احمدرضا بهرامی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص تاثیر کرونا بر فعالیتهای پژوهشی دانشگاه، اظهار کرد: از زمانی که بحرانی تحت عنوان کرونا ویروس دامنگیر دنیا و کشور ما شد، تقریبا تمام بخشهای اجتماعی از جمله آموزش و پژوهش دانشگاهها، آموزش و پرورش و مراکز صنعتی و خدماتی را تحت تاثیر قرار داد.
وی بیان کرد: یکی از مواردی که بسیار شدید تحت تاثیر این بحران بوده، پژوهش در دانشگاههاست. آموزش را میتوان به صورت غیر حضوری و مجازی برگزار کرد و با این شیوه تاحدودی جبران نمود، اما در امر پژوهش به این دلیل که حضور در بسیاری از پروژههای عملی لازم است، شدیدا تحت تاثیر قرار گرفته، مخصوصا بخشهایی که مربوط به تحصیلات تکمیلی است.
بهرامی افزود: پروژههای ناتمام که باید تمام میشدند نیز معلق مانده است. یکی از مواردی که در بخش پروژهها بسیار آزاردهنده بوده، بلاتکلیفی در بخش پژوهش است؛ اینکه چه زمانی پایان میپذیرد. نکته دیگری که شدیدا ما را آزار میدهد، همان پژوهشهایی هستند که میتوانست انجام شود ولی به دلیل عدم پشتیبانی و تعطیل بودن مراکز تامین مواد و تجهیزات معطل ماندند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه ما نباید منفعل باشیم، عنوان کرد: این مشکلات ایجاد شده، اما به این دلیل که این بحرانها نیاز ایجاد میکند، نیاز نیز انگیزههای اختراع را بالا میبرد. یک رویکردی که ما در این زمینه داشتیم، بسیج امکانات و هدایت آنها به سمت حل معضل کرونا در بخش تشخیص، درمان و جنبههای روانی، اقتصادی و اجتماعی این قضیه بوده است. در دانشگاه ستاد بحران کرونا تشکیل دادیم که هم در کوتاهمدت بتوانیم وارد حمایت از ریشهکن شدن این بحران شویم و هم در میانمدت پروژههایی را تعریف کنیم.
وی در خصوص کمک دانشگاه فردوسی به جامعه در موضوع کرونا، گفت: دانشگاه فردوسی مشهد پروژههایی را در زمینه تولید مواد ضد عفونیکننده داشته، در خصوص کیت تشخیص کرونا که جهاد دانشگاهی مشهد محوریت آن را برعهده گرفته، دانشگاه فردوسی نیز تامین محتوای استخراج RNA برای کیت را متقبل شده، همکاری بسیار نزدیکی داریم و روی کیت استخراج RNA کار کردیم و تحویل دادیم.
بهرامی ادامه داد: در مورد تولید اتانول و اتیل نیز اقدامات خوبی داشتیم. دانشکده علوم در تولید مواد ضد عفونیکننده فعالیت دارد و برخی محصولات آنها در بازار موجود است. دانشکده مهندسی برای مشاوره آنلاین، زیرساختهایی را آماده کرده که در حال انجام است. در مورد ساخت کیتهای تشخیص سریع نیز پروپوزالهایی را تنظیم و به تهران ارسال کردیم تا بتوانیم مصوبه بگیریم و ادامه دهیم.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: تنها چیزی که ما در دانشگاه به آن فکر میکنیم، کیتهای تشخیص مولکولی است که به صورت کاملا فعال کیت استخراج RNA را تولید میکنیم. برای آینده نیز تیم تحقیقاتی در زمینه تشخیص مبتنی بر آنتیبادی تشکیل دادیم که روی کیتهای تشخیص سریع کار کنند. ما در خصوص درمان، گروه گیاهان دارویی داریم که فعال هستند تا بتوانند برای تقویت سیستم ایمنی توصیههای از جنس گیاهان دارویی دهند، وگرنه در درمانهای نوین وارد نشدیم.
وی با اشاره به اینکه ما در این شرایط یکسری مشکلاتی داریم و رویکرد ما این است که برای مشکلات پژوهش، آزمایشگاهها و دانشجویان تحصیلات تکمیلی برنامهریزی کنیم، تصریح کرد: نکته دیگر در این خصوص این است که چگونه با مشکلات داخلی خود مواجه شویم. اکنون آزمایشگاهها را طبقهبندی کردیم، آزمایشگاههای گروه الف اصلا تعطیل نیستند، بنابراین باید فکری برای آنها بکنیم، اجازه ندهیم تعطیل شوند و خسارات اضافه شود، آزمایشگاههای نوع ب فعلا باید در راستای فاصلهگذاری تعطیل باشد، به همین دلیل باید باز شدن این آزمایشگاهها را به تاخیر بیندازیم.
بهرامی خاطرنشان کرد: ما برای تحصیلات تکمیلی دانشجویان، پایاننامهها، رسالهها و سمینارها راهکارهایی گذاشته و جلسات مجازی را برای پایاننامهها و رسالهها پیشبینی کردیم که تا حد امکان از ازدحام جمعیت جلوگیری کنیم. ما با این مشکلات داخلی مواجه هستیم که باید مدیریت شود. بحث دیگر این است که چگونه برای حل معضل جامعه کمک کنیم که برای این منظور ستاد خاصی را تشکیل دادیم و اسم آن را "تبدیل تهدید به یک فرصت" گذاشتیم که هم با بخشهای پژوهشی کشور در ارتباط هستیم و هم اینکه با کارخانجات و بخشهای تولیدی، ارتباط و مذاکره مستقیم داریم تا نیازهای آنها را در دانشگاه بررسی و تامین کنیم.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد گفت: متاسفانه ما در این بحران بیشتر منفعل بودیم و در جهت حل بحران به صورت سنتی و احساساتی عمل میکنیم. ما نیاز داریم چندین مرکز تحقیقاتی برتر را در کشور نامزد کنیم و پشتیبانی بسیار حجیم و عظیمی را از این مراکز با ماموریتهای مشخص برای حال و آینده داشته باشیم، زیرا بحران کرونا با ما خواهد بود و با این روشهای سنتی نمیتوان به آن پرداخت.
وی بیان کرد: اگر چنین بحرانهایی در آینده رخ دهد، باید مراکز ماموریتمحور با پشتیبانی بسیار زیاد داشته باشیم. چنانچه قرار است حجم عظیمی از منابع ملی برای مقابله با مشکل کرونا تخصیص داده شود، باید بخشی صرفا برای تحقیق و توسعه و روشهای علمی مقابله با بحران کرونا باشد.
انتهای پیام
نظرات