به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، وئام عبدالوهاب، رئیس جریان "التوحید العربی" در توییتی اسناد و مدارک رسمی مربوط به دستورکار کابینه را به همراه بندهای محرمانه آن منتشر کرد و در خصوص آنها نوشت: شاید این دلیل حمله سهگانه شیطانی به حسان دیاب، نخست وزیر لبنان باشد. این براندازی خطوط قرمز است.
دستورکار کابینه لبنان شامل تصویب بندها و نسخه نهایی موضوعاتی است که قبلا کابینه موافقت اولیه خود را در مورد آنها اعلام کرده بود. این بندها عبارتند از: - تحقیقات درباره حسابهایی که از طریق آنها حوالههای مالی انجام شده است و اتخاذ اقداماتی در حق صاحبان این حسابها
- اتخاذ تدابیر فوری برای مبارزه با فساد و بازگرداندن پولهای سرقت شده
- پیشنویس قانون استرداد حوالههای خارج از کشور که پس از تاریخ ۱۷-۱۰-۲۰۱۹ انجام شده است
- تکمیل تحقیقات در نسخه نهایی برنامه اصلاحات دولت جهت تصویب آن.
کاهش مجدد لیره لبنان و رسیدن آن به پایینترین حد خود جنگی لفظی را بین حسان دیاب و سعد حریری راه انداخت که دولت جدید را درباره بحران مالی و اقتصادی مسؤول دانست.
هنوز ساعاتی از حمله بیسابقه حسان دیاب، نخست وزیر لبنان به عملکرد ریاض سلامه، رئیس کل بانک مرکزی این کشور نگذشته بود که سعد حریری، رئیس جریان المستقبل در بیانیهای با لحنی تند به دیاب واکنش نشان داد و او را به اعلام کودتایی به زبان نظامی متهم کرد که آغازگر آن ژنرالی است که لباس نخست وزیری به تن دارد.
دیاب پس از جلسه هیئت دولت، رئیس کل بانک مرکزی این کشور را به رفتار "مشکوک" درباره پایین آمدن ارزش لیر متهم کرد و گفت، رئیس بانک مرکزی باید توضیح دهد که در پشت پرده چه اتفاقاتی برای ارزش ارز لبنان افتاده است.
وی تاکید کرد، طبق اطلاعات به دست آمده، از ماه فوریه ۵.۷ میلیارد دلار از سپردههای بانکی به خارج از کشور انتقال یافته است.
حریری در این بیانیه اظهارات مذکور دیاب پس از نشست هیئت دولت را خطرناک خواند و گفت، دیاب عواطف مردم و نگرانیهای معیشتی آنها را به بازی میگیرد تا دولت خود را تبرئه کرده و بیتقصیر جلوه دهد. دولت شیوه انتقامی نسبت به یک مرحله کامل را همه طرف را در پیش گرفته و در این شیوه آنها نخست وزیر را در نوک حمله قرار دادهاند. آنها نخست وزیر را در یک مشت عبارات تهدیدآمیز غرق کرده و خطرناکتر اینکه نخست وزیر بدون اینکه بداند مسؤول سقوط ارزش لیر خواهد بود.
حریری ادامه داد: آفرین حسان دیاب. کارت را خوب انجام دادی تو آرزوهای آنها را در نابودی سیستم اقتصاد آزاد برآورده کردی اما چگونه ممکن است طرفی را که با یارانه برق نیمی از بدهی کلی را به بار آورده، فراموش کنی، از هفت سال تعطیلی نهادهای قانون اساسی چشم بپوشی، از سیاستهایی که روابط لبنان را با کشورهای عربی و بینالمللی خراب کرده، نپرسی و به مسؤولیتهایی که سرپرستان جدید بر دوش نخست وزیر میگذارند، توجهی نکنی. آیا همه این موارد تقصیر رئیس کل بانک مرکزی است؟ به نظر میرسد چهرههایی که وارد دولت شدهاند حضورشان برای کشاندن کشور به ورشکستگی پولی و اقتصادی کافی باشد، آنها در جلسه امروز (شنبه) کابینه اقدامات خود را تکمیل کردند.
حریری گفت، یک ذهن کودتاگر وجود دارد که میخواهد مسؤولیت سقوط ارزش لیر را متوجه رئیس کل بانک مرکزی لبنان و احزاب سیاسی مشخصی بکند و افکار عمومی را علیه این رویکرد تحریک میکند و موادی را به خورد آن میدهد که جز هرج و مرج نتیجه دیگری ندارد.
وی ادامه داد، حقیقتی که نباید از لبنانیها مخفی بماند این است که ادامه سردرگمی، لبنان را در آستانه سقوط در یک مصیبت سخت قرار میدهد.
