به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه الجزیره، از مهمترین مسائلی که قرار است امروز در پارلمان بررسی شوند قانون اخراج نیروهای آمریکایی از این کشور است؛ خواستهای که روز گذشته تشییع کنندگان پیکرهای سردار قاسم سلیمانی و همرزمان عراقیاش از صفوف حشد شعبی خواهان تصویب آن از سوی پارلمان بودند.
حال آنکه دو قوه مقننه و مجریه تلاش میکنند مسؤولیت تصمیمگیری قطعی درباره آینده نفوذ آمریکا در عراق را به دوش یکدیگر بیندازند.
عادل عبدالمهدی، نخست وزیر مستعفی عراق توپ را به زمین پارلمان انداخت و از پارلمان رسما دعوت کرد جلسهای فوقالعاده در این باره برگزار کند.
این در حالی است که اختلافات عمیقی در داخل پارلمان عراق درباره موضعی مناسب که باید در جلسه امروز در نظر گرفته شود، وجود دارد به طوریکه ائتلاف الفتح به ریاست هادی العامری - شاخه سیاسی گروههای حشد شعبی- خواستار موضعی قطعی درباره حضور آمریکاییهاست و گفته باید تصمیم فوری درباره پایان دادن به حضور آمریکاییها گرفته شود.
هادی العامری در جریان تشییع پیکرهای سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، نایب رئیس سازمان حشد شعبی و همرزمانشان در بغداد قول داد نیروهای آمریکایی را برای همیشه از خاک عراق بیرون کند.
در این راستا ائتلاف الفتح و سائرون (وابسته به مقتدی صدر) در پارلمان عراق بر سر پیشنهاد اخراج نیروهای آمریکایی از کشورشان توافق کردند.
در حالی که نمایندگان پارلمان عراق بر لزوم تعامل عقلانی با اوضاع کنونی بدور از تصمیمگیریهای احساسی تاکید دارند.
فراکسیون پارلمانی بدر روز شنبه خواست تا جلسه امروز علنی باشد تا طی آن مشخص شود چه کسی برای تحقق منافع عالی کشور تلاش میکند.
مهدی امرلی، عضو این فراکسیون گفت: در سایه شرایط حساس کنونی عراق باید تصمیمات مهمی در جهت حفظ حاکمیت و خون مردمش بگیرد. ما میخواهیم جلسه امروز علنی باشد تا ملت عراق در جریان قرار بگیرند چه کسانی برای تصویب قانون اخراج نیروهای آمریکایی تلاش میکنند و چه کسانی مانع آن میشوند و علیه کشور توطئه میکنند.
سلام الشمری، عضو ائتلاف سائرون نیز در این باره اظهار کرد: اوضاع کشور و منطقه مستلزم آن است نمایندگان در جلسه امروز حضور یابند، آنچه بامداد جمعه رخ داد قابل سکوت نیست و نمیتوان اقدامات درباره آن را که در راس آن رای دادن به اخراج نیروهای آمریکایی است، به تعویق انداخت.
فالح الخزعلی، عضو فراکسیون الفتح گفت: قویترین پاسخ به حمله آمریکا تصویب قانون اخراج نیروهای آمریکایی است و ما به افراد مخلص در پارلمان امید بستهایم.
محمد محیی، سخنگوی گردانهای حزبالله عراق نیز به المیادین تاکید کرد: موضع برخی فراکسیونها رضایت بخش نیست اما تعداد موافقان به حدی است که میتوان انتظار تصویب قانون پایان حضور آمریکا در کشور را داشت.
این در حالی است که ناظران سیاسی و تعدادی از اعضای پارلمان عراق از فراکسیونهای سنی و کرد امکان تصویب قانون اخراج نیروهای آمریکایی از عراق را در حال حاضر بنا به دلایلی بعید دانستند، آنها دلیل اول را ماهیت اختلافات بین فراکسیونهای سیاسی به خصوص موضع اهل سنت و کرد میدانند که مخالف اخراج نیروهای آمریکایی هستند و دلیل دوم را در اینکه دولت کنونی عراق، دولت موقت است و حق تصمیمگیریهای حاکمیتی نظیر دعوت از پارلمان برای بررسی این مساله را ندارد به خصوص که دولت عراق طی دورههای گذشته توجیهاتی درباره نیاز به حضور نیروهای آمریکایی مطرح کرده بود.
افزایش پایگاههای آمریکایی در عراق طی سه سال گذشته سوالات مهمی را درباره اهداف و ابعاد سیاسی و نظامی که واشنگتن در این کشور ترسیم کرده، ایجاد میکند؛ کشوری که اواخر ۲۰۱۱ از آن خارج شد.
حضور نظامی آمریکا در عراق با حمله به این کشور در سال ۲۰۰۳ شروع شد اما پس از آن بنا بر تصمیم باراک اوباما، رئیسجمهوری سابق آمریکا در سال ۲۰۱۱ نیروهای آمریکایی از این کشور عقبنشینی کردند تا اینکه بار دیگر در پی حمله داعش به شهرهای عراق در اواسط ۲۰۱۴ بهانه برای بازگشت آمریکاییها به این کشور جور شد.
عراق و آمریکا توافقنامه چارچوب استراتژیک را در سال ۲۰۰۸ امضا کردهاند که خروج نیروهای اشغالگر آمریکا (۲۰۰۳ - ۲۰۱۱) و روابط نظامی، اقتصادی، سیاسی و دیگر بین دو کشور را در مرحله پسا اشغالگری تنظیم میکند.
آمریکا براساس این توافقنامه همکاری استراتژیک و توافقنامه امنیتی با بغداد بازگشت خود به عراق را قانونی جلوه میدهد.
انتهای پیام
نظرات