به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه العربی الجدید، قیس سعید، رئیس جمهوری تونس بنا به دعوت امانوئل ماکرون، همتای فرانسوی خود قرار است فردا به این کشور سفر کند.
اهمیت این سفر در این است که همزمان با تشدید درگیریهای بینالمللی بر سر بحران لیبی و نیز پس از مخالفت پارلمان تونس با لایحه درخواست از فرانسه برای عذرخواهی بابت جنایتهایی که در طول استعمار تونس مرتکب شده، انجام میشود.
نهاد ریاست جمهوری تونس در بیانیهای اعلام کرد، این سفر با هدف تحکیم روابط دوجانبه و توسعه آن صورت میگیرد و این رئیس جمهوری با همتای فرانسوی خود برخی از مسائل مهم مشترک را بررسی خواهد کرد.
فرانسه در روزهای گذشته کانون بحث و جدلهای سیاسی تونس بود و در پی درخواست فراکسیون "ائتلاف الکرامه" تونس که تاکید داشت فرانسه باید بابت جنایتهایی که در طول استعمار تونس مرتکب شده است، عذرخواهی کند، جنجال زیادی داخل پارلمان تونس بر پا شد. اما عدم تصویب این درخواست و نیز عدم مداخله مقامات رسمی تونس در این جنجال میتواند فضای مناسبی را برای آغاز مذاکراتی آرام پیرامون مسائل مهم میان دو کشور فراهم کند.
در این رابطه، عبدالمنعم المؤدب، از تحلیلگران سیاسی گفت، انتخاب پاریس به عنوان مقصد غیر عربی توسط قیس سعید در راستای تثبیت رویکرد دیپلماتیک الباجی قائد السبسی، رئیسجمهوری سابق تونس است. عرف دیپلماتیک در این کشور بر این قرار است که به دلیل وجود ملاحظات تاریخی و اقتصادی، فرانسه اولین مقصد غیر عربی روسای جمهوری تونس باشد.
وی افزود: قیس سعید توازن همکاریهای اقتصادی بین دو کشور را درک میکند زیرا فرانسه اولین شریک اقتصادی اروپا برای تونس است تا جایی که مقصد حدود ۳۰ درصد از صادرات این کشور فرانسه است و پاریس با ۱۶ درصد سرمایهگذاری مستقیم خارجی، در رأس لیست سرمایهگذاران کشورهای غیر عربی در تونس قرار دارد.
المؤدب ادامه داد، تصمیم رئیس جمهوری تونس برای سفر به پاریس درست بوده و در راستای حفظ منافع تونس است و در این سفر مسائل مختلفی از جمله حل بحران لیبی، نقش فزاینده فرانسه در درگیریهای موجود در این کشور، مرحله پسا بحران لیبی و بازسازی این کشور و نیز طمعورزیهای طرفهای خارجی در منابع لیبی مطرح خواهند شد.
همچنین سفر رئیس جمهوری تونس به پاریس همزمان با تشدید درگیریهای بینالمللی بر سر لیبی، اختلافات مداخلهکنندگان خارجی در درگیریهای این کشور و بازگشت مقتدرانه فرانسه به میدان کشمکشهای دیپلماتیک و حتی نظامی با ترکیه صورت میگیرد و این اقدامات تهدیدی بر وخیم شدن مجدد اوضاع لیبی است؛ چیزی که تونس از آن هراس دارد چرا که این تونس است که همواره بهای اجتماعی و اقتصادی هر بحرانی را در لیبی میپردازد.
از زمان آغاز بحران لیبی، تونس و فرانسه بر سر آن اختلاف دارند زیرا پاریس از دولت مستقر در شرق لیبی و خلیفه حفتر، فرمانده نیروهای موسوم به ارتش "ملی" و نیز از ابتکارعمل قاهره پیرامون لیبی حمایت میکند، در حالی که تونس، الجزایر و مراکش درباره این ابتکارعمل جانب احتیاط را در پیش گرفتهاند.
پیش از این رئیس جمهوری تونس در گفتوگوی تلفنی با همتای فرانسوی خود بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی لیبی تاکید کرده و گفته بود، حاکمیت لیبی برای تونس حائز اهمیت است و از هیچ یک از طرفهای درگیر در لیبی حمایت نمیکند.
انتهای پیام
نظرات