حریری گفت: مسؤولیت حکم میکند که صراحت و صداقت داشته باشیم و پشت شعارها پنهان نشویم و و به لبنانیها نسبت به شتاب کورکورانه به سمت این سقوط، سوار شدن بر موج یأس و ناامیدی تا نابودی بنای اقتصادی و اجتماعی که در طول دههها الگویی برای خیزش، رشد و شکوفایی بوده، هشدار دهیم.
حریری با بیان اینکه نابرابری عمیقی در جنبههای مختلف مدیریت سیاسی و اقتصادی وجود دارد که مجالی برای پوششدهی و ادامه آن نیست اما آنچه در اتاق تصمیم گیری مطرح میشود مربوط به تغییر هویت لبنان در همه سطوح است و خطرناکترین مسأله در این طرح استفاده از خشم مردم به عنوان سوختی برای سوزاندن هویت دموکراتیک، اقتصادی و اجتماعی لبنان است.
وی مردم لبنان را مخاطب قرار داد و از آنها خواست مراقب تجارت سیاسی و حزبی با دردها و درآمدهای اندک خود باشند و به مسؤولان اقتصادی دولت فرصت حمله به سیستم اقتصاد آزاد را ندهند. آنچه از موضعگیریها به گوش ملت لبنان میرسد و اسنادی که توسط نظریهپردازان دولت تهیه میشوند تنها دعوتی برای مأمور کردن گرگ برای حفاظت از گله است یا یک روش ابتکاری برای دادن اختیار به متهم است تا خود درمورد اتهامات علیه خود تحقیق کند.
حریری گفت، سقوط ارزش لیر طی ماههای گذشته شیب صعودی داشته است تا جایی که قیمت دلار به صورت بیسابقه در کشور افزایش یافت. به همین دلیل نظام حاکم و دولت شیوه فریب و حیله را در پیش گرفته و ابزارهای سال ۱۹۹۸ را برای مدیریت حلقههای نیرنگ و انتقام سیاسی فراخواندند. دولت نباید برای سرپوش نهادن بر نقش خود در تعطیلیهای زنجیروار و فرصتهای از دست رفته دیگران را متهم کند.
وی گفت: اظهاراتی که پس از جلسه کابینه در کاخ بعبدا ایراد شد، تأکیدی بر این امر است که دولت رویکرد تلافیجویانه در پیش گرفته است، رویکردی که از اواخر دهه ۷۰ بر کشور سایه انداخته است و تغییرات و آشتیهایی که کشور طی سالهای اخیر شاهد آن بودیم میتواند در متوقف کردن این رویکرد موفق عمل کند. ما در این مسیر به سخنان حسان دیاب اکتفا نمیکنیم زیرا وی پس از برعهده گرفتن سمت نخست وزیری گرفتار موضعگیریها شده است. اما به بیانیه نهاد نخست وزیری اکتفا میکنیم که یک پایگاه مرکزی در معادله ملی است و نباید محل تسویه حسابهای سیاسی و شخصی باشد.
حسان دیاب نیز در پاسخ حریری گفت: برخی دولت را مواخذه میکنند گویی ۷۳ ماه در قدرت بوده نه ۷۳ روز. ما مواخذه واقعبینانه را میپذیریم اما دولتی را مملو از بحرانهای اقتصادی، مالی و اجتماعی در سایه بیاعتمادی داخلی و خارجی تحویل گرفتیم. بحران کرونا نیز به چالشها دولت در سایه کمبود امکانات و نبود زیرساختهای بهداشتی مزید بر علت شد.
وی پس از جلسه کابینه ادامه داد، برخی میگویند کرونا دولت را نجات داد در حالیکه دولتی که ۱۰ روز از رای اعتماد به آن میگذشت درگیر بحران کرونا شد که تلاش بسیاری میطلبید این شیوع دولت را سردرگم کرده و طرحهای عملیاتی را تغییر داد زیرا نجات جان مردم اولویت ما شد و ما با خلأهای مالی روبهرو بودیم و همچنان در مقابل آن ایستادیم.
دیاب افزود: همزمان برخی اصرار بر عمق بخشیدن به بحران دارند و قیمت ارز به طور مشکوکی افزایش داشته و مدیریت بانک مرکزی نیز در افزایش نرخ لیره مبهم و مشکوک عمل کرده است.
وی اشاره کرد، بانک مرکزی براساس یک تصمیم یا عامل تحریککنندهای درباره این کاهش مشکوک نرخ ارز ناتوان و معطل مانده است دیگر ادامه سیاست توافقهای سری ممکن نیست باید شیوه تعامل با مردم تغییر کند نباید اطلاعات سربسته بمانند باید به مردم حقایق را گفت باید سقف افزایش ارز و حل و فصل آن را اعلام کرد.
انتهای پیام
نظرات