به گزارش ایسنا، وحید احمدی در مراسم افتتاح کرسی یونسکو در ترویج علم که امروز در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور برگزار شد، با بیان اینکه ترویج علم یک بحث اساسی است، به خصوص زمانی که توسعه علمی مطرح میشود، گفت: وقتی کشورها توسعه علمی پیدا میکنند تازه مرز بین دانشمندان و جامعه شکل میگیرد و جامعه نیازمند این است که رابطه علما و جامعه را تعریف کرده و مرزها برداشته شود.
وی ترویج علم را رسالت عمومی جامعه و همه آحاد جامعه دانست و افزود: ترویج علم یک مسئولیت ملی و بینالمللی است. سال گذشته در مراسم بزرگداشت علم در خدمت صلح و توسعه موضوع افتتاح کرسی یونسکو در ترویج علم مطرح شد و پاییز امسال تفاهمنامه رسمی بین مرکز تحقیقات و یونسکو منعقد شد که در این خصوص جا دارد از دکتر ایوبی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو، دکتر نصیری قیداری، دکتر جلالی و دکتر قدیمی تشکر کنم و امیدوار هستم از طریق این کرسی پایه محکمی برای ارتباط علم و جامعه و افزایش سواد مردم به وجود آید.
رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با اشاره به اینکه افتتاح هفدهمین کرسی یونسکو در ایران منفعتها و مسئولیتهای زیادی را به همراه دارد و نیازمند مجموعهای از فعالیتهای شبکهای است، گفت: منفعت این کرسی این است که از طریق آن میتوانیم از مجاری و محملهای بینالمللی استفاده کرده و صدای خود و مخاطبانمان را به دنیا اعلام کنیم. همچنین پیامها و ارتباطات بینالمللی را به مجموعههای داخلی برسانیم.
احمدی، ترویج علم را پذیرش درک مشارکت همگان در علم و کاهش شکاف بین علم و لایههای مردم تعریف کرد و افزود: باید دانست که ترویج علم از کسانی که تامینکننده بودجه هستند و مصرفکنندگان این بودجه و همچنین خواص را هم شامل میشود و هدف، این است که علم به صورت عمودی و افقی به تمام لایههای جامعه و طبقات آن رسوخ کند.
وی ضمن اشاره به چند تعریف دیگر از ترویج علم یکی از این تعریفها را کاربرد علم در سطوح مختلف زندگی اجتماعی عنوان کرد و ضمن تاکید بر نقش رسانهها، موزهها، آسماننماها و ... در ترویج علم، افزود: در قرن بیستم ترویج علم به یک پروژه اجتماعی تبدیل شد که اندیشمندان فراتر از ارتباطات فردی خود به آن پا گذاشتند. این در حالی است که اینترنت و گسترش رسانههای ارتباطی نیز ترویج علم را بهتر و گستردهتر کرد.
رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور یادآور شد: همچنان که با افزایش رشد علمی مواجه هستیم، فاصله طبقات عمومی با نخبگان نیز بیشتر میشود. از جمله اهداف ترویج علم، تغییر نگرش و باور عمومی نسبت به علم، آموزش عمومی، برقراری ارتباط بین ارزشهای فردی و اجتماعی، کمک به تحقق عدالت جنسیتی، حفاظت از محیط زیست و افزایش همبستگی و انسجام اجتماعی است.
احمدی در پایان تاکید کرد: باید در میان مخاطبان و عالمان زبان مشترک ایجاد کنیم که این موضوع نیازمند مجموعهای از برنامههاست و چشمانداز کرسی یونسکو در ترویج علم نیز گفتمانسازی در این عرصه و شبکهسازی گفتمانها است.
انتهای پیام
نظرات