فاضلاب در مجاری استاندارد و عدم تامین آب شرب آغاز میشود و به نداشتن زیرسازی و آسفالت، پارک و فضای سبز منتهی میشود.
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز گفت: منشاء این مشکلات این است که زندگی روستایی با شهری در هم تلفیق شده و قابل تفکیک نیست. این محلات، سکونتگاههای غیررسمی هستند که قبلا زمینهای کشاورزی بودهاند و به تدریج توسط افراد فرصتطلب، قطعهبندی شدند و به دیگران فروخته شدند. اکنون نیز روز به روز وسعت این مناطق رو به افزایش است.
عالیپور بیان کرد: زمانی که این مناطق به محدوده قانونی اهواز افزوده میشوند، یکباره ساکنین این محلات انتظار دارند از همه امکانات و خدماتی که در سالهای طولانی در مناطق اهواز ایجاد شده، برخوردار شوند که انجام چنین کاری امکانپذیر نیست.
وی تصریح کرد: شرکت آب و فاضلاب در هسته مرکزی شهر اهواز و حتی در محلات جدید و رسمی مانند کیانشهر و مهدیس نتوانسته شبکه فاضلاب صحیحی اجرا کند، چه برسد به سکونتگاه های غیررسمی.
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز بیان کرد: شهرداری زمانی میتواند زیرسازی و آسفالت این مناطق را انجام دهد که تاسیسات زیرساختی ایجاد شده باشد؛ در سال ۸۰ شهرداری اهواز با فشارهایی که وارد شد، نسبت به ایجاد جوی و جدول در چنین مناطقی اقدام کرد اما اکنون این جدولها به محلی برای انباشت فضولات دامی و زبالههای خانگی تبدیل شده است.
عالیپور گفت: ابتدا باید حاکمیت، قوانین خود را اعمال کند و از توسعه و تصرفات جدید و افزوده شدن این مناطق به نقاط مسکونی جلوگیری کند و با زمینخواران برخورد شود و زندگی شهری و روستایی نیز در این مناطق جدا شود. باید برای دامداران این محلات، مکانی برای دامداری احداث شود زیرا برخی از این دامداران تعمدی راههای عبور فاضلاب را میبندند تا برکه فاضلاب ایجاد شود و احشام بتوانند درون این برکه فاضلاب آبتنی کنند.
وی افزود: باید ابتدا شبکه فاضلاب ایجاد شود و سپس شهرداری، کارهایی مانند زیرسازی و آسفالت را انجام دهد اما با این وجود، تنها شهرداری اهواز در این محلات حضور دارد و خدمات ارائه میدهد. با توجه به وضعیت حاد منطقه کوی سیاحی، سومین مرحله پنجشنبههای جهادی را هم در این منطقه اجرا کردیم.
از طرف دیگر، صادق حقیقیپور مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خوزستان و سرپرست شرکت آب و فاضلاب اهواز نیز در این خصوص اظهار کرد: مشکل اساسی و بزرگی که در مناطق حاشیهای شهر اهواز از جمله عین ۲، کوی سیاحی، گلدشت و کروشات داریم این است که بسیاری از منازل، تصرفی و فاقد سند هستند و بعضا حتی محدوده معابر مشخص نیست و جزو طرح جامع شهری نیستند اما در واقعیت میبینیم در این محلات خانه ساخته شده و حتی خیابان دارند.
وی افزود: طبق قانون، ما حق ارائه خدمات به املاک تصرفی یا فاقد سند را نداریم اما با این وجود، با اخذ مجوز و اصلاح قوانین، شبکه آب توسعه یافته و اکثر منازل این مناطق، شبکه آب دارند؛ البته برخی برای عدم پرداخت حق اشتراک به صورت غیرمجاز به شبکه وصل شدهاند.
سرپرست شرکت آب و فاضلاب اهواز گفت: بحث فاضلاب متفاوت است. طبق قانون در هر جا که شبکه مدرن فاضلاب ایجاد شود و ساکنین، مشترک ما شوند و ما هزینه دفع فاضلاب را دریافت کنیم، جمعآوری فاضلاب بر عهده شرکت آب و فاضلاب خواهد بود اما اگر شبکه فاضلاب نداشته باشند و مشترک آب و فاضلاب نباشد، خدمات عمومی را شهرداریها باید ارائه دهند.
حقیقیپور بیان کرد: حتی یک متر جوی روباز در تصرف شرکت آب و فاضلاب نیست. تمام خطوط فاضلاب شرکت آب و فاضلاب اهواز مجاری روبسته و زیرزمینی هستند بنابراین شرکت آب و فاضلاب هیچ وظیفهای در بحث فاضلاب در این مناطق ندارد و همه خدمات را شهرداری باید ارائه دهد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان بیان کرد: از سال گذشته اجرای شبکه فاضلاب در برخی نقاط کوی سیاحی را شروع کردیم اما تا زمانی که شبکه وارد مدار نشود، خدمات عمومی بر عهده شهرداریها است. اگر پروژه در نقاطی به بهرهبرداری برسد و مشترک ما شوند ما باید خدمات را ارائه بدهیم اما هنوز پروژه در حال اجرا است. برخی نقاط کوی سیاحی وارد مدار شدهاند و تنها چند انشعاب باید وصل شوند که پس از آن خدمات ارائه میشود.
وی گفت: از ۷۶ شهر خوزستان، تنها ۲۰ شهر شبکه فاضلاب دارند. در هر جا که از مشترک پول دفع فاضلاب را گرفتهایم، جمعآوری فاضلاب را بر عهده گرفتهایم. در این مورد نیز دفع فاضلاب در منطقه کوی سیاحی، در جویهای روباز انجام میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان تصریح کرد: اجرای پروژههای شبکههای فاضلاب به اعتباری که دولت به ما میدهد، بستگی دارد. هر چقدر دولت به ما اعتبار بدهد ما شبکه فاضلاب را توسعه میدهیم. اگر دولت مصوب کند و اعتباری برای توسعه شبکه فاضلاب در این محلات را اختصاص دهد و قانون هم به ما اجازه دهد، کاملا مایل هستیم فعالیتمان را در این مناطق کمبرخوردار افزایش دهیم. ما در بسیاری از مناطق کمبرخوردار در حال فعالیت هستیم و علاوه بر کوی سیاحی در آلصافی، منبع آب، عین ۲، ملاشیه و لشکرآباد نیز پروژههایی در حال اجرا است اما تکمیل آنها بستگی به اعتبارات دولت دارد.
به گزارش ایسنا، با توجه به فراوانی محلات کمبرخوردار اهواز و سکونت جمعیت قابل توجهی در این مناطق، وضعیت فاضلاب آن هم در شرایط شیوع کرونا، نگرانی مردم را دو چندان کرده است و احتمال طغیان بیماری وجود دارد اما همچنان مسئولان توپ را به زمین یکدیگر میاندازند و خود را کنار میکشند. حالا چه کسی باید وضعیت فاضلاب اهواز را سامان بدهد؟
گزارش از: دلال آلبوشهبازی - ایسنا
انتهای پیام
نظرات