پیر محمد ملازهی در گفتوگو با ایسنا در ارزیابی از شرایط فعلی و آینده افغانستان اظهار کرد: شرایط آن قدر در افغانستان پیچیده است که پیشبینی آینده با اطمینان کافی سخت است، آنچه اکنون اتفاق افتاده بنبستی مانند سال 2014 است که در انتخابات به وجود آمد همان بن بست در ابعادی دیگر در حال شکلگیری است.
وی افزود: در آن زمان هر دو نامزد مدعی پیروزی در انتخابات شدند اما نتوانستند به تفاهم برسند، جان کری وزیر خارجه وقت آمریکا دخالت کرده و فرمول دولت وحدت ملی را تحمیل کرد.
این کارشناس مسائل شبه قاره همچنین بیان کرد: بر همین اساس قرار بود 50 درصد قدرت در اختیار اشرف غنی و 50 درصد دیگر در اختیار عبدالله عبدالله باشد و بعد از مدتی با تغییراتی در قانون اساسی رییس اجرایی را به نخست وزیری تبدیل کرده و اختیارات بیشتری به او دهند اما هیچ کدام از این ها عملیاتی نشد. با گذشت زمان اشرف غنی زیر بار نرفت، قانون هم تغییری نکرد و همچنان این عبدالله عبدالله بود که مماشات کرد.
ملازهی ادامه داد: اکنون هم به نظر میرسد شرایط همانند همان دوران است با این تفاوت که عبدالله عبدالله نمی تواند کوتاه بیاید اگر چنین کند جایگاهش را در جامعه از دست میدهد،از آن طرف جبهه شمالی ها هم این موضوع را نمی پذیرند. بنابراین عبدالله عبدالله نمیتواند عقب نشینی کند.
وی تصریح کرد: اگر عبدالله عبدالله عقب نشینی کند چه کاری را میتواند انجام دهد؟ شخص عبدالله عبدالله تا به حال بحثی را مطرح نکرده اما اطرافیان او اعلام کردهاند که کوتاه نمیآییم و از حقمان نمی گذریم.
این کارشناس مسائل شبه قاره اظهار کرد: از طرفی اگر کمیسیون، شکایات را بررسی نکند و رای های مشکوک را باطل اعلام نکند آن وقت دولت موازی تشکیل میدهند، در کابل که نمیتوانند باید به شمال بروند و این به معنی جنگ داخلی است و به نظر نمی رسد که آمریکایی ها چنین اجازه ای را به عبدالله عبدالله یا هر فرد دیگری بدهند.
ملازهی گفت: مساله دیگر این که میگویند وقتی شرایط این گونه است باید به زور متوسل شویم، تظاهرات راه بیاندازیم و کاخ ریاست جمهوری را بگیریم و عبدالله عبدالله رییس جمهور شود که این هم خطرات خودش را دارد.
وی خاطرنشان کرد: اگر 12 هزار رای مشکوک را باطل اعلام کنند هیچ کدام از کاندیداها 50 درصد به علاوه یک را به دست نمی آورند و آرای اشرف غنی هم به زیر 50 درصد میرسد و انتخابات به دور دوم کشیده میشود و شاید این موضوع یک راه میانهای باشد.
ملازهی همچنین بیان کرد: اما مشکل تنها این نیست زیرا آمریکا با طالبان به توافق نهایی نزدیک شده و طالبان با دولتی که عبدالله عبدالله مسئول آن باشد حاضر نیستند مذاکره کنند زیرا عامل اصلی سقوط طالبان همین عبدالله عبدالله و حامیانش بودهاند .
این کارشناس مسائل شبه قاره افزود: لذا این موضوع مطرح میشود که مانند گذشته آمریکاییها دخالت کنند و دولت موقتی تشکیل شود که از این ظرفیت برخوردار باشد تا بتواند طالبان را درون خودش بپذیرد که اگر بعد از 18 ماه دوباره انتخابات برگزار شد طالبان هم کاندیدای خود را معرفی کند. در نتیجه این که کمیسیون شکایات چه تصمیمی بگیرد یک تصمیم حقوقی نخواهد بود بلکه یک تصمیم سیاسی است.
انتهای پیام
ملازهی مطرح کرد
آینده سیاسی افغانستان در گرو رویارویی عبدالله عبدالله و اشرف غنی
یک کارشناس مسائل شبه قاره با ارائه تحلیلی از آینده و شرایط افغانستان ابراز عقیده کرد: ممکن است شرایط به سمتی پیش برود که دولت موقتی تشکیل شده و در این صورت طالبان هم حضور داشته و در برگزاری دور دوم انتخابات، کاندیدای خود را معرفی کند.
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات