به گزارش ایسنا، سید جلال دهقانی فیروزآبادی صبح روز چهارشنبه در همایش تخصصی پیامدهای منطقهای و بینالمللی ترور سردار قاسم سلیمانی به تشریح تاثیر ترور فرمانده سپاه قدس پاسداران از سوی آمریکاییها بر روی سیاست خارجی ایران پرداخت و در اظهاراتی، اظهار کرد: یکی از تاثیرات این موضوع امنیتیتر شدن سیاست خارجی ایران است و در همین چارچوب در آینده احتمالا شاهد نقش و تاثیرگذاری بیشتر بوروکراسی سازمانهای امنیتی و نظامی ایران بر سیاست خارجی کشور خواهیم بود که در این ارتباط میتوان به نقش سپاه قدس اشاره کرد.
وی با بیان اینکه بعد از این ترور احتمالا بعد آرمانگرایی در سیاست خارجی ایران تقویت میشود، اظهار کرد: در همین چارچوب سیاست منطقهای ایران فعالتر میشود و نگاه ایران در عرصه سیاست خارجی به غرب کاهش پیدا کرده و نگاهش به شرق تقویت میشود.
این کارشناس مسائل بینالملل همچنین با بیان اینکه این ترور باعث تقویت سیاست مقاومتگرایی و ارتقاء جایگاه مقاومت در سیاست خارجی ایران خواهد شد، ادامه داد: یکی دیگر از تاثیرات این موضوع تقویت چند جانبهگرایی منطقهای و بینالمللی در سیاست خارجی ایران است.
دهقانی فیروزآبادی همچنین به تاثیر این موضوع بر روی برجام اشاره کرد و گفت: به نظر میرسد با وقوع این ترور، برجام تضعیف شده و حتی میتوان گفت به پایان خود بیش از گذشته نزدیک میشود.
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه این اقدام آمریکاییها در ترور سردار قاسم سلیمانی باعث تهاجمیتر شدن سیاست خارجی ایران خواهد شد، در ادامه به تشریح تبعات منطقهای ترور سردار قاسم سلیمانی اشاره کرد و گفت: این موضوع باعث افزایش قدرت بازدارندگی ایران در منطقه خواهد شد که یکی از عوامل این تثبیت حضور باشکوه مردم در تشییع پیکر سردار قاسم سلیمانی است.
وی با بیان اینکه ما در حال حاضر باید سیاست خارجی و دیپلماسی فعالی داشته باشیم تا بتوانیم شرایط ایجاد شده توسط آمریکاییها را در منطقه نقد کنیم، تصریح کرد: یکی از اهداف آمریکاییها از ایجاد فشار حداکثری بر روی ایران ایجاد شکاف در سه سطح ملت - حاکمیت، حاکمیت – حاکمیت و ملت – ملت است. بعد از ترور سردار قاسم سلیمانی توسط آمریکاییها وحدت خوبی در کشور ایجاد شده بود ولی بعد از سقوط هواپیمای اوکراینی عدهای تلاش کردند که بار دیگر شکاف بین ملت – ملت، ملت – حاکمیت و حاکمیت – حاکمیت ایجاد کنند.
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اعتقاد بر اینکه یکی از اهداف ترور سردار قاسم سلیمانی توسط آمریکاییها مجاب کردن ایران جهت دست کشیدن از حضور خود در منطقه بود، اظهار کرد: به نظر من این موضوع نتیجه عکس میدهد و ایران تلاش خواهد کرد که حضور منطقهای خود را گسترش دهد.
دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه با توجه به تحولات اخیر پیشبینی میشود جریان مقاومت در منطقه از انسجام بیشتری برخوردار شود و قدرت آن افزایش پیدا کند، ادامه داد: شرایط موجود میتواند به تثبیت عمق راهبردی ایران کمک کند البته اگر ما بتوانیم از این شرایط به خوبی استفاده کنیم.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه در جریان این تحولات در کنار اینکه محور مقاومت قدرت خود را افزایش میدهد محور ضد مقاومت نیز در حال بازسازی خود است، اضافه کرد: در این فرآیند نقشآفرینی بازیگران غیردولتی جریان مقاومت و جریان ضد مقاومت از جمله گروههای تروریستی تقویت میشود.
این پژوهشگر عرصه بینالملل با بیان اینکه تحولات اخیر در منطقه باعث تثبیت و تقویت نفوذ روسیه در منطقه میشود و اکنون بهترین شرایط تاریخی برای روسیه ایجاد شده که به عنوان یک ابرقدرت منطقهای ایفای نقش کند، افزود: این فرصتی است که ما باید از آن استفاده کنیم و در واقع اگر بیشتر مواقع روسها از کارت ما برای تامین منابع خود استفاده کردهاند، ما میتوانیم در این برهه از کارت روسها برای منافع خود با هوشمندی استفاده کنیم.
وی با اعتقاد بر اینکه تحولات اخیر در منطقه باعث میشود که در مورد مسائل منطقه و ایران، اروپاییها بیشتر به سمت آمریکاییها گرایش پیدا کنند، خاطر نشان کرد: فعال شدن مکانیسم ماشه نمونهای از این موضوع است البته به نظر میرسد اروپاییها در این فرآیند بیشتر در حال تلاش هستند که ایران را مجاب کنند که به مذاکرات جدید بپیوندند.
دهقانی فیروزآبادی همچنین به تاثیر تحولات اخیر در منطقه بر روی کشورهای عربی منطقه اشاره کرد و گفت: آنها سعی میکنند میزان تنش با ایران را کاهش دهند و از وقوع جنگ در منطقه جلوگیری کنند. بهترین شرایط برای عربها در منطقه وقوع جنگ سرد بین ایران و آمریکا است و قطعا آنها دوست ندارند جنگ گرمی بین ایران و آمریکا ایجاد شود، چرا که خودشان از این موضوع به شدت آسیب میبینند.
این استاد مسائل بینالملل با بیان اینکه تحولات اخیر احتمالا منجر به تقویت ائتلاف سهجانبه ایران، روسیه و چین خواهد شد، ادامه داد: در این شرایط چینیها تلاش خواهند کرد که حضور خود در منطقه را افزایش دهند.
وی همچنین شکلگیری یک نظام منطقهای حول دو قطب جریان مقاومت و ضد جریان مقاومت را یکی دیگر از تاثیرات ترور سردار قاسم سلیمانی عنوان کرد و گفت: البته پیش از این این نظام منطقهای تا حدودی ایجاد شده بود ولی با شهادت سردار قاسم سلیمانی خطوط بین کشورهای این دو قطب روشنتر شد در یک طرف قطب عربستان سعودی، آمریکا، رژیم صهیونیستی قرار دارند و در طرف دیگر کشورهایی چون ایران، عراق، سوریه، لبنان و حتی در مرحلهی پایینتر روسیه است و ترکها نیز در این میان سعی میکنند که نقش موازنهگر را ایفا کنند.
انتهای پیام
نظرات