به گزارش ایسنا، بیژن زنگنه در حاشیه مراسم امضای قرارداد، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: اصل مبلغ این قرارداد ۸۷۶ میلیون دلار است که با موارد جانبی سرمایهگذاری به ۱.۳ میلیارد دلار میرسد. دوره این قرارداد ۱۰ ساله است، اما دوره اجرای آن کمتر است و زودتر به تولید میرسد.
وزیر نفت با بیان اینکه همه مبلغ سرمایهگذاری باید از سوی سرمایهگذار تامین شود، تصریح کرد: بازپرداخت سرمایهگذاری این طرح از محل حداکثر ۵۰ درصد از افزایش درآمدهای حاصل از اجرای طرح است. طرح بزرگی است که ابعاد مختلفی دارد.
او با اشاره به اینکه این دو میدان ظرفیت افزایش بازیافت نفت را دارند، افزود: در طول مدت قرارداد، اگر پیمانکار بتواند پیشنهاد EOR و IOR بدهد آنها را هم میتوان به طرح اضافه کرد.
به گفته وی، نخستین بار است که شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب پس از پیروزی انقلاب اسلامی، قرارداد مهم را در زمینه بالادستی نفت در سطح بین المللی طراحی و اجرا میکند.
وی درباره اینکه آیا قرارداد مشابه با این نوع قرارداد باز هم امضا خواهد شد، تصریح کرد: مذاکره با شرکتهای ایرانی برای توسعه میدان شادگان نیز در حال انجام است.
زنگنه به موضوع تامین مالی طرحها از سوی شرکتهای ایرانی اشاره و با بیان اینکه بخشی از این منابع مالی را میتوان از بازار سرمایه تامین کرد، درباره استفاده از منابع صندوق توسعه ملی هم اظهار کرد: صندوق توسعه ملی یکی از منابع تامین مالی است، اما هماکنون با توجه به وضعیت اقتصادی کشور باید به منابعی غیر از صندوق توسعه ملی توجه کرد.
سهمیه بنزین نوروزی ابلاغ شود، اجرا میکنیم
وزیر نفت درباره سهمیه بنزین نوروزی هم برای چندمین بار در هفتههای اخیر پاسخ داد و گفت: این موضوع در حیطه وظایف ما نیست و هر وقت به ما ابلاغ کردند، ما آن را اجرا میکنیم، اما فعلا پیشنهادی مطرح نیست.
زنگنه درباره برگزاری نشست فوقالعاده اوپک با توجه به شیوع ویروس کرونا هم اظهار کرد: صحبتهایی در این زمینه مطرح شد، اما بعد فروکش کرد، فعلا نشست فوقالعاده اوپک در همان تاریخ چهارم و پنجم مارس (۱۵ و ۱۶ اسفندماه) برگزار میشود.
وی درباره اینکه آیا ایران با کاهش بیشتر تولید موافق است، گفت: هر چه میخواهند، کاهش دهند.
وزیر نفت درباره اینکه شما عنوان کرده بودید بازار نفت باید متعادل شود و کمیته فنی اوپک و غیراوپک (JTC) پیشنهاد کاهش ۶۰۰ هزار بشکهای نفت را مطرح کرده است، آیا این میزان کافی است، پاسخ داد: میزان کاهش تولید را تنها نباید با نگاه ریاضی و اعداد دید، بلکه هر کشور دلایل خاص خود را برای کاهش تولید دارد که پیچیده است.
زنگنه گفت: ایران از کاهش تولید نفت به میزانی که اکثریت با آن موافق باشند، حمایت خواهد کرد.
بیژن زنگنه امروز همچنین در مراسم امضای قرارداد توسعه میادین پارسی و پرنج با بیان اینکه این قرارداد پنجمین قرارداد از نوع قراردادهای آی پی سی است، اظهار کرد: این قرارداد تا حدی بومی شده اما محتوا همان آی پی سی است.
به گفته وی فناوری مهمترین رکن فعالیتهای نفتی است و بعد از آن تامین مالی باید مورد توجه قرار گیرد.
او با تبریک دهه مبارک فجر و تشکر از همه دستاندرکاران این طرح، اظهار کرد: این پنجمین قراردادی است که از نوع الگوی جدید قراردادهای نفتی در این سالها امضا شده است؛ نخستین قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی، دومین آبان و پایدار غرب، سومین سپهر و جفیر، چهارمین پایدار شرق، چشمهخوش و دالپری بوده است.
وی با اشاره به اینکه این قرارداد از نوع الگوی جدید قراردادهای نفتی است و کمی هم خوزستانی شده است، افزود: اما ماهیت و محتوای این قرارداد همان الگوی جدید قراردادهای نفتی و مصوبه هیئت وزیران است.
وزیر نفت با یادآوری اینکه سال 1395 پس از بحثهای زیاد در هیئت مدیره شرکت ملی نفت تأیید شد که مناطق نفتخیز جنوب خود به دنبال به نتیجه رساندن این قرارداد برود، ادامه داد: دوستان ما کار مهمی در این زمینه انجام دادهاند. این الگوی قراردادی و نظام اجرایی آن حرف جدیدی است و نخستین نوعی است که مناطق نفتخیز جنوب آن را امضا میکند که جای تشکر دارد.
