علی مالمیر در کمیسیون اقتصاد، سرمایهگذاری و گردشگری شورای شهر همدان، آماده شدن بنا و تبدیل آن به هتل سنتی را یک طرح اقتصادی برشمرد و یادآور شد: دولت آمادگی ارائه تسهیلات بانکی به مالک را برای احیاء بنا دارد و نیمی از سود تسهیلات را نیز خود دولت پرداخت میکند و در حال حاضر از لحاظ قانونی هیچ مسیری برای تغییر وجود ندارد.
وی ثبت ملی بنای جنانی را یکی از اقدامات مهم برشمرد چراکه در غیر این صورت تاکنون این عمارت خراب شده بود و تأکید کرد: با توجه به تعدد بناهای تاریخی شهر همدان، هزینه نگهداری این بناها نسبت به شهرهای دیگر بالاست چراکه علاوه بر حفظ و نگهداری، حمایت دولت و کمک و تعامل مالکان را نیز می طلبد.
وی ابرازامیدواری کرد: شهرداری بافت نیز بهزودی راهاندازی شود تا بتوانیم در یک واحد مشخص با هماهنگی و همکاری دستگاههای مرتبط، تصمیمات مهمی برای بافتهای تاریخی اتخاذ کنیم.
معاون برنامهریزی و امور عمرانی فرمانداری همدان نیز از تشکیل جلسهای برای بررسی و حل مشکلات عمارت جنانی در نیمه نخست فروردینماه امسال خبر داد و گفت: این جلسه با حضور متولیان و دستگاههای اجرایی مرتبط برگزار و تصمیماتی نیز اتخاذ شد.
رضا زمانی یادآور شد: قرار شد مرمت بنای جنانی اولویت برنامه احیاء و حفظ این بنا باشد و نیز در مرحله بعد، مالک قرار شد طرحی را با نظر کارشناسان تهیه کند و پس از تأیید میراثفرهنگی عملیات اجرایی طرح آغاز شود و در صورت ضرورت، پیگیر این موضوع هستیم و مشکلی برای مرمت و احیای بنای جنانی وجود ندارد.
رئیس کمیسیون اقتصاد، سرمایهگذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر همدان نیز با اشاره به تخریب بخشی از بنای تاریخی عمارت جنانی گفت: احیاء و حفظ این بنا از دغدغهها و مطالبات شهروندان محسوب میشود که نیازمند توجه ویژه مسئولان امر است.
حسین قراباغی با اشاره به پیشینه تاریخی احداث بنای عمارت جنانی یادآور شد: این بنای تاریخی ثبت ملی شده و واجد ارزش تاریخی است که با شرایط کنونی به وجود آمده، نیازمند کمک و حمایت مسئولان مرتبط و همکاری مالک بهمنظور مرمت و احیاء دارد.
وی معتقد است که با توجه به اینکه ملک شخصی است، مالک باید با اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همکاری لازم را داشته باشد، گفت: یکی از اولویتها و تأکیدات شورای شهر و مدیریتشهری، حفظ بناهای واجد ارزش بوده که تبدیل آنها به مکانهای سرمایهای برای شهر و استان حائز اهمیت است، در این راستا شورای شهر همدان طی چند سال اخیر، احداث و ایجاد رستوران در این بناهای واجد ارزش را رایگان اعلام کرده تا انگیزه مالکان برای حفظ بناها افزایش یابد.
قراباغی همچنین تأکید کرد: در کنار مرمت و حفظ بناهای واجد ارزش، ضروری است متولیان امر نظارت مناسبی در حفظ این بناها داشته باشند و شهرداری نیز باید بحث جدارهسازی معابر خیابان شهدا را در اولویت کاری خود قرار دهد.
رئیس کمیسیون اقتصاد، سرمایهگذاری و گردشگری شورای شهر همدان در پایان بیان کرد: با برگزاری جلسات برای تعیینتکلیف بنای عمارت جنانی، وظیفه هر یک از متولیان و دستگاههای اجرایی به طور شفاف، مشخص شد و در حال حاضر مشکلی در زمینه این بنا و حفظ و نگهداری آن وجود ندارد.
رئیس کمیسیون نظارت، بازرسی و امور اداری شورای شهر همدان نیز با تأکید بر حفظ بناهای واجد ارزش در سطح شهر، گفت: در بودجه هم مطرح و بحث شد که مالکان واحدهای واجد ارزش تاریخی به مرمت و حفظ بناهای تاریخی خود اقدام کنند و اگر فرآیند تسهیلات بانکی خود را پیگیر باشند، علاوه بر تخفیف سود تسهیلات بانکی که دولت در اختیار آنها قرار میدهد، مدیریتشهری نیز درصدی از سود را برای تشویق مالکان بپردازد اما به جمعبندی نرسیدیم.
سیدمسعود عسگریان افزود: برای حل مشکلات و حفظ بناهای تاریخی شهر، لازم است دستگاههای متولی با هماهنگی هم تفاهمنامهای کلی را تنظیم و منعقد کنند و در این راستا شورای شهر و مدیریتشهری نیز مساعدت لازم را خواهند داشت.
وی همچنین الگوپذیری از شهرهای موفق در امر ترمیم و مرمت و بناهای تاریخی را حائز اهمیت دانست و یادآور شد: برای این اقدامات بودجههایی نیز لحاظ شده است که باید با همکاری هم در این زمینه گام برداشت چراکه برای جدارهسازی محورهای واجد ارزش، بودجه پیشبینی کردیم که بررسی جداره بناهای تاریخی شهر که متعلق به مردم است، با هزینه شهرداری نسبت به مرمت و بازسازی آنها اقدام شود و در زمینه تأمین بخشی از سود تسهیلات بانکی نیز میتوان مساعدتهای لازم را به عمل آورد.
وی همچنین گفت: لازم است در تعریف برنامههای مشخص حوزه گردشگری و حفظ بناهای واجد ارزش، بناهای تاریخی که در معابر اصلی و درجه یک قرار دارند، تعریف مناسبی برای آن داشته باشیم.
رئیس مرکز مطالعات و پژوهشهای شورای شهر همدان نیز گفت: بناهای واجد ارزش، میراث تاریخی و هویت شهر ما محسوب میشوند که باید در راستای حفظ و نگهداری آنها کوشا باشیم و از آنها به عنوان سرمایه بهره ببریم.
ابراهیم مولوی با اشاره به مشکلات عمارت جنانی، افزود: این بنای تاریخی، یکی از ساختمانهای واجد ارزش شهر همدان است که شاید تعداد زیادی از این بنا نداشته باشیم اما حفظ و مرمت آن دغدغه مدیران میراث فرهنگی و شهری است چراکه در موقعیتی قرار گرفته که شاید بهترین روش این باشد تا با مساعدت و همکاری متولیان دستگاههای اجرایی و همکاری مالک برای حفظ این بنا، کمک شود.
وی همچنین با اشاره به مسیر عبور یکی از قنات شهر از عمارت جنانی، یادآور شد: شهرداری همدان از سالهای گذشته طرح و نقشههایی برای ساماندهی قنوات شهر برنامهریزی کرده است که باید ضمن حفظ بناهای تاریخی، این قناتها نیز حفظ شوند.
مولوی با تأکید بر اینکه باید برای رشتههای قنوات بهعنوان رگهای حیات زندگی، برنامهریزی کرد، گفت: اکنون بخش زیادی از قناتهای شهر همدان به عنوان نخستین تکنیک بازیابی و استحصال آب که تنها مختص ایرانیان بوده است و بدون نیروی مکانیکی به استخراج آبهای زیرزمینی اقدام میکردند، از بین رفته یا توسط بناهای تازه تأسیس مسدود شدهاند.
رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر همدان نیز با اشاره به بررسی مشکلات عمارت جنانی طی دو سال گذشته، گفت: ورود اصحابرسانه و تشکلهای مردمنهاد برای حمایت از حفظ این بنا، بسیار ارزشمند بوده و قابل قدردانی است.
رضوان سلماسی افزود: اگر حفظ بنای واجد ارزش جنانی پیشتر از این از اولویتهای مسئولان و دستاندرکاران این حوزه محسوب میشد، بهطورقطع مرمت و احیاء این بنا میتوانست به الگویی موفق برای سایر بناهای تاریخی و واجد ارزش شهر تبدیل شود.
سلماسی با اشاره به بهرهگیری از مدیریت زمان در راستای حفظ بنای عمارت جنانی، تأکید کرد: لازم است هر چه سریع تر متولیان امر با تعامل و همکاری با مالک نسبت به مرمت و احیای این بنا اقدام کنند.
وی همچنین با اشاره به پیشینه تاریخی همدان و اشتیاق گردشگران برای ورود به این شهر، یادآور شد: واضح است که بناها و اماکن تاریخی همدان به عنوان سند هویت و شاخصه تاریخی و فرهنگی کشور، از مهمترین دلایل حضور گردشگران در شهر و استان همدان محسوب میشود از اینرو توجه به این حوزه از اهمیت خاصی برخوردار است.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر همدان ادامه داد: با بهره گیری از تجارب شهرهای موفق در حفظ، مرمت و احیای بناهای تاریخی میتوان گام موثرتری در راستای حفظ میراث تاریخی ارزشمند شهر برداشت.
سلماسی اظهار کرد: ضمن فرهنگسازی در بین اقشار مختلف جامعه همراه با ارائه بستههای تشویقی به مالکان بناهای واجد ارزش و سرمایهگذاران داخلی و خارجی بهمنظور حفظ بناهای واجد ارزش، میتوان با محوریت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان و کمک دستگاههای متولی نسبت به تقویت و رشد حوزه گردشگری شهر و کشور، کمک شایانی کرد.
انتهای پیام
نظرات