امیرعلی ابوالفتح در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اتفاقات اخیر در مینهسوتای آمریکا و اعتراضها نسبت به قتل یک شهروند رنگین پوست توسط پلیس با بیان این که این اتفاق نه اولین بار است نه آخرین بار که در آمریکا رخ میدهد و اتفاقا نسبت به خشونتهایی که در گذشته در مورد رنگین پوستان در آمریکا رخ میداده است، خشونت کمتری داشت، گفت: در گذشته در دهه 60 میلادی و اوایل دهه 70 هر جا احساس میشد که سیاهپوستی مرتکب خطایی شده است بدون برگزاری دادگاه، مردم پیشداورانه او را لینچ (سوزاندن یا قطعه قطعه کردن) میکردند. در جنوب آمریکا اینگونه بود که اگر سیاهپوستی خطایی میکرد او را زنده زنده آتش میزدند یا به اسب و گاری میبستند و کیلومترها بر زمین میکشیدند.
وی تصریح کرد: آنچه باعث انفجار در فضای افکار عمومی آمریکا و دنیا بود نمایش خشونت جلوی چشم مردم بود. شبکههای اجتماعی و فیلمی که توسط چند عابر از این واقعه منتشر شد، سراسر آمریکا و دنیا را فرا گرفت و همین مساله موجب شد که موضوع فوری در دنیا گسترش یابد. وجود شبکههای اجتماعی و دسترسی سریع به اطلاعات و آگاه شدن مردم در این واقعه موثر است.
ابوالفتخ ادامه داد: البته شرایط کرونا، انتخابات ریاست جمهوری و اقدامات و توییتهای دونالد ترامپ در تشدید و خشنتر شدن فضای ناشی از مرگ شهروند سیاهپوست آمریکایی توسط پلیس موثر بود. محدودیتها و تنگناهای اقتصادی و بیکاری گسترده در آمریکا به خشنتر شدن فضا حتما دامن زده است و از طرفی احزاب مختلف با هدفگذاری انتخابات ریاست جمهوری بهرهبرداری سیاسی خاص خود را خواهند داشت. علاوه بر این رفتار ترامپ در تشدید فضا به این سرعت موثر بوده است. روسای جمهور آمریکا نه اینکه تمایلات نژادپرستانه نداشتهاند اما تفاوت ترامپ با سایر روسای جمهوری این کشور این است که او هرچه به ذهنش میرسد را توییت میکند یا به زبان میآورد که این رفتار باعث شد بیشتر به آتش خشونت و اعتراض مردم دمیده شود.
این کارشناس مسایل آمریکا گفت: بدون شک در این شرایط اقدامات و مواضع رییسجمهور در آرامش فضا یا تشدید آن تعیین کننده است. رییسجمهور باید بتواند فضا را مدیریت کند اگر البته بخواهد که آرامش برقرار شود. ترامپ باید به گونهای عمل میکرد و صحبت میکرد که از یک طرف معترضان را آرام میکرد و از طرفی با هر گونه غارت و شورش و خشونت اقتدارآمیز مقابله کند، اما شاهد بودیم که ترامپ مشتش را بیشتر به مردم نشان داد و همین مساله موجب افزایش خشونت و گسترش آن به شهرهای مختلف آمریکا شد.
ابوالفتح درباره تاثیر این اتفاق بر آراء سیاهپوستان به جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: سیاهپوستان بلوک بزرگ رایدهندگان هستند که به طور عمومی به دموکراتها تمایل دارند و جو بایدن به عنوان معاون رییسجمهور رنگین پوست سابق آمریکا از محبوبیت بالایی به همین دلیل برخوردار است. از این رو اگر ترامپ نتواند فضا را زودتر مدیریت کند که تا الان هم موفق به این کار نشده است، احتمالا در آراء 20 تا 25 درصد سیاهپوستان که به جمهوریخواهان علاقه دارند، تردید ایجاد خواهد کرد.
وی گفت: معتقدم ترامپ در رابطه با مرگ شهروند سیاه پوست آمریکایی بعد از کرونا، در مقابل آزمون مهمی برای مدیریت یک بحران ملی قرار گرفته است که به عنوان رییسجمهوری آمریکا مورد محک قرار خواهد گرفت و مهم است که از این آزمون سربلند بیرون آید که البته تا الان موفق نبوده است.
این کارشناس مسایل آمریکا تصریح کرد: موضوعاتی از جمله کرونا، چین، توییتر و حالا بحث نژادی میتواند شرایط دولت ترامپ را به کلی متزلزل سازد و دولت وی را زیر سوال ببرد، در عین حال نوع برخورد ترامپ با واقعه اخیر، توان او برای مدیریت بحرانهای ملی را نشان خواهد داد.
انتهای پیام
نظرات