• دوشنبه / ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ / ۱۷:۰۸
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 98112820947
  • خبرنگار : 71605

رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی مطرح کرد

پایین‌بودن نرخ مشارکت اقتصادی زنان ایرانی/حضور زنان ما در عرصه پتنت از نرخ جهانی بالاتر است

پایین‌بودن نرخ مشارکت اقتصادی زنان ایرانی/حضور زنان ما در عرصه پتنت از نرخ جهانی بالاتر است
عکس آرشیوی است

رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با اشاره به حضور پررنگ دانشجویان خانم و روند فزاینده اساتید خانم در دانشگاه‌ها گفت: نرخ مشارکت اقتصادی زنان به معنای نسبت جمعیت جویای کار اعم از شاغل و بیکار به جمعیت در سن کار، ۱۶ درصد و از متوسط خاورمیانه کمتر است.

به گزارش ایسنا، وحید احمدی در نخستین رویداد گفتمان پیشروی علمی با موضوع ایده‌ها و تجربه‌های زنان در علم و فناوری که امروز از سوی کرسی ترویج علم یونسکو، با هدف ساده‌سازی علم برای عموم و همزمان با هفته بزرگداشت مقام مادر و زن و روز جهانی زنان و دختران در علم (۱۱ فوریه) در دانشگاه الزهرا برگزار شد، ابتدا به معرفی هدف از برگزاری نشست‌های گفتمان علمی پیشرو پرداخت و گفت: نخستین رویداد را با موضوع زنان در عرصه علم، فناوری و نوآوری برگزار کردیم؛ اما هدف فراگیری گفتمان علمی است تا بتوانیم علم را به مجموعه لایه‌های مختلف جامعه رسوخ دهیم.

وی با بیان این که در کشور شاهد حرکت پیشرو در حوزه علم و فناوری به خصوص بخش‌های تحقیقاتی هستیم، رتبه ۱۶ کشور در تولید مقالات علمی و رشد میزان ارجاعات را یادآور شد و افزود: دستیابی به این توفیق با همراهی جامعه علمی ۵۰ درصدی زنان بوده است.

رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با اشاره به آمار سرشماری نفوس و مسکن در سال ۹۵ (۵۱ درصد مردان و ۴۹ درصد زنان)، توضیح داد: با بررسی تعداد دانشجویان مراکز آموزش عالی طی سال‌های ۵۰ تا ۹۶ شاهد آن هستیم که از سال‌های ۸۲، ۸۳  نرخ جمعیت خانم‌ها در آموزش عالی افزایش پیدا کرده است؛ این درحالی است که در دانشگاه دولتی جمعیت خانم‌ها بیشتر از آقایان بوده، اما دانشگاه آزاد آمار کل را عوض کرده و این باعث شده که سهم مردان از آموزش عالی در سال‌های ۹۵-۹۶، ۵۷ درصد و سهم زنان ۴۳ درصد باشد.

احمدی با اشاره به توزیع ثبت‌نام شدگان به تفکیک مقطع تحصیلی و جنسیت، گفت: تنها در رشته‌های فنی و مهندسی درصد حضور زنان کمتر از مردان است، در حالی که در سایر رشته‌ها درصد حضور مردان و زنان اختلاف چندانی ندارد.

وی سپس به آمار آموزشگران دانشگاهی به استثنای دانشگاه آزاد اسلامی اشاره کرد و گفت: ۳۳ درصد آموزشگران دانشگاهی (اساتید و اعضای هیات علمی) را خانم‌ها تشکیل می‌دهند.

رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور تصریح کرد: این در حالی است که آمار حوزه اقتصادی و حضور زنان در این بخش چندان آمار خوبی نیست و نرخ مشارکت اقتصادی زنان (نسبت جمعیت جویای کار اعم از شاغل و بیکار به جمعیت در سن کار) ۱۶ درصد و همین نرخ در آقایان ۶۵ درصد است. این در حالی است که نرخ بیکاری خانم‌ها ۱۰ درصد و نرخ بیکاری آقایان ۲۰ درصد است و نرخ مشارکت اقتصادی خانم‌ها در کشور ما از متوسط خاورمیانه پایین‌تر است.

وی افزود: نرخ بیکاری در کشورهای متوسط جهان ۵ الی ۶ درصد است، همچنین سهم زنان از اشتغال در سمت‌های مدیریتی در ایران به این صورت است که در مقطعی بالا رفته و نسبت به کشورهای با درآمد پایین‌تر از متوسط نرخ بهتری بوده است، در حالی که همین آمار در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا و نرخ جهانی فاصله زیادی دارد.

رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور درباره سهم زنان از ثبت اختراع،گفت: ۷ درصد اختراعات مربوط به زنان، ۲۴ درصد به صورت مشترک بین زنان و مردان و ۶۹ درصد مربوط به مردان است که این ارقام مجموع ۳۱ درصد مشارکت زنان در اختراعات را نشان می‌دهد که با توجه به نرخ جهانی ثبت اختراعات زنان (۲۹.۱ درصد) حضور زنان کشور ما در عرصه پتنت از نرخ جهانی بالاتر است.

وی خاطر نشان کرد: ۱۲۷ زن ایران محققانی هستند که دارای اچ‌ایندکس بالای ۲۲ در اسکوپوس هستند.

احمدی سپس به ارائه یک جمع‌بندی پرداخت و گفت: با توجه به حضور پر رنگ دانشجویان خانم در دانشگاه‌ها و روند فزاینده اساتید خانم روند مثبت حضور زنان در سمت‌های مدیریتی کشور و نیز نرخ زنان مخترع در ثبت اختراعات کشور ظرفیت خوبی برای حضور زنان در این عرصه‌ها وجود دارد که البته این ظرفیت باید برای مشارکت فعال در حوزه‌های مختلف اثرگذار در اقتصاد، مدیریت و دیگر حوزه‌های توسعه‌ای کشور محسوس‌تر باشد که این خود نیازمند تحلیل اجتماعی، فرهنگی و آموزشی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha