به اعتقاد بسیاری از فعالان حوزه درمان تا زمانی که واکسن کرونا کشف نشود نمی توان به طور قطع ادعای مهار و کنترل این ویروس را داشت و یکی از مهمترین راه های کنترل این بیماری در شرایط فعلی، قطع زنجیره انتقال آن و ماندن در خانه است. با این وجود در سیاست فعلی همزیستی با کرونا، رعایت ضوابط و پروتکل های بهداشتی و از همه مهمتر اجرای درست و دقیق طرح فاصله گذاری اجتماعی بسیار اهمیت دارد، چراکه امروز بسیاری از مردم برای انجام امور خود ناچار به خروج از منزل و حتی سفر آن هم با وسیله حمل و نقل عمومی و جاده ای هستند.
اواخر فروردین امسال نیز مدیرکل راهداری وحمل ونقل جاده ای استان اصفهان بر ضرورت رعایت فاصله اجتماعی در سفرهای برون شهری تاکید کرد و توضیح داد که در پیش شیوع کرونا اتوبوس هایی با ظرفیت ۲۵ نفر باید ۱۷ مسافر و اتوبوس هایی با ظرفیت ۴۴ نفر باید ۲۲ مسافر پذیرش کنند و در رایزنی های انجام شده با شرکت های حمل ونقل مسافر و تشکل های صنفی مسافر، مقرر شد شرکت های حمل ونقل به جای تغذیه، به هر مسافر یک بسته بهداشتی شامل ماسک، دستکش و ژل ضدعفونی کننده ارائه کنند.
به گفته مهدی خضری، به طور قطع پلیس با شرکت ها و رانندگانی که این دستورالعمل بهداشتی را رعایت نکنند، برخورد می کند و گزارشات تخلفات این شرکت ها و رانندگان نیز در کمیسیون های حقوقی اداره کل و بدون نوبت رسیدگی خواهد شد.
خبری از فاصله اجتماعی در اتوبوس نیست
با این وجود با عادی شدن ترددهای بین استانی و همچنین افزایش آمار استفاده مردم از ناوگان حمل و نقل عمومی، برخی مسافران در سفرهای بین شهری گزارش داده اند که در اتوبوس ها نه خبری از فاصله اجتماعی است و نه رعایت موارد بهداشتی!
یکی از مسافران مسیر سمیرم به اصفهان در این باره به ایسنا، گفت: به دلیل کارم ناچار به طی این مسیر هستم، اما متاسفانه طرح فاصله اجتماعی در اتوبوس رعایت نمی شود و در صندلی کناری من مسافر دیگری بدون استفاده از ماسک و دستکش نشست.
یکی دیگر از مسافران مسیر گلپایگان به اصفهان نیز به ایسنا گفت: بیشتر مسافران از ماسک و دستکش استفاده نمی کنند و حتی اتوبوس با ظرفیت کامل مسافران را سوار کرد.
رعایت فاصله اجتماعی در اتوبوس در حیطه اختیارات پلیس نیست
در پیگیری این موضوع از اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان اصفهان نیز، اعلام شد که پروتکل های بهداشتی و اجرای درست طرح فاصله گذاری اجتماعی به شرکت های حمل و نقل مسافر ابلاغ شده و در صورت گزارش از سوی مسافران با شرکت و راننده برخورد می شود، البته پلیس نیز باید در این باره برخورد و گزارش دهد، از سوی دیگر مردم نیز می توانند در صورت بروز هرگونه مشکل با سامانه تلفن گویا ۱۴۱ یا اپلیکیشن ۱۴۱ در ارتباط باشند.
رئیس پلیس راه استان اصفهان در این باره به ایسنا، گفت: این موضوع در حیطه اختیارات پلیس نیست و به اداره راهداری و حمل و نقل مسافر ارتباط دارد.
سرهنگ حسین پور قیصری البته تاکید کرد: برای اجرایی نشدن طرح فاصله گذاری اجتماعی اگر مسافری موارد را رعایت نکند در قانون جریمه ای در نظر گرفته نشده است.
تخلفات در مسیر رخ می دهد
رئیس انجمن صنفی شرکت های مسافربری منطقه لنجان نیز درباره اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی در اتوبوس ها، گفت: در طرح فاصله گذاری اجتماعی اتوبوس های وی آی پی ۲۵ نفره با ۱۲ نفر و اتوبوس های عادی ۴۴ نفره با ۲۲ مسافر و همچنین مینی بوس های ۱۶ نفره با ۱۰ مسافر باید حرکت کنند و در مجموع بر روی ردیف های دو نفره باید یک مسافر بنشیند.
علی کیانی با تاکید بر ضرروت الزام مسافران در استفاده از ماسک و دستکش، اظهار کرد: در صورت گزارش رعایت نکردن این موارد اتوبوس ها از سوی شرکت های مسافربری متوقف می شود و سرویس آنها قطع خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به مسیرهای طولانی مدت همچون بندرعباس، تهران و ... گفت: در مسیرهای طولانی مدت احتمال می رود بعد از حرکت اتوبوس از مبدا به سمت مقصد، موارد بهداشتی آنچنان رعایت نشود و یا توجه به تمایل راننده و مسافران به ادامه مسیر، بعضا موارد تخلف گزارش نمی شود، مگر اینکه در بازرسی های پلیس راه به دلیل این تخلف اتوبوس متوقف شود، اما در اصل چنین اتفاقی رخ نمی دهد.
وی تاکید کرد: ورودی و خروجی پایانه ها تنها نقطه ای است که اتوبوس ها کنترل می شوند و بیشتر تخلفات در اجرایی نشدن طرح فاصله گذاری اجتماعی در طول مسیر و جاده رخ می دهد.
نادیده گرفتن هزینه های طرح فاصله گذاری اجتماعی در اتوبوس ها
همچنین دبیر کانون انجمن های صنفی شرکت های مسافربری کشور در این باره به ایسنا، گفت: دستورالعمل طرح فاصله گذاری اجتماعی ابلاغ و در حال انجام است، اما متاسفانه هزینه اجرای این طرح درنظر گرفته نمی شود.
رضا همامی افزود: به عنوان مثال یک اتوبوس ۲۵ نفره به دلیل اجرای طرح فاصله اجتماعی باید تنها ۱۲ مسافر را جابجا کند و از سوی دیگر نرخ این اتوبوس از ۲ میلیارد تومان به ۴.۵ میلیارد تومان افزایش یافته که به دلیل اجرای این طرح صاحب اتوبوس دچار ضرر می شود.
وی با تاکید بر اینکه زمانی که طرحی ابلاغ می شود باید بستر آن برای اجرا نیز مهیا شود، افزود: زمانی که هر اتوبوس با نصف ظرفیت خود مسافران را جابجا می کند در اصل کرایه اتوبوس به نصف کاهش می یابد، بنابراین به تهران پیشنهاد دادیم تا ۵۰ درصد بابت افزایش نرخ اتوبوس های بین شهری در نظر گرفته شود که نیمی از این کرایه را مسافر و نیمی دیگر را سرمایه گذار یا صاحب اتوبوس تقبل کند که متاسفانه سازمان حمایت از تولید و مصرف کننده این موضوع را نپذیرفت.
همامی درباره اینکه برخی اتوبوس ها با ظرفیت کامل اقدام به جابجایی مسافر می کنند، گفت: دولت باید هزینه جابجایی مسافران برخی مسیرها با داشتن مسافر بومی را به صورت صد درصد اصلاح کند، اما اگر موردی مبنی بر رعایت نشدن طرح فاصله گذاری اجتماعی گزارش شود این مسئله از سوی شرکت های جابجایی مسافر پیگیری و برخورد خواهد شد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر طرح فاصله گذاری اجتماعی در پایانه های جابجایی مسافر اجرا می شود و براساس طرح کشوری تمام رانندگان اتوبوس ملزم به اجرای این طرح هستند، افزود: استفاده ماسک از سوی مسافران ضرورت دارد و این مساله باید در بین مردم فرهنگسازی شود و حتی رانندگان این موضوع را تذکر می دهند، اما برخی این شرایط را رعایت نمی کنند.
دبیر کانون انجمن های صنفی شرکت های مسافربری کشور در خصوص اینکه آیا پلیسراه ملزم به کنترل این ضوابط در اتوبوس ها است، گفت: باید توجه داشت که پلیس راه نیروی کافی برای کنترل این موضوع ندارد و خود مسافران باید ضوابط را رعایت کنند.
ضرر سه ماهه اتوبوس ها از ناحیه کاهش مسافر
معاون حمل ونقل اداره کل راهداری وحمل ونقل جاده ای استان اصفهان نیز با تاکید بر اینکه دستورالعمل های طرح فاصله گذاری اجتماعی در اتوبوس های بین شهری به شرکت ها و رانندگان ابلاغ شده است به ایسنا، گفت: در حال حاضر به دلیل ماه مبارک رمضان در حوزه برون شهری تعداد مسافر بسیار کم است با این وجود در ردیف های دو نفره هر اتوبوس، رانندگان تنها باید یک مسافر را سوار کنند.
علیرضا جعفری افزود: در ترمینال های مسافربری بر رعایت این موارد نظارت می شود و در صورت وجود موردی، ابتدا تذکر و در صورت تخلف موضوع به کمیسیون ماده ۱۲ رسیدگی به تخلفات شرکت های حمل و نقل ارجاع داده می شود.
وی با بیان اینکه ترمینال صفه به دلیل اینکه هنوز شرکت های مسافربری مستقر نشده اند، به نوعی تعطیل است، اظهار کرد: هر ساله در ماه مبارک رمضان با رکود مسافر مواجه بودیم، امسال نیز در این مقطع مسافر زیادی برای جابحایی وجود ندارد.
معاون حمل ونقل اداره کل راهداری وحمل ونقل جاده ای استان اصفهان در خصوص تخلفات برخی اتوبوس های بین شهری در داخل استان، گفت: در این مسیرها گزارش هایی از تخلف و رعایت نکردن طرح فاصله گذاری اجتماعی گزارش شده و متاسفانه مردم گاهی حاضر نیستند تا پر شدن اتوبوس بعدی صبر کنند و اصرار به سوار شدن به اتوبوس بدون رعایت طرح فاصله گذاری اجتماعی دارند.
وی گفت: رعایت نکردن طرح فاصله گذاری اجتماعی از جمله تخلفات رانندگان اتوبوس است و در صورت گزارش، شرکت هایی که صورت وضعیت برای بلیت مسافران صادر کرده به کمیسیون ماده ۱۲ و راننده مربوطه به کمیسیون ماده ۱۱ ارجاع داده می شود.
جعفری البته به مشکلات سرمایه گذاران و صاحبان اتوبوس ها در این شرایط اشاره کرد و افزود: تاکنون صحبتی از افزایش نرخ بلیت اتوبوس ها شده و با توجه به اینکه عمده درآمد آنها مربوط به ماه های اسفند و فروردین بود و اکنون نیز به دلیل ماه رمضان و همچنین شیوع کرونا به نحوی حوزه سفر و مسافران طی سه ماه گذشته در ضرر کامل به سر می برند.
به اعتقاد وی، افزایش نرخ کرایه اتوبوس ها به دلیل نصف شدن مسافر آنها به دلیل اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی به نوعی موجب تورم خواهد شد و از سوی دیگر شرکت های مسافربری و رانندگان اتوبوس ها به دلیل افزایش هزینه های جانبی و ... در شرایط بدی از لحاظ درآمد قرار دارند که امروز باید به دنبال کمک به این بخش باشیم.
انتهای پیام
نظرات