زنگنه با اشاره به اینکه بحثهای حقوقی، مهندسی، قراردادی زیادی در این مسیر انجام شده که به نتیجه رسیده است، تصریح کرد: نکته مهم در این قرارداد پس از موضوع فناوری به دلیل پیچیدگی میدان، سرمایهگذاری و تامین مالی است.
وی با بیان اینکه ۱۲۱ میلیون بشکه افزایش برداشت از میدان پرنج و پارسی در طول مدت قرارداد برداشت خواهد شد، افزود: رقم بزرگی است، یعنی بهطور ناخالص ۶ میلیارد دلار با قیمت ۵۰ دلاری درآمد یا ثروت در کشور ایجاد خواهد شد.
وزیر نفت مدت قرارداد میدانهای پارسی و پرنج را ۱۰ سال عنوان کرد و با بیان اینکه پیمانکار در اجرای این پروژه به نحوی از بهرهبرداری پشتیبانی میکند و در بهرهبرداری حضور مستقیم ندارد، اظهار کرد: یکی از تفاوتهای این قرارداد با بقیه قراردادهای آیپیسی همین موضوع است.
وی ادامه داد: خوشبختانه مپنا میدانهای خوبی را برای توسعه انتخاب کرده چون بخش مهمی از کار در این پروژه فشارافزایی است و نیاز به ماشینهای دوار، کمپرسور و توربین است که مپنا در آن تبحر دارد.
بعضیها واقعا پررو هستند
زنگنه با ابراز خرسندی از اجرای این کار از سوی یک شرکت ایرانی، یادآوری کرد: روزی که پیشنهاد شرکتهای اکتشاف و تولید (E&P) را از طریق وزارت نفت به دولت فرستادم، عدهای گفتند که این شرکتها گرگزادهاند. حالا چند سال دیگر این شرکتها را جزو افتخاراتشان میگذارند و یادشان میرود که روزی گفتند اینها گرگزادهاند و به روی خودشان نمیآورند.
وزیر نفت ادامه داد: زمانی که مپنا را تشکیل دادم، گفتند که میخواهند خلاف منافع ملی عمل کنند و ساخت داخل را میخواهند با تشکیل مپنا و فرآب ماستمالی کنند. همه این سندها و اینکه چه کسانی گفتند، هست، همچنین سند اینکه چه کسانی آن را (مپنا و فرآب) جزو افتخاراتشان گذاشتند، نیز موجود است.
وی تصریح کرد: بعضی از اینها واقعا بسیار پررو و جسور در دروغگویی و حقهبازی هستند و هر زمانی یک حرفی میزنند. دو سال پیش گفتند اینها گرگزادهاند و گرگزاده عاقبت گرگ شود. شما دارید پای خارجیها را با این شرکتهای E&P باز میکنید. من مطمئن هستم که یک سال دیگر اینها را جزو افتخارهای خودشان میآورند و به ما تذکر میدهند که چرا از این شرکتهای اکتشاف و تولید داخلی حمایت نمیکنید.
زنگنه با بیان اینکه خوشبختانه ایدهای که ما در مورد شرکتهای اکتشاف و تولید داشتیم جاافتاده است، تصریح کرد: نخست گفتیم شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی در کنار خارجیها کار کنند (البته اکنون هم اعتقاد من همین است)، اما وقتی خارجیها نیامدند ناچاریم خودمان هم کار کنیم.
وی با اشاره به اینکه پس از بحث فناوری که از نظر من مهمترین موضوع در توسعه میدانهای نفتی است موضوع تامین مالی نیز اهمیت دارد، گفت: اکنون باید موضوع تامین مالی این طرح حل شده باشد.
وزیر نفت با بیان اینکه حجم سرمایهگذاری مستقیم در این طرح ۸۷۰ میلیون دلار و به معنای اجرای کار در داخل کشور است، افزود: شرکت مپنا باید بهعنوان پیمانکار اصلی این پروژه به موازات تولید نفت به استفاده از ظرفیت داخلی و استفاده از کالای ایرانی توجه خاص داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه در شرایط تحریم ما باید حتما بتوانیم شرکتهای ایرانی را در قراردادهای بالادستی صنعت نفت فعال کنیم، افزود: الگوی جدید قراردادهای نفتی یکی از شیوههای قراردادی است، همچنین از قراردادهای EPC و EPD که برای آن هم منابع تأمین کردیم، استفاده خواهیم کرد.
زنگنه تاکید کرد: برای توسعه میدانهای نفتی، نگهداشت تولید و افزایش بازیافت از چند روش استفاده میکنیم.
وزیر نفت با بیان اینکه امیدوارم شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و شرکت ملی نفت ایران برای گرفتن مجوزهای لازم این قرارداد تلاش کنند تا هر چه سریعتر تنفیذ شود، تصریح کرد: شرکت مپنا تا زمانی که این قرارداد مراحلش تمام شود، معطل تنفیذ نشود. خیلی از کارها همانند برگزاری مناقصه را میتواند انجام دهد. اگر ریسکی هم بود ما ریسک آن را میپذیریم.
زنگنه گفت: ما باید بهگونهای کار کنیم که امید و نشاط در دلها زنده باشد و این مجموعهای که ظرفیتسازی شده در کشور بلااستفاده نماند و در بخشهای مختلف بهخوبی بتوانیم جلو برویم و به هدفمان برسیم. این قرارداد بر همه شما، همکارانم در مناطق نفتخیز و ملت بزرگ ایران در این ایام مبارک، مبارک باشد.
انتهای پیام
نظرات