• دوشنبه / ۴ فروردین ۱۳۹۹ / ۱۲:۵۱
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 99010401517
  • خبرنگار : 71605

/مقابله با شبه‌علم در بحران کرونا/

برای تشخیص راست از دروغ، راهی نیست به جز یافتن "راستگویان"/درمان را به "درمانگران" بسپاریم

برای تشخیص راست از دروغ، راهی نیست به جز یافتن "راستگویان"/درمان را به "درمانگران" بسپاریم

عضو هیئت مدیره انجمن ترویج علم با بیان این که عجیب نیست اگر حرفی راست را "دروغگویی" بگوید، اما ناتوانی در تشخیص اصل از بدل علت هراس از شنیدن سخن راست از "دروغگویان" است، پس برای تشخیص اصل از بدل راهی به جز یافتن متخصصان نیست، تاکید کرد: بیماری ناشی از کرونا شهر را گرفته است. مهربانان، عاشقان، عارفان، نانوایان، داستان‌پردازان و ساحران هرچند دوست‌داشتنی‌اند، (بیاییم) تنها قدردان مهربانی، عرفان، نان و داستان‌شان باشیم و درمان را به درمانگران بسپاریم.

به گزارش ایسنا، دکتر کیوان الستی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور  با پیوستن به پویش #علمی_شو کرسی یونسکو در ترویج علم، یادداشتی را در صفحه اینستاگرا می "کرسی یونسکو در ترویج علم" منتشر کرده که در این یادداشت آمده است:

"عجیب نیست اگر حرفی راست را، دروغگویی بگوید. عجیب نیست اگر اخبار درست را، روزنامه‌ی زردی بنویسد. عجیب نیست اگر بدل‌کاری به اصلی اشاره کند و عجیب نیست اگر درمانِ «موفقی» را ساحری (تصادفاً) تجویز کند.

شاید دروغگو نانوای خوبی باشد، زردنویس عاشق بی‌نظیری باشد. بدل‌کار بندباز ماهری باشد و گاهی شاید هیچ‌کس مهربان‌تر و شریف‌تر و ادیب‌تر از مارگیری ماهر نباشد.

پس چه هراسی هست از شنیدن راستی از دروغگویان، ادب از زردنویسان، علم از جادوگران و درمان از مارگیران؟

اشکالش اندک است: ناتوانی در تشخیص اصل از بدل. راستی و ادب و اصالت و شفا برای راستی و اصالت و شفا بودنشان دلیل می‌خواهند. حرف راست، هرچقدر هم راست اگر دروغگویی بگوید، داستان هر چقدر جذاب اگر زردپیشه‌ای روایت کند و نسخه هر چقدر شفا اگر منسوخی آن را بپیچد، راست و جذاب و شفا هستند اما ...
موجه نیستند.

برای تشخیص راست از دروغ راهی نیست به جز تشخیص راستگویان. برای تشخیص اصل از بدل راهی نیست به جز یافتن متخصصان و تشخیص دارو از شرنگ، راهی ندارد (و هرگز ندارد) مگر تشخیص درمانگران.

راستگویان را با راستگویی‌هایشان شناخته‌اند، ادبا را با وزنِ آثارشان، متخصصان را با تخصصشان، اصیل‌زادگان را با اصالتشان و درمانگران را (نه تنها با درمان‌هایشان که) با ادب و تخصص و اصالت دعوی‌شان.

بیماری شهر را گرفته است. مهربانان و عاشقان و عارفان و نانوایان و داستان‌پردازان و ساحران هرچند دوست‌داشتنی‌اند، (بیاییم) تنها قدردان مهربانی و عرفان و نان و داستان‌شان باشیم و درمان را به درمانگران بسپاریم."

به گزارش ایسنا، کرسی یونسکو در ترویج علم به منظور مقابله با شبه علم، اخبار غیرعلمی و باورهای غلطی که این روزها پیرامون کرونا ویروس جدید در جامعه منتشر شده، پویشی را به نام «#علمی_شو» راه‌اندازی کرده و از همه علاقه‌مندان به مباحث علمی درست، دعوت می‌کند با تولید و ارسال پیام‌های کوتاه صوتی، تصویری و متنی، در راستای جایگزینی اندیشه و رفتار صحیح علمی در جامعه به جای هراس از این بحران، این پویش را یاری کنند.

کرسی یونسکو در ترویج علم از صاحبنظران، متخصصان و نیک اندیشان دعوت کرده است از طریق ایمیل کرسی به نشانی unescocps@gmail.com، صفحه اینستاگرام unescocps و کانال تلگرامی @unescocps به پویش "#علمی_شو" بپیوندند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha