• سه‌شنبه / ۱۹ فروردین ۱۳۹۹ / ۱۳:۵۹
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 99011910421
  • منبع : نمایندگی مازندران

عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه مازندران مطرح کرد

سیاست‌های اینترنتی، کرونا و مساله سواد رسانه‌ای

سیاست‌های اینترنتی، کرونا و مساله سواد رسانه‌ای

ایسنا/مازندران عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه مازندران گفت: برای مقابله با اعتیاد اینترنتی باید آموزش‌های لازم صورت پذیرد تا برای افزایش سواد رسانه‌ای مردم تلاش کرد و آن‌ها را نسبت به اعتیاد به اینترنت و عوارض سوء آن آگاهی داد.

دکتر نادر رازقی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه سیاست‌گذاران از دادن اینترنت رایگان برای تشویق خانه نشینی و قرنطینه برای مقابله با کرونا استفاده کردند، اظهار کرد: دولت‌ها به وسیله سیاست فرهنگی یعنی مجموعه سیاست‌ها، خط مشی‌ها، اقدامات و برنامه‌ها به نحو سازمان یافته‌ای در حوزه فرهنگ مداخله و تلاش می‌کنند تغییر و دگرگونی‌هایی را در حوزه فرهنگ ایجاد کنند.

وی با اشاره به اینکه مساله کرونا عرصه فرهنگ، عرصه نمایش و بروز مشکلات در نظام اقتصادی و اجتماعی مردم بوده و طبیعی است که با سیاست بسته‌های رایگان حل نمی‌شود، تصریح کرد: بخش عظیمی از طبقه پایین و فرودست جامعه به دلیل شرایط نامساعد اقتصادی و اجباری که برای تامین هزینه‌های زندگی روزمره خود دارند (بخشی که از حمایت‌های لازم دولت بی‌بهره هستند) با وجود اینکه می‌دانند سلامتی خود را در خطر قرار می‌دهند، مجبورند از قرنطینه خانگی خارج شوند و متاسفانه ناآگاهانه برخی آن‌ها را به بی فرهنگی تفسیر کرده‌اند.

عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه مازندران با بیان اینکه عطش یافتن ناشناخته‌های پیرامون ویروس کرونا در این مدت بیشتر شده است، خاطرنشان کرد: در این باره افراد با اطلاعات متعارض و متناقضی از نهادها و شبکه‌های اجتماعی مجازی روبرو شدند که نه تنها آرامش و اطمینان نسبت به تهدید کرونا در قرنطینه به آن‌ها نداده است، بلکه اضطراب عمومی را افزایش داده و احساس ناتوانی و آسیب پذیری بیشتری به جامعه منتقل شده است.

رازقی در پاسخ به این سوال ‌که پس از شکست کرونا چگونه باید با اعتیاد شبکه‌های اجتماعی و آثار آن برخورد کرد، گفت: با وجود مزیت‌ها و تسهیلاتی که اینترنت برای افراد فراهم می‌کند نگرانی‌های جدیدی نیز در حوزه استفاده از اینترنت و تاثیرات منفی آن شکل گرفته است، به عبارت دیگر همزمانی جهان پست مدرن و شکل گیری جامعه اطلاعاتی در نتیجه فناوری‌های جدید، جوامع را در شرایط متفاوت از گذشته، با پدیده‌های نوظهوری همانند اعتیاد اینترنتی روبرو کرده است.

وی بیان کرد: اگر چه هیچ تعریف استانداردی از اعتیاد به اینترنت جود ندارد اما میان محققان در خصوص وجود اعتیاد اینترنتی و رشد روز افزون آن  و عوارض ناشی از آن اتفاق نظر وجود دارد.

عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه مازندران افزود: استفاده افراطی از اینترنت با این که ممکن است در موارد بسیاری از موارد مشکل‌ساز نباشد اما شواهد مطالعاتی که در رابطه با این مسأله صورت پذیرفته نشان می‌دهد استفاده افراطی از اینترنت یک اعتیاد واقعی و نگرانی جدی است که آثار سوء استفاده آن قابل بحث است.

رازقی با اشاره به اینکه عدم تحرک جسمی و چاقی به همراه علایمی چون درد کمر، پشت و ماهیچه، از تبعات پیامدهای ناشی از اعتیاد به اینترنت است، ادامه داد:  این کاربران حتی در صورت کناره گیری از اینترنت، دچار علایم اختلال می‌شوند، اهمیت اعتیاد به اینترنت به علت آسیب‌های فراوان و گسترده‌ای که دارد برای جامعه کمتر از اعتیاد به مواد مخدر نیست، به همین دلیل برای درمان این پدیده کشورها مراکزی را به ترک اعتیاد به اینترنت اختصاص داده‌اند.

وی معتقد است: برای مقابله با اعتیاد اینترنتی باید آموزش‌های لازم صورت پذیرد و برای افزایش سواد رسانه ای مردم تلاش کرد و آن‌ها را نسبت به اعتیاد به اینترنت و عوارض سوء آن آگاهی داد.

عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه مازندران با بیان اینکه استفاده از شبکه‌های اجتماعی هدف نیست بلکه یک ابزاری برای رسیدن به هدف در تمام دنیا تلقی می‌شود، افزود: گاهی اوقات توسط جامعه شناسان این موضوع طرح می‌شود که شبکه‌های اجتماعی جدید باز تولید اجتماعی هستند که از قبل وجود دارند اما این ابزارها و تکنولوژی‌های ارتباطی نوین خنثی نیستند و برای همین قدرت‌های رسانه‌ای که در خدمت قدرت‌های سیاسی هستند با اقدامات روانی، اجتماعی و فرهنگی البته سیاستگذاری شده بر باورها، احساسات و نگرش‌ها تاثیر می‌گذارند و آنگونه که خود می‌خواهند جامعه را باز تولید می‌کنند.

رازقی یادآور شد: بنابراین باید دید که محتوا و ابزار توسط چه کسانی و چه هدفی تولید می‌شود، چه بسا یک بازی ساده نگرش‌های افراد را به صورت آرام  و تدریجی عوض می‌کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha